Kontantfrie butikker:

– Det skal ikke være lov å nekte kontanter

<p>Stadig flere vurderer å gå helt kontantfrie, andre er i gang, men det er ikke klart om butikker som gjør slikt bryter loven eller ei. Arkivfoto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix</p>
Stadig flere vurderer å gå helt kontantfrie, andre er i gang, men det er ikke klart om butikker som gjør slikt bryter loven eller ei. Arkivfoto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Loven er klar, men det spørs om det er smutthull i den eller ei. Regjeringen gransker nå loven som slår fast mulighet for kontant oppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to uker siden kunngjorde Elkjøp at deres 28 butikker i Phonehouse-kjeden ikke lenger vil være kontantfrie. En prøveperiode på seks måneder har den engelskeide elektrogiganten satt av til å forsøke om det lar seg gjøre å ha butikker uten kontanter.

– Vi har snakket om reaksjonene, men vi kommer ikke til å snu avgjørelsen nå, sa kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly til ABC Nyheter for litt over en uke siden.

Kunden har alltid rett

ABC Nyheter har i januar publisert flere artikler om kontantfrie butikker. Stadig flere synes å vurdere en slik ordning da kontanter medfølger heftelser som mulig svinn og tyverier.

Men loven er klar (se faktaboks) den sier at kunden alltid har rett når de vil betale med kontanter.

Det vil si, på spørsmål fra ABC Nyheter kommenterte justisdepartementet med at det kunne være smutthull i loven som åpnet for at Elkjøp og andre kjeder kan droppe å ta i mot kontanter.

Bryter loven: Forbrukerrådet: – Elkjøp er ikke innenfor loven

Kritisk

– Det er for dumt, svarer Torgeir Knag Fylkesnes når vi oppsummerer funnene om at loven ifølge departementet har smutthull og at det heller ikke er fare for sanksjoner.

Han er til daglig medlem i næringskomiteen på Stortinget hvor han representerer SV. Han fortsetter:

– Smutthull er ikke bra i seg selv. Og all den tid vi har et samfunn som er i ferd med å bli heldigitalisert, må vi passe oss for at enkelte grupper i samfunnet ikke blir skubbet ut, sier han til ABC Nyheter.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener det er for dumt å ha en lov som ikke følges. I bakgrunn avgått politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener det er for dumt å ha en lov som ikke følges. I bakgrunn avgått politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Komitekollega Terje Aasland fra Arbeiderpartiet sier at det nok er mulig på tide å drøfte bruken av kontanter i butikker versus kontantfrie butikker.

– Jeg vet ikke om vi skal lovfeste at vi skal være kontantfrie, men kanskje ha mest mulig kontantfritt for å forhindre svart arbeid, sier han til ABC Nyheter.

Nå har regjeringen tatt tak i saken etter artiklene ABC Nyheter har publisert.

Ser på smutthull

– Vi holder på å se på dette. Om det er smutthull i loven eller om det er feil forståelse av loven. Hensikten er at man ikke har lov til å nekte kontant betaling, sier statssekretær Geir Olsen (V) i Finansdepartementet til ABC Nyheter.

Loven er åpen: Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

Han forteller at departementet hadde en runde knyttet til spørsmålet i høst, men at de da la til grunn at saken var klargjort. Men etter hvert som det er dukket opp nye saker har de igjen tatt tak.

– Vi har snakket om reaksjonene, men vi kommer ikke til å snu avgjørelsen nå, se kommunikasjonssjef i Elkjøp, Madeleine Schøyen Berglyr. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
– Vi har snakket om reaksjonene, men vi kommer ikke til å snu avgjørelsen nå, se kommunikasjonssjef i Elkjøp, Madeleine Schøyen Berglyr. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Forbrukerrådet har uttalt at selv om loven er tydelig i sitt språk, har det lite å si siden det ikke er noen som fører tilsyn med problemstillingen - eller har sanksjonsmuligheter overfor dem som bryter loven.

– Har dere gjort noen vurderinger knyttet til hvordan å følge problemstillingen?

– Vi har ikke gjort vurderinger om det er nødvendig med tilsyn i saken. Det løser seg ganske fort selv uten å måtte ha tilsyn. De aller fleste sakene hvor det er slik, blir det offentlig sak av det.

– Det høres ut som en feil ressursbruk akkurat nå å drive tilsyn for å sjekke at alle blir tilbudt kontant betaling. Det kan være behov dersom dekke eskalerer, kanskje.

Olsen forteller at det ikke er satt noen dato for når det skal avklares om det er smutthull i loven eller ei, men at det jobbes med.

– Jeg har bedt om å få på mitt bord ganske fort.

Vil holde på kontantene: Ja til kontanter: – Vi ønsker å ha valgmulighet

Reitan holder på kontanter

Hos landets største kiosk-eier, Reitan Convenience, foreligger det ingen umiddelbare planer om å fase ut kontantene fra hverken Narvesen eller 7-eleven. Kategori- og markedsdirektør Stein Breivik hos kiosk-kjempen sier til ABC Nyheter at de generelt ønsker å legge til rette for at kundene skal få betale på den måten de selv ønsker.

Verken hos Narvesen eller 7-Eleven er det planer om å droppe kontantene. Foto: Martin Huseby Jensen
Verken hos Narvesen eller 7-Eleven er det planer om å droppe kontantene. Foto: Martin Huseby Jensen

I overkant av hver femte krone kioskene får inn kommer analogt, eller i mynt og seddel. Eller 198,5 millioner kroner. Dermed utgjør kontantene fortsatt en stor del av omsetningen. I motsatt ende utgjør digitale penger fire av fem kroner.

– Det gjennomsnittlige handlebeløpet hos oss er ganske så lavt, så kontanter vil nok være et naturlig betalingsmiddel i lang tid ennå.

På enkelte steder så kan det imidlertid være aktuelt med kontantløse kiosker, men da i forbindelse med ubemannede kiosker. Sykehus har f. eks. automater som en del av sitt sortiment etter stengetid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden