Meny

– Ubrukte pengesedler kan bli verdifulle om noen år

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Norge får snart nye sedler. Har du en ubrukt seddel fra serien som går ut, kan den bli mye verdt om noen år, ifølge Samlerhuset.

Forrige uke presenterte Norges Bank de nye, norske pengesedlene.

De første valørene, 100- og 200-kronesedlene, settes i sirkulasjon i mai neste år, mens resten vil introduseres i 2018 og 2019. For første gang vil det ikke være portretter på norske sedler, men i stedet motiv knyttet til tema havet. 

Bakgrunn:  Dette er Norges nye pengesedler

Når nye sedler introduseres, fases de gamle ut. Og hvis man er så heldig å være i besittelse av helt ubrukte, usirkulerte sedler fra den gamle serien, uten brett, kan man om noen år oppleve at de stiger kraftig i verdi, ifølge styreleder Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset.

Han sier til NRK at det er umulig å spå hva verdien av for eksempel en 200-lapp vil ligge på om noen år, men trekker frem 50-øringen som gikk ut av bruk i 2011 som eksempel.

Ifølge Fausa kan en usirkulert 50-øring kan ligge på en pris mellom 5 og 100 kroner per stykk, avhengig av hvilket år den ble produsert. Til sammenligning vil en brukt mynt ligge på en verdi mellom 50 øre og én krone.

Når de nye sedlene settes i sirkulasjon, vil du kunne betale med både gamle og nye sedler i ett år. Deretter blir de gamle sedlene ugyldige, og du vil bare kunne bruke de nye.

Privatøkonomi
Populært