Loven gjør at butikken kan nekte å ta imot kontanter

Stadig færre bruker kontanter, og i det siste øker kontaktløs betaling. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Stadig færre bruker kontanter, og i det siste øker kontaktløs betaling. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som er motstandere av et kontantfritt samfunn må trolig bli mer pragmatiske. Det finnes åpninger i loven for at kontanter kan avvises.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere tar i bruk kontantfri betaling i Norge. Særlig innen reiselivsbransjen synes det å være en trend.

Det er ventet at vi om få år vil være et kontantfritt samfunn, men det er ting som også taler mot digitaliseringen av varehandelen.

Tirsdag ble det kjent at Elkjøp vil gjøre sin Phonehouse-kjede kontantfri i en forsøksperiode. Det har skapt reaksjoner. For enn så lenge er det fortsatt mange som bruker kontanter.

I desember i fjor ble det tatt ut 1,13 milliarder kroner ved varekjøp, det er 220 færre millioner kroner enn året før, og like under en halv million færre uttak.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

Kilde: Lovdata

Men loven sier at forhandlere skal legge til rette for at forbrukerne kan betale med kontanter.

– Et eksperiment som er dristig å gjennomføre

Som ABC Nyheter fortalte tirsdag er kontanter, enten det er sedler eller mynt, et tvunget betalingsmiddel. Så fremt de er utstedt av Norges Bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elkjøp forklarer at de opplever at det har vært en oppmykning av loven over de senere årene.

Samtidig som de hos Forbrukerrådet mener at det ikke er slik at betalingsmidler som Vipps kan anses som et substitutt for kontanter.

I forrige uke sa sentralbanksjef Øystein Olsen til NRK at selv om kontantbruken går ned, blir ikke kontantene borte. Hverken i hans tid, eller i overskuelig fremtid.

– Å være første landet som avskaffer kontanter er et eksperiment som er dristig å gjennomføre.

Bedre for kundene

Rederiet Stena Line som trafikkerer strekningen Oslo til Fredrikshavn, har nettopp lagt om og blitt kontantfritt. På nettsidene skriver de at det kun er mulig å betale med kort om bord. Det eneste stedet du riktignok får bruke kontanter er på skipenes kasino og spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Med mindre du har tenkt å spille om penger på Stena Line, kan du droppe kontantene når du skal på tur med fergen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Med mindre du har tenkt å spille om penger på Stena Line, kan du droppe kontantene når du skal på tur med fergen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vi har sett på hvordan våre kunder betaler og majoriteten betaler i dag med kort. Hva gjelder loven så seiler vi på internasjonalt farvann og jeg tror vi derfor ikke er tvunget til å følge loven. Dette er en klar effektivisering for oss, siden det også er knyttet en del arbeid til håndtering av kontanter, sier pressesjef Jesper Waltersson i Stena Line til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han slår videre fast at dette er en permanent ordning.

– Vi får en tryggere arbeidsplass

En annen stor svensk aktør er SkiStar som driver skianleggene i Hemsedal og på Trysil. På nettsidene skriver selskapet, som også driver flere skianlegg i Sverige, at kundene kan betale med «de vanligste bank- og kredittkort».

SkiStar mener at de på denne måten vil bli mer effektive og redusere køtider.

«Uten kontanter reduserer vi påvirkningen på miljøet samt at vi får en tryggere arbeidsplass for medarbeiderne våre.»

– Minsker risikoen for ran og utrygge situasjoner

Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels har allerede vært kontantfrie en stund. I Sverige, hvor det er valgfritt å ha kontant oppgjør, er alle hotellene frie for kontaner. I Norge forholder hotellkjeden seg til loven og det er mulig å betale med kontanter.

Tine Marsdal i Nordic Choice. Foto: hotellkjeden
Tine Marsdal i Nordic Choice. Foto: hotellkjeden

– Men av hensyn til våre ansatte, ønsker vi å være kontantfrie hoteller. Grunnen er at det minsker risikoen for ran og utrygge situasjoner. I tillegg fjerner det en tidkrevende og unødvendig kostnad som det å telle, kontrollere og levere er, forteller finansdirektør Trine Marsdal til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forklarer at de på enkelte av hotellene i kjeden er nede i 0,05 prosent kontantoppgjør, og at de ved Hobo Hotel i Stockholm nå tester blockchain distribusjon som betalingsmåte.

Les også: Verden vil fortsatt ha kontanter

Ting tar tid

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge sier til ABC Nyheter at en eventuell utfasing av kontanter er en prosess som tar lang tid.

Finans Norge representerer finansinsitusjonene i landet. Han viser til at allerede på 1850-tallet utgjorde kontantene under halvparten av pengene i Norge. Resten var kontopenger, altså på papiret.

I dag er disse digitale. Det er i dag digitalt de aller fleste transaksjonene skjer. I tillegg kommer netthandelen som bare vokser, hvor det ikke er mulig å bruke kontanter.

– Vår holdning er at vi ser utviklingen som skjer, og da må vi snakke om hva vi gjør den dagen kontanter blir så dyrt å bruke, at alle slutter å bruke kontanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange ikke-digitale mennesker i Norge

Kontanthåndteringen er gjennom årene effektivisert, med uttak av kontanter i butikk, bank i butikk og så videre. Kontanthåndtering er ganske dyrt med tanke på infrastruktur for frakt av kontanter og vern mot tyveri. Disse kostnadene jobber man med å holde på et minimum.

– Likevel, kontanter er dyrere å bruke enn digitale løsninger og må fordeles på de som i stor grad benytter kontanter, sier Staavi og legger til:

Men vi vet at vi har mange ikke-digitale mennesker også i Norge. Det er et samfunnsproblem hvis disse ikke får tilgang til betalingsformidling. Det må vi snakke om. Disse kan ikke bli stående på utsiden. Samtidig er det ikke slik at bankene forsøker å styre kontantene ut, snarere registrerer vi utviklingen vi ser og forsøker å løfte diskusjon om hva som skjer når vi blir kontantfrie. Hvordan forbereder vi oss på det?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da handler det om å sikre den digitale infrastrukturen, men det er i også et spørsmål om kundens anonymitet. Og akkurat disse og flere andre spørsmål diskuteres i flere sentralbanker verden over.

Huller i loven

ABC Nyheter har forsøkt å finne ut av hvordan myndighetene stiller seg. Finansdepartementet henviste oss til Justisdepartementet. Her forteller senior kommunikasjonsrådgiver at det ikke finnes noe entydig svar.

Likevel synes det som om loven åpner opp for at Elkjøp Phonehouse kan nekte å ta i mot kontanter.

Men, når betalingsmottakeren utøver sin forretningsvirksomhet på flere steder, kan det være at ikke alle stedene er å anse som forretningssted og dermed som «hos betalingsmottakeren» i finansavtalelovens forstand. Dermed er det ikke slik at det må gis adgang til kontant betaling på ethvert sted betalingsmottakerens forretningsvirksomhet utøves.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Underkjeden til Elkjøp består av 29 butikker.

Tiden løper fra loven

Fagdirektør finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet sa til ABC Nyheter tirsdag at det ikke er innenfor det juridiske regelverket bare å droppe kontanter, men understrekte at det heller ikke finnes noen sanksjonsmuligheter. Dermed er det mer eller mindre fritt fram.

Vi må være pragmatiske. Det er noen som ikke har kort, men de aller fleste har det. Dermed må vi gå fra det prinsipielle til å tåle tilpasninger. Hvis et brukersted åpner for alternative løsninger, blir det ikke mer trøbbel for brukerne eller vesentlig dyrere, sier Jensen før han legger til:

– Regelverket ganske tydelig, og strengt, men så har tiden gått fra loven.

Irrelevant i 2023?

I fjor ble det kjent at to forskere ved handelshøyskolen i København har kommet fram til at 24. mars 2023 blir kontanter irrelevante i Sverige, og trolig også Norge.

– Når på dagen er vi ikke helt sikre på, sier den ene forskeren, Jonas Hedman til Computer Sweden. I 2025 forventer forskerne at handelsnæringen vil helt ha sluttet å ta i mot kontanter.

Høyre har som mål å gjøre Norge til et kontantfritt samfunn innen år 2030.