Pusse opp bad

Slik spriter du opp badet på budsjett

<p>Spa-looken kjennes igjen ved rolige farger og elementer fra naturen. Treverk på badet er også fint, og hva med å for eksempel bare sette inn en gammel stige? Husk å behandle den slik at den tåler litt fuktighet. Foto: Colourbox.com</p>
Spa-looken kjennes igjen ved rolige farger og elementer fra naturen. Treverk på badet er også fint, og hva med å for eksempel bare sette inn en gammel stige? Husk å behandle den slik at den tåler litt fuktighet. Foto: Colourbox.com

Det er mye du kan gjøre helt selv for lite penger.

Lyst på nytt bad, men ikke nok penger til å gjennomføre oppussingen? Det er heldigvis mye som kan gjøres uten at du trenger å knuse sparegrisen, og små forandringer kan få hele badet til å se nytt ut.

Et dusjforheng, noen planter og kanskje et selvlaget speil kan gjøre underverker. Foto: H&M Home
Et dusjforheng, noen planter og kanskje et selvlaget speil kan gjøre underverker. Foto: H&M Home

Ifølge Tuva Eikås, interiørbloggeren bak drillogdesign.com og DIY-entusiast, er det lurt å ta tak i de litt usynlige tingene som er med på å dra ned helhetsinntrykket på badet. For eksempel kan taket på badet etter hvert gulne litt, og fugene kan bli skitne og mørke.

– Det er små detaljer som gjør noe med helhetsinntrykket på badet, forklarer hun.

Et tips er derfor å male taket. Du kan også bruke en fugepenn der fugene har blitt misfarget, eller rett og slett legge helt nye fuger selv.

– Dette er små, enkle grep, hvor du ikke trenger fagfolk til å hjelpe deg, påpeker Eikås.

I tillegg er det mye du kan gjøre for å gi badet en mer personlig stil, uten at du trenger å helrenovrere.

– Det er mye annet som kan være med på å gjøre badet litt mer typete, som å bytte ut knaggene og toalettrullholderen, og også tekstilene. Nytt dusjforheng og nye håndklær kan også være en løsning, tipser hun.

Har du lyst på en litt større forandring, er servantskapet noe som synes godt, men ikke trenger å koste altfor mye. Dessuten går det an å lage ditt eget ved hjelp av en gammel kommode eller et annet møbel (husk behandling, og maling som tåler vann).

Les også: Eierne ønsket seg et bad med wow-faktor

Spa-looken får du til helt selv

Spa-looken er inn i år, og det er viktig for mange at også badet er et rom vi har lyst til å oppholde oss i. Det kan du få til uten for mye i lommeboka.

– I spa-looken er hovedtyngden på naturmaterialer, som bast, kurv, heltre, mens fargene for eksempel er beige og offwhite. Da går det an å se hva du allerede har hjemme, påpeker interiørstylist Signe Schineller.

Finn også ting ute i naturen, som stein fra fjæra som du kan ha i en skål. Små detaljer kan gjøre en stor forskjell. Gå for farger som er litt rolige. Har du mulighet til det, er det også smart å ha belysning det går an å dempe.

Les også: Dette badet ser ikke slik ut lenger

Planter lever best på badet

I tillegg til en rekke grønne planter, liker også orkideen Phalaenopsis seg også godt her, om du vil ha noe med blomster. Foto: Mester Grønn
I tillegg til en rekke grønne planter, liker også orkideen Phalaenopsis seg også godt her, om du vil ha noe med blomster. Foto: Mester Grønn

I tillegg kan en grønn plante eller to gjøre susen på ethvert bad, men her gjelder det å velge planter som tåler å stå så innesperret.

– Planter krever jo litt dagslys, men da går det an å sirkulere på dem. Skift dem ut med jevne mellomrom, tipser Schineller.

Har du dagslys på badet er det imidlertid et ypperlig sted for en rekke planter. Se etter de som skal dusjes heller enn å vannes. De har behov for mer luftfuktighet, og har det faktisk bedre på badet enn andre steder i huset.

– Badet er derfor ofte en mer optimal plass for en rekke planter. For eksempel trives bregner og planter fra tropiske strøk bedre med høy luftfuktighet på grunn av sin opprinnelse fra blant annet regnskogen, forteller Kari Brekke som er gartner og innkjøper i Mester grønn.

Har du lite eller ikke noe dagslys på badet, er aloe vera, sjømannstrøst eller aglaonema og sukkulenter planter med lite krav til sollys.

Ellers gjelder det å rote litt igjennom gamle ting og tenke kreativt.

– Tenk gjenbruk og tenk smart. Finner du for eksempel et gammelt kjedelig speil, kan det pusses -og freshes opp med maling eller med mosaikk.

Les også: Lukter det vondt på badet?

Dette kan du gjøre med gulv og vegger

Husk å rengjøre godt. Maler du rett over hele veggen, får du en stor flate i samme farge, vil du ha tydeligere skiller mellom flisene, kan du dekke til fugene og heller bruke en fugepenn for å friske opp de etterpå. Foto: Ifi
Husk å rengjøre godt. Maler du rett over hele veggen, får du en stor flate i samme farge, vil du ha tydeligere skiller mellom flisene, kan du dekke til fugene og heller bruke en fugepenn for å friske opp de etterpå. Foto: Ifi

Er veggene blitt stygge, kan du gjøre noe med det også, uten at det koster altfor for mye.

– Bruk veggene du har, og mal med maling som passer på våtrom, eller bruk eksisterende vegger og ha på våtromspanel, foreslår Schineller.

Har du vannskader på skapdører går det an å bytte dem ut med gardiner, eller male og tapetsere dørene. Husk i så fall at det er lurt å behandle med lakk og bruke maling som tåler vann.

Skal du male de gamle flisene, er det imidlertid greit å være klar over at dette ofte ikke holder i lang tid.

– Fliser og baderomspanel kan males som en midlertidig løsning, forteller administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), Kristian Owren.

Han forklarer at det ofte blir sår i malingsfilmen, noe som kan føre til fukt. Dette vil på sikt føre til at malingen skaller av.

Skal du likevel male over flisene, er det viktig at det er helt rent. Vil du male over fugene i samme slengen, kan dette by på litt utfordringer, da de er porøse samtidig som de trenger ordentlig god rengjøring etter å ha samlet opp såperester og kalk i lang tid. Dropper du å male over fugene, kan du dekke dem til og heller bruke en fugepenn etterpå. Da får du også tydeligere skiller mellom flisene. Du bør også slipe ned flisene før du tar frem malekosten.

Er budsjettet litt større går det an å legge nye fliser over de gamle.

– Dette gir ikke en fullgod løsning, men kan fungere bra dersom underlag og membran er i orden, fastslår Owren.

Dette kan spare deg for mye jobb, og fra å ødelegge fuktmembranen bak flisene. Det er imidlertid viktig å sjekke at de gamle flisene sitter som de skal, og at du ikke legger flisene over oppsmuldrede fuger.

Husk også at sluket på badet kan gi utfordringer om du helst vil ha større fliser enn du hadde fra før. Da kan det hende du må avrette gulvet på nytt så de nye flisene ikke knekker.

Les også: Slik holder du fugene på badet rene

Denne artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona
Siste nytt
20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus