Elkjøp: – Vi snur ikke nå

<p>Elkjøp har ingen umiddelbare planer om å avslutte prøveprosjektet med kontantfrie butikker. Seks måneder er prøvetiden, og enn så lenge er tilbakemeldingene i butikkene gode. Foto: Martin Huseby Jensen</p>
Elkjøp har ingen umiddelbare planer om å avslutte prøveprosjektet med kontantfrie butikker. Seks måneder er prøvetiden, og enn så lenge er tilbakemeldingene i butikkene gode. Foto: Martin Huseby Jensen

Stadig færre bruker kontanter, men når butikken sier de ikke lenger vil ta i mot kontanter - blir det sterke reaksjoner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken vekket elektrogiganten Elkjøp sterke reaksjoner rundt om i sosiale medier når de tirsdag morgen kunngjør at kjeden Elkjøp Phonehouse ikke lenger ville akseptere kontanter som betalingsform.

I løpet av de neste seks månedene, med unntak av en liten overgangsperiode, blir 28 butikker forsøkt som kontantfrie.

– Det gir grunn til bekymring, mener stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas da. Han jobber aktivt for at kontantene ikke skal forsvinne som betalingsform med det første.

Faren er, sier han, at grupper i samfunnet vil bli stående utenfor fordi de fortsatt er analoge. De har ikke BankID eller Vipps.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

(Dette er regulert av Finansdepartementet)

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

(Dette er regulert av justisdepartementet)

Kilde: Lovdata

Men frykt ei, dere som fortsatt sverger til kontanter. For loven er på deres side, mener både Forbrukerrådet og Norges Bank. Begge viser de til Sentralbankloven som slår fast at sedler og mynter er tvungen betalingsmiddel, og finansavtaleloven som sier at mottaker for oppgjør må gi forbruker mulighet til å betale med nettopp kontanter.

Men hva hjelper vel det, når ingen fører kontroll med at loven følges, eller politiet er det eneste stedet eventuelle brudd på loven kan anmeldes.

En lov uten betydning

Fagdirektør Jorge Jensen sier til ABC Nyheter at det ikke er så sikkert at saken fører fram hos politiet, og at den henlegges. Dessuten er han usikker på om slike saker er beste måten for politiet å bruke ressursene sine på.

– Det er ikke helt fritt fram om man vil følge regelverket, men sjansene for å bli sanksjonert er veldig liten. I verste fall er det snakk om at de kan vente en irettesettelse gjennom et skarpt brev, sier han til ABC Nyheter.

Reaksjon : Forbrukerrådet: – Elkjøp er ikke innenfor loven

Dessuten kan det se ut til at loven til syvende og sist har smutthull. På spørsmål om Elkjøps manøver denne uken er innenfor loven, svarer justisdepartementet at det slettes ikke er så lett. For elementer i finansavtaleloven kan innebære at Elkjøp er på rett side av loven.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.
Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.

– Men, når betalingsmottakeren utøver sin forretningsvirksomhet på flere steder, kan det være at ikke alle stedene er å anse som forretningssted og dermed som «hos betalingsmottakeren» i finansavtalelovens forstand. Dermed er det ikke slik at det må gis adgang til kontant betaling på ethvert sted betalingsmottakerens forretningsvirksomhet utøves, sier senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange til ABC Nyheter.

Altså, Elkjøp Phonestore har 29 utsalgssteder, men hovedkontor på Lørenskog, hvorpå innebærer at i verste fall er det kun på hovedkontoret Elkjøp trenger å ta i mot kontanter.

Uansett er ikke loven forsøkt prøvd rettslig og har dermed ingen presedens.

Samtidig forteller Skjøld-Lorange at dersom det ikke gis adgang il å betale med kontanter slik finansavtaleloven krever, vil det kunne få privatrettslige virkning i forholdet mellom partene. Men:

– Disse er imidlertid neppe av særlig praktisk betydning ved kjøp i butikk.

Ja, de penga

«Er til bekymring for fattig og for rik», sang Vidar Sandbeck en gang. Pengene opptar oss på alle måter. I popkulturen og i hverdagen. Ifølge Wikipedia er den pregede mynten fra 600 før kristus. Sedlene kom med etableringen av bankene. Og bankene har gjort seg mer og mer fysisk utilgjengelig for kundene gjennom stadig færre filialer. Sparebank1 hadde sågar en reklamefilm hvor den fysiske filialen ble gjenstand for humor. Se deg rundt og du vil se at det også er færre minibanker, samtidig som du får ta ut flere kontanter i matbutikken enn tidligere.

Ikke bare ser vi at butikkene ønsker å vanskeliggjøre å betale med analoge kontanter, men det er også blitt så pass vanskelig å sette inn kontanter i bankene at det er blitt spørsmål i Stortinget.

«Mener statsråden at banker på generelt grunnlag kan avvise å ta i mot innskudd i form av kontanter fra kunder og vil statsråden vurdere å innskjerpe bankenes plikt til å ta i mot kontanter fra kundene og gjøre innskudd tilgjengelig for kundene i form av kontanter?» spurte finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet for litt over ett år siden.

«Nei,» svarte finansminister Siv Jensen til Stortinget.

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik mener det er på tide å sette pengeskapet på plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik mener det er på tide å sette pengeskapet på plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det positive nå er at det kommer uttalelser fra flere hold som sier at kontanter er viktig, sier Gjelsvik i kjølvannet av ABC Nyheters dekning om bruk av kontanter i butikk. Særlig setter han pris på at Høyres Løvaas' uttalelser om holde på kontantene.

– Det er viktig at regjering og forbrukermyndigheter om at norsk lov må følge opp. Det er tydelig lovgivning om at kontanter er tvunget betalingsmiddel og at folk skal ha mulighet til å gjøre opp for seg med kontanter, sier han og legger til:

Det er finurligheter som ligger til grunn når enkelte forsøker ikke å gi folk et godt valgtilbud.

Han mener problemet er at det nettopp er finurligheten i loven også bankene har operert etter. Har du en filial som har kontanter og ti som ikke har det, så er det ikke så farlig. Men finanstilsynet er bekymret over at tilgangen til kontantene blir for dårlig.

– En slik forståelse av regelverket fratar ansvaret fra enkelte aktører. Det er behov for å sette skapet litt på plass, slik jeg også opplever Norges Bank gjør. Her bør regjeringen stramme til dersom det Elkjøp gjør er innenfor loven. Folk skal ha valgmuligheten. De skal kunne betale med kontanter.

Mister respekt for loven

Det handler folks valgfrihet, mener Gjelsvik. Banker har forsøkt å bli kontantfrie, men har erkjent at det har gått for langt. Tidligere i uken sa informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge, som representerer blant annet bankene, at digitaliseringen vil skje, men at bankene ikke vil presse det gjennom.

Ulempen er når lovene blir impotente fordi det ikke er tilsyn med mulighet for sanksjoner til de som bryter dem.

– Da blir lovene uthulet og folk mister respekt for dem, sier Gjelsvik.

Han varsler at spørsmålet vil forfølges og at behandlingen av finansmarkedsmeldingen til våren vil gi en ny mulighet til å gjøre opp status og å fremme nye tiltak.

Bakgrunn : Dansk banksjef vil avskaffe kontanter for å bekjempe kriminalitet

I hverdagen

Gjennom uken, i kjølvannet av Elkjøps kunngjøring, har vi oppdaget stadig nye steder det knapt er mulig å betale med kontanter. Skibakkene på Trysil og Hemsedal - som drives av svenske Skistar - er det umulig å betale skikort eller mat i bakken med kontanter.

I Sverige er det andre regler enn i Norge hva gjelder kontanter, kanskje er det derfor at det svenske rederiet Stena Line også har innført kontantfrie skip. Altså er fergeturen Oslo - Fredrikshavn kontantfri, med unntak om du vil spille om penger - da går det fint med kontanter.

Hos Stena Line er det kun når du spiller om penger at det er greit å bruke kontanter. Foto: Stena Line Foto: Stena Line
Hos Stena Line er det kun når du spiller om penger at det er greit å bruke kontanter. Foto: Stena Line Foto: Stena Line

Med innføringen av betalingsautomater på legekontorene er kontantene blitt et svunnet minne også her. Så glemt at Legeforeningen måtte minne medlemmene om hva som er lovlig eller ei i fjor sommer.

«Vi vil på denne bakgrunn gjøre oppmerksom på at en pasient ikke kan nektes å betale kontant. (...) Dette gjelder uavhengig av om det er eventuelle funksjonshemninger som gjør det vanskelig å benytte betalingsautomat.

Også er det skatteoppgjøret da. Kemner Pål Klavenes i Fredrikstad kommune forteller til ABC Nyheter at de som en av de siste kommunene i landet sier nei til at skattebetalerne kan gjøre opp restskatten kontant.

Les også: Rettsavgjørelse: Får avvikle kontant betaling for parkering i Sverige

– Vi ønsker å minimere bruken av kontanter. De har en iboende risiko for misligheter som vi ønsker å minimere. Dessuten er all elektronisk betaling sporbar, sier han.

Kemneren forteller at de ved skatteoppgjøret i fjor kunne telle på en hånd de som valgte å betale restskatten med sedler og mynter.

Elkjøp følger med

Tilbake til der bråket begynte; Elkjøp. Angrer de nå? Vil de snu etter utallige reaksjoner?

– Vi har snakket om reaksjonene, men vi kommer ikke til å snu avgjørelsen nå. Vi tar selvsagt ikke lett på reaksjonene når det er kommet så mange som det har. En ting er omtalen i mediene, men når det også kommer reaksjoner direkte fra forbrukerne både i kommentarfelt og i sosiale medier, prater vi naturlig nok om dette, sier kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp til ABC Nyheter.

Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp.
Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp.

Målt i omsetning er det neppe ikke den største sjansen Elkjøp tar. Ifølge kommunikasjonssjefen utgjør kontante kjøp omtrent 6 prosent av omsetningen til de 28 butikkene. Hun viser til at det er små butikker som ofte har få ansatte, og at det derfor også ligger muligheter for effektivisering og kostnadsreduksjoner i ikke å administrere kontanter. Som nevnt tidligere er det for Elkjøps del snakk om et forsøk på seks måneder, men det kan bli kortere - og det kan bli permanent.

– Vi følger også med på omsetningen i tillegg til tilbakemeldingene. Hadde vi snudd nå, med en gang, ville vi ikke hatt mulighet til å se effekten av prosjektet.

Og skulle du være i tvil: Regjeringspartiet Høyre ønsker at Norge skal være kontantfritt i 2030, men danske forskere har funnet ut at mye vil ha skjedd i god tid før det. De mener at kontanter som betalingsmiddel vil være irrelevant allerede i 2023.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden