Meny

Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

<p>Stadig færre bruker kontanter, og i det siste øker kontaktløs betaling. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix</p>
Stadig færre bruker kontanter, og i det siste øker kontaktløs betaling. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

De som er motstandere av et kontantfritt samfunn må trolig bli mer pragmatiske. Det finnes åpninger i loven for at kontanter kan avvises.

Stadig flere tar i bruk kontantfri betaling i Norge. Særlig innen reiselivsbransjen synes det å være en trend.

Det er ventet at vi om få år vil være et kontantfritt samfunn, men det er ting som også taler mot digitaliseringen av varehandelen.

Tirsdag ble det kjent at Elkjøp vil gjøre sin Phonehouse-kjede kontantfri i en forsøksperiode. Det har skapt reaksjoner. For enn så lenge er det fortsatt mange som bruker kontanter.

I desember i fjor ble det tatt ut 1,13 milliarder kroner ved varekjøp, det er 220 færre millioner kroner enn året før, og like under en halv million færre uttak.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

Kilde: Lovdata

Men loven sier at forhandlere skal legge til rette for at forbrukerne kan betale med kontanter.

– Et eksperiment som er dristig å gjennomføre

Som ABC Nyheter fortalte tirsdag er kontanter, enten det er sedler eller mynt, et tvunget betalingsmiddel. Så fremt de er utstedt av Norges Bank.

Elkjøp forklarer at de opplever at det har vært en oppmykning av loven over de senere årene.

Samtidig som de hos Forbrukerrådet mener at det ikke er slik at betalingsmidler som Vipps kan anses som et substitutt for kontanter.

I forrige uke sa sentralbanksjef Øystein Olsen til NRK at selv om kontantbruken går ned, blir ikke kontantene borte. Hverken i hans tid, eller i overskuelig fremtid.

– Å være første landet som avskaffer kontanter er et eksperiment som er dristig å gjennomføre.

Bedre for kundene

Rederiet Stena Line som trafikkerer strekningen Oslo til Fredrikshavn, har nettopp lagt om og blitt kontantfritt. På nettsidene skriver de at det kun er mulig å betale med kort om bord. Det eneste stedet du riktignok får bruke kontanter er på skipenes kasino og spill.

Med mindre du har tenkt å spille om penger på Stena Line, kan du droppe kontantene når du skal på tur med fergen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Med mindre du har tenkt å spille om penger på Stena Line, kan du droppe kontantene når du skal på tur med fergen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vi har sett på hvordan våre kunder betaler og majoriteten betaler i dag med kort. Hva gjelder loven så seiler vi på internasjonalt farvann og jeg tror vi derfor ikke er tvunget til å følge loven. Dette er en klar effektivisering for oss, siden det også er knyttet en del arbeid til håndtering av kontanter, sier pressesjef Jesper Waltersson i Stena Line til ABC Nyheter.

Han slår videre fast at dette er en permanent ordning.

– Vi får en tryggere arbeidsplass

En annen stor svensk aktør er SkiStar som driver skianleggene i Hemsedal og på Trysil. På nettsidene skriver selskapet, som også driver flere skianlegg i Sverige, at kundene kan betale med «de vanligste bank- og kredittkort».

SkiStar mener at de på denne måten vil bli mer effektive og redusere køtider.

«Uten kontanter reduserer vi påvirkningen på miljøet samt at vi får en tryggere arbeidsplass for medarbeiderne våre.»

– Minsker risikoen for ran og utrygge situasjoner

Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels har allerede vært kontantfrie en stund. I Sverige, hvor det er valgfritt å ha kontant oppgjør, er alle hotellene frie for kontaner. I Norge forholder hotellkjeden seg til loven og det er mulig å betale med kontanter.

Tine Marsdal i Nordic Choice. Foto: hotellkjeden
Tine Marsdal i Nordic Choice. Foto: hotellkjeden

– Men av hensyn til våre ansatte, ønsker vi å være kontantfrie hoteller. Grunnen er at det minsker risikoen for ran og utrygge situasjoner. I tillegg fjerner det en tidkrevende og unødvendig kostnad som det å telle, kontrollere og levere er, forteller finansdirektør Trine Marsdal til ABC Nyheter.

Hun forklarer at de på enkelte av hotellene i kjeden er nede i 0,05 prosent kontantoppgjør, og at de ved Hobo Hotel i Stockholm nå tester blockchain distribusjon som betalingsmåte.

Les også: Verden vil fortsatt ha kontanter

Ting tar tid

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge sier til ABC Nyheter at en eventuell utfasing av kontanter er en prosess som tar lang tid.

Finans Norge representerer finansinsitusjonene i landet. Han viser til at allerede på 1850-tallet utgjorde kontantene under halvparten av pengene i Norge. Resten var kontopenger, altså på papiret.

I dag er disse digitale. Det er i dag digitalt de aller fleste transaksjonene skjer. I tillegg kommer netthandelen som bare vokser, hvor det ikke er mulig å bruke kontanter.

– Vår holdning er at vi ser utviklingen som skjer, og da må vi snakke om hva vi gjør den dagen kontanter blir så dyrt å bruke, at alle slutter å bruke kontanter.

– Mange ikke-digitale mennesker i Norge

Kontanthåndteringen er gjennom årene effektivisert, med uttak av kontanter i butikk, bank i butikk og så videre. Kontanthåndtering er ganske dyrt med tanke på infrastruktur for frakt av kontanter og vern mot tyveri. Disse kostnadene jobber man med å holde på et minimum.

– Likevel, kontanter er dyrere å bruke enn digitale løsninger og må fordeles på de som i stor grad benytter kontanter, sier Staavi og legger til:

Men vi vet at vi har mange ikke-digitale mennesker også i Norge. Det er et samfunnsproblem hvis disse ikke får tilgang til betalingsformidling. Det må vi snakke om. Disse kan ikke bli stående på utsiden. Samtidig er det ikke slik at bankene forsøker å styre kontantene ut, snarere registrerer vi utviklingen vi ser og forsøker å løfte diskusjon om hva som skjer når vi blir kontantfrie. Hvordan forbereder vi oss på det?

Da handler det om å sikre den digitale infrastrukturen, men det er i også et spørsmål om kundens anonymitet. Og akkurat disse og flere andre spørsmål diskuteres i flere sentralbanker verden over.

Huller i loven

ABC Nyheter har forsøkt å finne ut av hvordan myndighetene stiller seg. Finansdepartementet henviste oss til Justisdepartementet. Her forteller senior kommunikasjonsrådgiver at det ikke finnes noe entydig svar.

Likevel synes det som om loven åpner opp for at Elkjøp Phonehouse kan nekte å ta i mot kontanter.

Men, når betalingsmottakeren utøver sin forretningsvirksomhet på flere steder, kan det være at ikke alle stedene er å anse som forretningssted og dermed som «hos betalingsmottakeren» i finansavtalelovens forstand. Dermed er det ikke slik at det må gis adgang til kontant betaling på ethvert sted betalingsmottakerens forretningsvirksomhet utøves.

Underkjeden til Elkjøp består av 29 butikker.

Tiden løper fra loven

Fagdirektør finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet sa til ABC Nyheter tirsdag at det ikke er innenfor det juridiske regelverket bare å droppe kontanter, men understrekte at det heller ikke finnes noen sanksjonsmuligheter. Dermed er det mer eller mindre fritt fram.

Vi må være pragmatiske. Det er noen som ikke har kort, men de aller fleste har det. Dermed må vi gå fra det prinsipielle til å tåle tilpasninger. Hvis et brukersted åpner for alternative løsninger, blir det ikke mer trøbbel for brukerne eller vesentlig dyrere, sier Jensen før han legger til:

– Regelverket ganske tydelig, og strengt, men så har tiden gått fra loven.

Irrelevant i 2023?

I fjor ble det kjent at to forskere ved handelshøyskolen i København har kommet fram til at 24. mars 2023 blir kontanter irrelevante i Sverige, og trolig også Norge.

– Når på dagen er vi ikke helt sikre på, sier den ene forskeren, Jonas Hedman til Computer Sweden. I 2025 forventer forskerne at handelsnæringen vil helt ha sluttet å ta i mot kontanter.

Høyre har som mål å gjøre Norge til et kontantfritt samfunn innen år 2030.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:07 Ytterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52 Horneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39 Norske næringslivstopper tiltalt i USA09:27 KrF oppsummerer sitt første halvår i regjering09:17 Huawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16 MC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15 Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14 Maduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14 Menn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13 Avslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12 FIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11 Ny tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23 Tusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04 Norske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44 30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42 Halvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41 Australsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35 Ny sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32 Saudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29 Nesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25 To døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21 Mann dømt for voldtekt av småjente07:19 Birgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17 Charlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Nav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 – Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Kommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 – Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt
Siste nytt
10:07PolitikkYtterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52SportHorneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39PengerNorske næringslivstopper tiltalt i USA09:27PolitikkKrF oppsummerer sitt første halvår i regjering09:17VerdenHuawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16NorgeMC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15NorgeNorge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14VerdenMaduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14VerdenMenn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13SportAvslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12SportFIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11SportNy tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23VerdenTusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04NorgeNorske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44Politikk30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42NorgeHalvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41VerdenAustralsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35VerdenNy sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32ReiseSaudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29ReiseNesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25VerdenTo døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21NorgeMann dømt for voldtekt av småjente07:19NorgeBirgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17VerdenCharlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25NorgeNav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42Norge– Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23Helse og livsstilHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeKommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15Verden– Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt
Populært