Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

<p>Stadig færre bruker kontanter, og i det siste øker kontaktløs betaling. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix</p>
Stadig færre bruker kontanter, og i det siste øker kontaktløs betaling. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

De som er motstandere av et kontantfritt samfunn må trolig bli mer pragmatiske. Det finnes åpninger i loven for at kontanter kan avvises.

Stadig flere tar i bruk kontantfri betaling i Norge. Særlig innen reiselivsbransjen synes det å være en trend.

Det er ventet at vi om få år vil være et kontantfritt samfunn, men det er ting som også taler mot digitaliseringen av varehandelen.

Tirsdag ble det kjent at Elkjøp vil gjøre sin Phonehouse-kjede kontantfri i en forsøksperiode. Det har skapt reaksjoner. For enn så lenge er det fortsatt mange som bruker kontanter.

I desember i fjor ble det tatt ut 1,13 milliarder kroner ved varekjøp, det er 220 færre millioner kroner enn året før, og like under en halv million færre uttak.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

Kilde: Lovdata

Men loven sier at forhandlere skal legge til rette for at forbrukerne kan betale med kontanter.

– Et eksperiment som er dristig å gjennomføre

Som ABC Nyheter fortalte tirsdag er kontanter, enten det er sedler eller mynt, et tvunget betalingsmiddel. Så fremt de er utstedt av Norges Bank.

Elkjøp forklarer at de opplever at det har vært en oppmykning av loven over de senere årene.

Samtidig som de hos Forbrukerrådet mener at det ikke er slik at betalingsmidler som Vipps kan anses som et substitutt for kontanter.

I forrige uke sa sentralbanksjef Øystein Olsen til NRK at selv om kontantbruken går ned, blir ikke kontantene borte. Hverken i hans tid, eller i overskuelig fremtid.

– Å være første landet som avskaffer kontanter er et eksperiment som er dristig å gjennomføre.

Bedre for kundene

Rederiet Stena Line som trafikkerer strekningen Oslo til Fredrikshavn, har nettopp lagt om og blitt kontantfritt. På nettsidene skriver de at det kun er mulig å betale med kort om bord. Det eneste stedet du riktignok får bruke kontanter er på skipenes kasino og spill.

Med mindre du har tenkt å spille om penger på Stena Line, kan du droppe kontantene når du skal på tur med fergen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Med mindre du har tenkt å spille om penger på Stena Line, kan du droppe kontantene når du skal på tur med fergen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vi har sett på hvordan våre kunder betaler og majoriteten betaler i dag med kort. Hva gjelder loven så seiler vi på internasjonalt farvann og jeg tror vi derfor ikke er tvunget til å følge loven. Dette er en klar effektivisering for oss, siden det også er knyttet en del arbeid til håndtering av kontanter, sier pressesjef Jesper Waltersson i Stena Line til ABC Nyheter.

Han slår videre fast at dette er en permanent ordning.

– Vi får en tryggere arbeidsplass

En annen stor svensk aktør er SkiStar som driver skianleggene i Hemsedal og på Trysil. På nettsidene skriver selskapet, som også driver flere skianlegg i Sverige, at kundene kan betale med «de vanligste bank- og kredittkort».

SkiStar mener at de på denne måten vil bli mer effektive og redusere køtider.

«Uten kontanter reduserer vi påvirkningen på miljøet samt at vi får en tryggere arbeidsplass for medarbeiderne våre.»

– Minsker risikoen for ran og utrygge situasjoner

Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels har allerede vært kontantfrie en stund. I Sverige, hvor det er valgfritt å ha kontant oppgjør, er alle hotellene frie for kontaner. I Norge forholder hotellkjeden seg til loven og det er mulig å betale med kontanter.

Tine Marsdal i Nordic Choice. Foto: hotellkjeden
Tine Marsdal i Nordic Choice. Foto: hotellkjeden

– Men av hensyn til våre ansatte, ønsker vi å være kontantfrie hoteller. Grunnen er at det minsker risikoen for ran og utrygge situasjoner. I tillegg fjerner det en tidkrevende og unødvendig kostnad som det å telle, kontrollere og levere er, forteller finansdirektør Trine Marsdal til ABC Nyheter.

Hun forklarer at de på enkelte av hotellene i kjeden er nede i 0,05 prosent kontantoppgjør, og at de ved Hobo Hotel i Stockholm nå tester blockchain distribusjon som betalingsmåte.

Les også: Verden vil fortsatt ha kontanter

Ting tar tid

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge sier til ABC Nyheter at en eventuell utfasing av kontanter er en prosess som tar lang tid.

Finans Norge representerer finansinsitusjonene i landet. Han viser til at allerede på 1850-tallet utgjorde kontantene under halvparten av pengene i Norge. Resten var kontopenger, altså på papiret.

I dag er disse digitale. Det er i dag digitalt de aller fleste transaksjonene skjer. I tillegg kommer netthandelen som bare vokser, hvor det ikke er mulig å bruke kontanter.

– Vår holdning er at vi ser utviklingen som skjer, og da må vi snakke om hva vi gjør den dagen kontanter blir så dyrt å bruke, at alle slutter å bruke kontanter.

– Mange ikke-digitale mennesker i Norge

Kontanthåndteringen er gjennom årene effektivisert, med uttak av kontanter i butikk, bank i butikk og så videre. Kontanthåndtering er ganske dyrt med tanke på infrastruktur for frakt av kontanter og vern mot tyveri. Disse kostnadene jobber man med å holde på et minimum.

– Likevel, kontanter er dyrere å bruke enn digitale løsninger og må fordeles på de som i stor grad benytter kontanter, sier Staavi og legger til:

Men vi vet at vi har mange ikke-digitale mennesker også i Norge. Det er et samfunnsproblem hvis disse ikke får tilgang til betalingsformidling. Det må vi snakke om. Disse kan ikke bli stående på utsiden. Samtidig er det ikke slik at bankene forsøker å styre kontantene ut, snarere registrerer vi utviklingen vi ser og forsøker å løfte diskusjon om hva som skjer når vi blir kontantfrie. Hvordan forbereder vi oss på det?

Da handler det om å sikre den digitale infrastrukturen, men det er i også et spørsmål om kundens anonymitet. Og akkurat disse og flere andre spørsmål diskuteres i flere sentralbanker verden over.

Huller i loven

ABC Nyheter har forsøkt å finne ut av hvordan myndighetene stiller seg. Finansdepartementet henviste oss til Justisdepartementet. Her forteller senior kommunikasjonsrådgiver at det ikke finnes noe entydig svar.

Likevel synes det som om loven åpner opp for at Elkjøp Phonehouse kan nekte å ta i mot kontanter.

Men, når betalingsmottakeren utøver sin forretningsvirksomhet på flere steder, kan det være at ikke alle stedene er å anse som forretningssted og dermed som «hos betalingsmottakeren» i finansavtalelovens forstand. Dermed er det ikke slik at det må gis adgang til kontant betaling på ethvert sted betalingsmottakerens forretningsvirksomhet utøves.

Underkjeden til Elkjøp består av 29 butikker.

Tiden løper fra loven

Fagdirektør finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet sa til ABC Nyheter tirsdag at det ikke er innenfor det juridiske regelverket bare å droppe kontanter, men understrekte at det heller ikke finnes noen sanksjonsmuligheter. Dermed er det mer eller mindre fritt fram.

Vi må være pragmatiske. Det er noen som ikke har kort, men de aller fleste har det. Dermed må vi gå fra det prinsipielle til å tåle tilpasninger. Hvis et brukersted åpner for alternative løsninger, blir det ikke mer trøbbel for brukerne eller vesentlig dyrere, sier Jensen før han legger til:

– Regelverket ganske tydelig, og strengt, men så har tiden gått fra loven.

Irrelevant i 2023?

I fjor ble det kjent at to forskere ved handelshøyskolen i København har kommet fram til at 24. mars 2023 blir kontanter irrelevante i Sverige, og trolig også Norge.

– Når på dagen er vi ikke helt sikre på, sier den ene forskeren, Jonas Hedman til Computer Sweden. I 2025 forventer forskerne at handelsnæringen vil helt ha sluttet å ta i mot kontanter.

Høyre har som mål å gjøre Norge til et kontantfritt samfunn innen år 2030.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité
Siste nytt
22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité
Populært