Rengjøring av kjøkkenvifte:Ser kjøkkenviften din slik ut?

FETT FRA MATOS: En kjøkkenvifte er effektivt mot matos, men ikke hvis den er tett av gammelt fett. Foto: Elkjøp
FETT FRA MATOS: En kjøkkenvifte er effektivt mot matos, men ikke hvis den er tett av gammelt fett. Foto: Elkjøp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da bør du ta grep!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik rengjør du kjøkkenviften:

  • Bruke oppvaskmiddel eller tilsvarende fettløsende midler.
  • Fyll kjøkkenvasken med varmt vann blandet med oppvaskmiddel og rør rundt. Legg filteret i og la det stå over natten.
  • Bruk så en gammel oppvaskbørste for å løsne så mye fett som mulig.
  • Når filteret virker relativt rent, kan de fleste fettfiltre vaskes i oppvaskmaskin. Kjør filteret alene i maskinen, slik at det ikke setter seg fett på annet som vaskes samtidig.
  • Vær oppmerksom på at enkelte fettfiltre kun er tynne tøy- eller stoffmatter. Disse kan ikke vaskes, og må byttes. Sjekk gjerne i bruksanvisningen om ditt filter tåler maskinoppvask. Før et nytt eller et rengjort filter monteres tilbake på plass, bør du også tørke godt både på undersiden av ventilatoren og på kanten mot innsiden der hvor filteret skal stå.


(Kilde: Fredrik Tønnesen/ Elkjøp)

Når du lager mat på komfyren, oser det damp og fett opp fra grytene. En moderne kjøkkenvifte er effektivt mot matos, men ikke hvis den er tett av gammelt fett. Derfor må den rengjøres regelmessig for å hindre at det samler seg for mye fett der.

Ifølge en undersøkelse Yougov har utført for Elkjøp, blant 1400 nordmenn, har én av fire ikke rengjort kjøkkenviften sin i løpet av de siste 12 månedene. Fem prosent svarer at de aldri rengjør kjøkkenventilatoren.

– De største forskjellene er i alder. I gruppen 18-29 år, der vi finner mange studenter og førstegangsetablerte, har bare 33 prosent rengjort viften de siste seks månedene. I gruppen 30-49 år sier 54 prosent at de har rengjort viften sin de siste seks måneder. Hele 66 prosent av de over 50 år har rengjort kjøkkenviften, sier Øystein A. Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Et ryddig kjøkken kan redusere kaloriinntaket

Skader inneklimaet

Hvor ofte ventilatoren skal rengjøres avhenger av bruken, men en tommelfingerregel er at du i alle fall bør rengjøre den hvert halvår, og gjerne oftere. Samtidig bør du rengjøre eller bytte filteret dersom det begynner å bli gammelt og vanskelig å få helt rent.

Et fettfullt filter vil gjøre at ventilatoren fungerer dårligere. Den får ikke gjort jobben den er ment for, nemlig å suge opp matos, fett og røyk som da istedenfor legger seg rundt i huset.

Les også: – De vasker ikke – tror det vil gi maten ekstra smak

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir kjøkkenviften for tett, stopper ventilasjonen helt opp. Du kan gjøre en enkelt test av ventilasjonen ved å holde et A4 ark foran viften. Hvis arket fester seg er det en indikasjon på at avtrekket fungerer bra, tipser Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis ikke avtrekket fungerer vil det bli for lavt luftskifte i boligen.

– Dette vil lett føre til kondensproblemer og muggsopp, spesielt om du bor du i et eldre bygg med dårlig isolasjon, forklarer Mohn Jenssen.

Inneklimaet blir forverret , og det vil gradvis begynne å lukte vondt.

Tette kjøkkenvifter er skadelige for innelufta og for astmatikere og allergikere er spesielt viktig å rengjøre filteret i kjøkkenviften regelmessig. Norges Astma- og allergiforbund anbefaler å rengjøre ventilatoren hyppig fordi matos og damp fra matlaging kan gi plager for mange.

Les også: Når var sist gang du rengjorde her?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FØR OG ETTER: Det samler seg mye stekefett i filteret på kjøkkenviften. Slik ser filteret ut før og etter en vask. Foto: Marit Aaby Vebenstad
FØR OG ETTER: Det samler seg mye stekefett i filteret på kjøkkenviften. Slik ser filteret ut før og etter en vask. Foto: Marit Aaby Vebenstad

Kjøkkenventilatoren kan ta fyr

Viften kan til slutt gå i stykker av for mye fett. Den alvorligste konsekvensen av dårlig renhold er brann. Derfor mener brannvesenet at kjøkkenviften bør rengjøres hver tredje måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flammer eller varme fra en gryte kan føre til at fettet i kjøkkenviften tar fyr. Dersom viften står på, vil ilden spre seg raskt opp gjennom luftekanalen som også er full av fett. Det kan ta fyr i både kjøkkeninnredning og yttervegg, og da er katastrofen et faktum, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fra 2010 til 2014 ble det rapportert om 697 branner som hadde årsaken tørrkoking og overoppheting, mens 14 branner startet i kjøkkenventilator, opplyser Reidun Mo, seniorkonsulent ved kompetanse og rapportering Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Oppstår det brann i kjøkkenviften, er det viktig at du handler raskt og riktig.

– Skru av kjøkkenviften og prøv å komme til med slukkepulver opp i ventilatoren. Ikke bruk vann for å slokke, for det kan få brannen til å blusse kraftig opp. Dersom det brenner i en gryte, skal du legge på lokket og vente til den er kald før du tar lokket av igjen, sier Kalheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ikke vask ullklærne etter gammeldagse regler

Vask filtre i oppvaskmaskinen

Husk å alltid slå av sikringen eller trekk ut stikkontakten til kjøkkenviften før du begynner å løsne filtrene. Mange anbefaler en blanding av zalo og salmiakk fordi det er godt egnet til å løse opp fett. De aller fleste filtre kan settes i oppvaskmaskinen og vaskes på normalt vaskeprogram. Du kan også vaske filtrene for hånd i såpe og vann. Husk å skylle og tørke godt før du setter det på plass.

– Design har blitt mye viktigere, og mange av de modellene vi har nå i butikkene ligner overhodet ikke på de tradisjonelle viftene de fleste av oss har hengende over ovnen hjemme. Inntoget av nye kullfilterløsninger har også gjort at viftene kan ha en helt annen form og fasong enn de hadde før, sier Øystein A. Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp,

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen kjøkkenvifter blåser ikke luften ut, men tilbake i rommet. De har et kullfilter som tar bort lukt og matos som ellers ville blitt blåst tilbake i rommet. Dette filteret kan ikke vaskes, men må byttes ut med jevne mellomrom.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les også:

Du gjør vel ikke denne feilen?

Denne vil du ikke ha på kjøkkenet

Dette må gjøres etter påsken

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no