Meny

Med forkjøpsrett slipper du budrunden

FORKJØPSRETT: Den største fordelen er at du slipper å delta i budrunder. © FOTO: Getty Images

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men noen andre kan likevel komme og overta budet ditt.

Har du hørt om forkjøpsrett?

Det finnes i borettslag, og fungerer på den måten at medlemmer i boligbyggelaget kan gå inn i avtalen som kjøper og selger inngår.

- Forkjøpsrett innebærer en rett til å kjøpe en borettslagsleilighet til samme pris som høyeste bud, uten at du trenger å være med i budrunden, forteller Line Bjerkek, advokatfullmektig i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Vær likevel klar over at du må kjøpe boligen for akkurat samme pris som det høyeste budet, og ordningen innebærer ingen prisreduksjon for medlemmer.

- Din fordel som medlem er at du slipper å by gjennom en budrunde, sier Bjerkek.

Les også: Slik spriter du opp badet på budsjett

Dropp budrunden

Med forkjøpsrett kan du altså vente til selger har akseptert budet, før du går inn i avtalen. Dette gitt at du har lengre ansiennitet i boligbyggelaget enn den opprinnelige budvinneren.

- Det vil si at selv om du vinner budrunden, kan noen andre komme og overta budet ditt, uten å by mer penger, sier Carsten Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Og hva er et boligbyggelag?
Det er et samvirkeforetak som bygger, omsetter og forvalter boliger for medlemmene sine. Eksempel på boligbyggelag er OBOS.

Les også:  Stua bar preg av at eieren hadde gjort ting selv

Bruk av forkjøpsretten

- Forkjøpsretten avgjøres etter lovbestemte frister, og borettslagsloven gir to muligheter. Avklaring på forhånd, eller på etterskudd, forklarer Bjerkek.

Hun informerer om at ved forhåndsavklaring blir det annonsert på boligbyggelagets nettside at den aktuelle boligen skal selges. Er du interessert i boligen må du gi beskjed, med en frist på fem dager etter annonsering. Budgivere i budrunden får vite at noen har meldt sin interesse, og når høyeste bud er gitt, får du beskjed. Du som har meldt interesse har da fem dager på å bestemme om du vil bruke forkjøpsretten til den aktuelle prisen på boligen.

- Ved avklaring på etterskudd, blir opplysninger om salget sendt inn til boligbyggelaget, og de har da en 20-dagers frist på å annonsere og avklare om forkjøpsretten skal brukes av et medlem. Du som medlem har fem dager på å melde forkjøp etter annonsering, sier Bjerkek.

Lengst ansiennitet gjelder i begge tilfeller.

Les også: Slik rengjør du overmadrassen

Anbefaler alle å være medlem

Ifølge Bjerkek, ble 1 av 5 boliger i NBBLs medlemslag kjøpt med forkjøpsrett i 2015.

Tall fra OBOS viser at 1 av 3 OBOS-leiligheter ble tatt på forkjøp.

- Forkjøpsretten er en stor fordel, og alle anbefales å bli medlem, sier Bjekek.

Medlemskap i boligbyggelagene er åpent for alle, til en rimelig pris.

- Det er en god investering for senere kjøp av bolig. Enkelte boligbyggelag har borettslag flere steder i landet, så et medlemskap kan derfor gi god fleksibilitet, opplyser hun.

Flere boligbyggelag har også samarbeid om bruk av ansiennitet.

Bjerkek forteller videre at det i tillegg er mulig å overføre medlemskapet mellom familiemedlemmer. Du kan for eksempel få overført ansiennitet fra foreldrene dine.

- Du kan imildertid ikke ha lengre ansiennitet enn alderen din.

Les også: Ser kjøkkenviften din slik ut?

Få konsekvenser for selger - kjipt for budvinner

I praksis betyr ikke forkjøpsretten så mye for selger, så lenge du klarer å oppnå best mulig pris. Boligbyggelaget og eiendomsmegleren tar seg av alt det praktiske.

- For selger er ulempen at det kan være færre med i budrunden. Det kan føre til at prisen kanskje ikke blir like høy som i en vanlig budrunde, mener Pihl.

Han understreker også at for kjøpere som kommer «utenfra», er det selvsagt en ulempe dersom boligen du trodde du hadde kjøpt blir overtatt av noen andre på forkjøpsrett.

Bjerkek er enig med Pihl, og forteller at det kan være ergelig å miste boligen på forkjøp.

- Alle kan imidlertid melde seg inn i et boligbyggelag, det er ingen eksklusiv rett, forklarer hun.

Kjøperen skal være godt orientert om forkjøpsretten i salgsprosessen, så det vil ikke komme som noen overraskelse.

- Prosedyren er meget forutsigbar, og alle parter skal få god veiledning underveis, knyttet til bruken av forkjøpsretten, avslutter Bjerkek.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på Klikks nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus