Meny

Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

Stadig færre bruker kontanter, og i det siste øker kontaktløs betaling. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

De som er motstandere av et kontantfritt samfunn må trolig bli mer pragmatiske. Det finnes åpninger i loven for at kontanter kan avvises.

Stadig flere tar i bruk kontantfri betaling i Norge. Særlig innen reiselivsbransjen synes det å være en trend.

Det er ventet at vi om få år vil være et kontantfritt samfunn, men det er ting som også taler mot digitaliseringen av varehandelen.

Tirsdag ble det kjent at Elkjøp vil gjøre sin Phonehouse-kjede kontantfri i en forsøksperiode. Det har skapt reaksjoner. For enn så lenge er det fortsatt mange som bruker kontanter.

I desember i fjor ble det tatt ut 1,13 milliarder kroner ved varekjøp, det er 220 færre millioner kroner enn året før, og like under en halv million færre uttak.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

Kilde: Lovdata

Men loven sier at forhandlere skal legge til rette for at forbrukerne kan betale med kontanter.

– Et eksperiment som er dristig å gjennomføre

Som ABC Nyheter fortalte tirsdag er kontanter, enten det er sedler eller mynt, et tvunget betalingsmiddel. Så fremt de er utstedt av Norges Bank.

Elkjøp forklarer at de opplever at det har vært en oppmykning av loven over de senere årene.

Samtidig som de hos Forbrukerrådet mener at det ikke er slik at betalingsmidler som Vipps kan anses som et substitutt for kontanter.

I forrige uke sa sentralbanksjef Øystein Olsen til NRK at selv om kontantbruken går ned, blir ikke kontantene borte. Hverken i hans tid, eller i overskuelig fremtid.

– Å være første landet som avskaffer kontanter er et eksperiment som er dristig å gjennomføre.

Bedre for kundene

Rederiet Stena Line som trafikkerer strekningen Oslo til Fredrikshavn, har nettopp lagt om og blitt kontantfritt. På nettsidene skriver de at det kun er mulig å betale med kort om bord. Det eneste stedet du riktignok får bruke kontanter er på skipenes kasino og spill.

Med mindre du har tenkt å spille om penger på Stena Line, kan du droppe kontantene når du skal på tur med fergen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vi har sett på hvordan våre kunder betaler og majoriteten betaler i dag med kort. Hva gjelder loven så seiler vi på internasjonalt farvann og jeg tror vi derfor ikke er tvunget til å følge loven. Dette er en klar effektivisering for oss, siden det også er knyttet en del arbeid til håndtering av kontanter, sier pressesjef Jesper Waltersson i Stena Line til ABC Nyheter.

Han slår videre fast at dette er en permanent ordning.

– Vi får en tryggere arbeidsplass

En annen stor svensk aktør er SkiStar som driver skianleggene i Hemsedal og på Trysil. På nettsidene skriver selskapet, som også driver flere skianlegg i Sverige, at kundene kan betale med «de vanligste bank- og kredittkort».

SkiStar mener at de på denne måten vil bli mer effektive og redusere køtider.

«Uten kontanter reduserer vi påvirkningen på miljøet samt at vi får en tryggere arbeidsplass for medarbeiderne våre.»

– Minsker risikoen for ran og utrygge situasjoner

Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels har allerede vært kontantfrie en stund. I Sverige, hvor det er valgfritt å ha kontant oppgjør, er alle hotellene frie for kontaner. I Norge forholder hotellkjeden seg til loven og det er mulig å betale med kontanter.

Tine Marsdal i Nordic Choice. Foto: hotellkjeden

– Men av hensyn til våre ansatte, ønsker vi å være kontantfrie hoteller. Grunnen er at det minsker risikoen for ran og utrygge situasjoner. I tillegg fjerner det en tidkrevende og unødvendig kostnad som det å telle, kontrollere og levere er, forteller finansdirektør Trine Marsdal til ABC Nyheter.

Hun forklarer at de på enkelte av hotellene i kjeden er nede i 0,05 prosent kontantoppgjør, og at de ved Hobo Hotel i Stockholm nå tester blockchain distribusjon som betalingsmåte.

Les også: Verden vil fortsatt ha kontanter

Ting tar tid

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge sier til ABC Nyheter at en eventuell utfasing av kontanter er en prosess som tar lang tid.

Finans Norge representerer finansinsitusjonene i landet. Han viser til at allerede på 1850-tallet utgjorde kontantene under halvparten av pengene i Norge. Resten var kontopenger, altså på papiret.

I dag er disse digitale. Det er i dag digitalt de aller fleste transaksjonene skjer. I tillegg kommer netthandelen som bare vokser, hvor det ikke er mulig å bruke kontanter.

– Vår holdning er at vi ser utviklingen som skjer, og da må vi snakke om hva vi gjør den dagen kontanter blir så dyrt å bruke, at alle slutter å bruke kontanter.

– Mange ikke-digitale mennesker i Norge

Kontanthåndteringen er gjennom årene effektivisert, med uttak av kontanter i butikk, bank i butikk og så videre. Kontanthåndtering er ganske dyrt med tanke på infrastruktur for frakt av kontanter og vern mot tyveri. Disse kostnadene jobber man med å holde på et minimum.

– Likevel, kontanter er dyrere å bruke enn digitale løsninger og må fordeles på de som i stor grad benytter kontanter, sier Staavi og legger til:

Men vi vet at vi har mange ikke-digitale mennesker også i Norge. Det er et samfunnsproblem hvis disse ikke får tilgang til betalingsformidling. Det må vi snakke om. Disse kan ikke bli stående på utsiden. Samtidig er det ikke slik at bankene forsøker å styre kontantene ut, snarere registrerer vi utviklingen vi ser og forsøker å løfte diskusjon om hva som skjer når vi blir kontantfrie. Hvordan forbereder vi oss på det?

Da handler det om å sikre den digitale infrastrukturen, men det er i også et spørsmål om kundens anonymitet. Og akkurat disse og flere andre spørsmål diskuteres i flere sentralbanker verden over.

Huller i loven

ABC Nyheter har forsøkt å finne ut av hvordan myndighetene stiller seg. Finansdepartementet henviste oss til Justisdepartementet. Her forteller senior kommunikasjonsrådgiver at det ikke finnes noe entydig svar.

Likevel synes det som om loven åpner opp for at Elkjøp Phonehouse kan nekte å ta i mot kontanter.

Men, når betalingsmottakeren utøver sin forretningsvirksomhet på flere steder, kan det være at ikke alle stedene er å anse som forretningssted og dermed som «hos betalingsmottakeren» i finansavtalelovens forstand. Dermed er det ikke slik at det må gis adgang til kontant betaling på ethvert sted betalingsmottakerens forretningsvirksomhet utøves.

Underkjeden til Elkjøp består av 29 butikker.

Tiden løper fra loven

Fagdirektør finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet sa til ABC Nyheter tirsdag at det ikke er innenfor det juridiske regelverket bare å droppe kontanter, men understrekte at det heller ikke finnes noen sanksjonsmuligheter. Dermed er det mer eller mindre fritt fram.

Vi må være pragmatiske. Det er noen som ikke har kort, men de aller fleste har det. Dermed må vi gå fra det prinsipielle til å tåle tilpasninger. Hvis et brukersted åpner for alternative løsninger, blir det ikke mer trøbbel for brukerne eller vesentlig dyrere, sier Jensen før han legger til:

– Regelverket ganske tydelig, og strengt, men så har tiden gått fra loven.

Irrelevant i 2023?

I fjor ble det kjent at to forskere ved handelshøyskolen i København har kommet fram til at 24. mars 2023 blir kontanter irrelevante i Sverige, og trolig også Norge.

– Når på dagen er vi ikke helt sikre på, sier den ene forskeren, Jonas Hedman til Computer Sweden. I 2025 forventer forskerne at handelsnæringen vil helt ha sluttet å ta i mot kontanter.

Høyre har som mål å gjøre Norge til et kontantfritt samfunn innen år 2030.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:19 Sveriges trener med blandede følelser00:14 Etiopia varsler havarirapport i løpet av uken00:12 Liverpools spissduo scoret i hver sin snuoperasjon00:07 Dansk supercomeback reddet Hareides elleville kamprekke00:04 Forbauset Lagerbäck satt på benken og småsvor23:48 Kamara: – Tung stemning, men ikke helt krise23:45 Tre i varetekt for omfattende bedrageri23:36 Hareides elleville kamprekke overlevde i dramatisk kamp23:35 Nordtveit sterk i troen tross norsk kollaps23:27 Spania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44 Berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp: – Sinnssykt viktig å score det målet22:22 Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08 Brexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51 Flere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55 Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40 Politimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37 McGregor etterforskes for overgrep20:35 Tetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30 Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59 Raketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden
Siste nytt
00:19SportSveriges trener med blandede følelser00:14VerdenEtiopia varsler havarirapport i løpet av uken00:12SportLiverpools spissduo scoret i hver sin snuoperasjon00:07SportDansk supercomeback reddet Hareides elleville kamprekke00:04SportForbauset Lagerbäck satt på benken og småsvor23:48SportKamara: – Tung stemning, men ikke helt krise23:45NorgeTre i varetekt for omfattende bedrageri23:36SportHareides elleville kamprekke overlevde i dramatisk kamp23:35SportNordtveit sterk i troen tross norsk kollaps23:27SportSpania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44SportBerget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp: – Sinnssykt viktig å score det målet22:22VerdenBoeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08VerdenBrexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51VerdenFlere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55NorgeAvdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40NorgePolitimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37SportMcGregor etterforskes for overgrep20:35NorgeTetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30VerdenRød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59VerdenRaketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden
Populært