Meny

Elkjøp: – Vi snur ikke nå

<p>Elkjøp har ingen umiddelbare planer om å avslutte prøveprosjektet med kontantfrie butikker. Seks måneder er prøvetiden, og enn så lenge er tilbakemeldingene i butikkene gode. Foto: Martin Huseby Jensen</p>
Elkjøp har ingen umiddelbare planer om å avslutte prøveprosjektet med kontantfrie butikker. Seks måneder er prøvetiden, og enn så lenge er tilbakemeldingene i butikkene gode. Foto: Martin Huseby Jensen

Stadig færre bruker kontanter, men når butikken sier de ikke lenger vil ta i mot kontanter - blir det sterke reaksjoner.

Denne uken vekket elektrogiganten Elkjøp sterke reaksjoner rundt om i sosiale medier når de tirsdag morgen kunngjør at kjeden Elkjøp Phonehouse ikke lenger ville akseptere kontanter som betalingsform.

I løpet av de neste seks månedene, med unntak av en liten overgangsperiode, blir 28 butikker forsøkt som kontantfrie.

– Det gir grunn til bekymring, mener stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas da. Han jobber aktivt for at kontantene ikke skal forsvinne som betalingsform med det første.

Faren er, sier han, at grupper i samfunnet vil bli stående utenfor fordi de fortsatt er analoge. De har ikke BankID eller Vipps.

Krav om oppgjør med kontanter

Ifølge sentralbanklovens paragraf 14 er sedler og mynter tvungent betalingsmiddel.

(Dette er regulert av Finansdepartementet)

I finansavtalelovens paragraf 38s tredje ledd står det at en forbruker: «.... har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren».

(Dette er regulert av justisdepartementet)

Kilde: Lovdata

Men frykt ei, dere som fortsatt sverger til kontanter. For loven er på deres side, mener både Forbrukerrådet og Norges Bank. Begge viser de til Sentralbankloven som slår fast at sedler og mynter er tvungen betalingsmiddel, og finansavtaleloven som sier at mottaker for oppgjør må gi forbruker mulighet til å betale med nettopp kontanter.

Men hva hjelper vel det, når ingen fører kontroll med at loven følges, eller politiet er det eneste stedet eventuelle brudd på loven kan anmeldes.

En lov uten betydning

Fagdirektør Jorge Jensen sier til ABC Nyheter at det ikke er så sikkert at saken fører fram hos politiet, og at den henlegges. Dessuten er han usikker på om slike saker er beste måten for politiet å bruke ressursene sine på.

– Det er ikke helt fritt fram om man vil følge regelverket, men sjansene for å bli sanksjonert er veldig liten. I verste fall er det snakk om at de kan vente en irettesettelse gjennom et skarpt brev, sier han til ABC Nyheter.

Reaksjon : Forbrukerrådet: – Elkjøp er ikke innenfor loven

Dessuten kan det se ut til at loven til syvende og sist har smutthull. På spørsmål om Elkjøps manøver denne uken er innenfor loven, svarer justisdepartementet at det slettes ikke er så lett. For elementer i finansavtaleloven kan innebære at Elkjøp er på rett side av loven.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.
Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.

– Men, når betalingsmottakeren utøver sin forretningsvirksomhet på flere steder, kan det være at ikke alle stedene er å anse som forretningssted og dermed som «hos betalingsmottakeren» i finansavtalelovens forstand. Dermed er det ikke slik at det må gis adgang til kontant betaling på ethvert sted betalingsmottakerens forretningsvirksomhet utøves, sier senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange til ABC Nyheter.

Altså, Elkjøp Phonestore har 29 utsalgssteder, men hovedkontor på Lørenskog, hvorpå innebærer at i verste fall er det kun på hovedkontoret Elkjøp trenger å ta i mot kontanter.

Uansett er ikke loven forsøkt prøvd rettslig og har dermed ingen presedens.

Samtidig forteller Skjøld-Lorange at dersom det ikke gis adgang il å betale med kontanter slik finansavtaleloven krever, vil det kunne få privatrettslige virkning i forholdet mellom partene. Men:

– Disse er imidlertid neppe av særlig praktisk betydning ved kjøp i butikk.

Ja, de penga

«Er til bekymring for fattig og for rik», sang Vidar Sandbeck en gang. Pengene opptar oss på alle måter. I popkulturen og i hverdagen. Ifølge Wikipedia er den pregede mynten fra 600 før kristus. Sedlene kom med etableringen av bankene. Og bankene har gjort seg mer og mer fysisk utilgjengelig for kundene gjennom stadig færre filialer. Sparebank1 hadde sågar en reklamefilm hvor den fysiske filialen ble gjenstand for humor. Se deg rundt og du vil se at det også er færre minibanker, samtidig som du får ta ut flere kontanter i matbutikken enn tidligere.

Ikke bare ser vi at butikkene ønsker å vanskeliggjøre å betale med analoge kontanter, men det er også blitt så pass vanskelig å sette inn kontanter i bankene at det er blitt spørsmål i Stortinget.

«Mener statsråden at banker på generelt grunnlag kan avvise å ta i mot innskudd i form av kontanter fra kunder og vil statsråden vurdere å innskjerpe bankenes plikt til å ta i mot kontanter fra kundene og gjøre innskudd tilgjengelig for kundene i form av kontanter?» spurte finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet for litt over ett år siden.

«Nei,» svarte finansminister Siv Jensen til Stortinget.

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik mener det er på tide å sette pengeskapet på plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik mener det er på tide å sette pengeskapet på plass. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det positive nå er at det kommer uttalelser fra flere hold som sier at kontanter er viktig, sier Gjelsvik i kjølvannet av ABC Nyheters dekning om bruk av kontanter i butikk. Særlig setter han pris på at Høyres Løvaas' uttalelser om holde på kontantene.

– Det er viktig at regjering og forbrukermyndigheter om at norsk lov må følge opp. Det er tydelig lovgivning om at kontanter er tvunget betalingsmiddel og at folk skal ha mulighet til å gjøre opp for seg med kontanter, sier han og legger til:

Det er finurligheter som ligger til grunn når enkelte forsøker ikke å gi folk et godt valgtilbud.

Han mener problemet er at det nettopp er finurligheten i loven også bankene har operert etter. Har du en filial som har kontanter og ti som ikke har det, så er det ikke så farlig. Men finanstilsynet er bekymret over at tilgangen til kontantene blir for dårlig.

– En slik forståelse av regelverket fratar ansvaret fra enkelte aktører. Det er behov for å sette skapet litt på plass, slik jeg også opplever Norges Bank gjør. Her bør regjeringen stramme til dersom det Elkjøp gjør er innenfor loven. Folk skal ha valgmuligheten. De skal kunne betale med kontanter.

Mister respekt for loven

Det handler folks valgfrihet, mener Gjelsvik. Banker har forsøkt å bli kontantfrie, men har erkjent at det har gått for langt. Tidligere i uken sa informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge, som representerer blant annet bankene, at digitaliseringen vil skje, men at bankene ikke vil presse det gjennom.

Ulempen er når lovene blir impotente fordi det ikke er tilsyn med mulighet for sanksjoner til de som bryter dem.

– Da blir lovene uthulet og folk mister respekt for dem, sier Gjelsvik.

Han varsler at spørsmålet vil forfølges og at behandlingen av finansmarkedsmeldingen til våren vil gi en ny mulighet til å gjøre opp status og å fremme nye tiltak.

Bakgrunn : Dansk banksjef vil avskaffe kontanter for å bekjempe kriminalitet

I hverdagen

Gjennom uken, i kjølvannet av Elkjøps kunngjøring, har vi oppdaget stadig nye steder det knapt er mulig å betale med kontanter. Skibakkene på Trysil og Hemsedal - som drives av svenske Skistar - er det umulig å betale skikort eller mat i bakken med kontanter.

I Sverige er det andre regler enn i Norge hva gjelder kontanter, kanskje er det derfor at det svenske rederiet Stena Line også har innført kontantfrie skip. Altså er fergeturen Oslo - Fredrikshavn kontantfri, med unntak om du vil spille om penger - da går det fint med kontanter.

Hos Stena Line er det kun når du spiller om penger at det er greit å bruke kontanter. Foto: Stena Line Foto: Stena Line
Hos Stena Line er det kun når du spiller om penger at det er greit å bruke kontanter. Foto: Stena Line Foto: Stena Line

Med innføringen av betalingsautomater på legekontorene er kontantene blitt et svunnet minne også her. Så glemt at Legeforeningen måtte minne medlemmene om hva som er lovlig eller ei i fjor sommer.

«Vi vil på denne bakgrunn gjøre oppmerksom på at en pasient ikke kan nektes å betale kontant. (...) Dette gjelder uavhengig av om det er eventuelle funksjonshemninger som gjør det vanskelig å benytte betalingsautomat.

Også er det skatteoppgjøret da. Kemner Pål Klavenes i Fredrikstad kommune forteller til ABC Nyheter at de som en av de siste kommunene i landet sier nei til at skattebetalerne kan gjøre opp restskatten kontant.

Les også: Rettsavgjørelse: Får avvikle kontant betaling for parkering i Sverige

– Vi ønsker å minimere bruken av kontanter. De har en iboende risiko for misligheter som vi ønsker å minimere. Dessuten er all elektronisk betaling sporbar, sier han.

Kemneren forteller at de ved skatteoppgjøret i fjor kunne telle på en hånd de som valgte å betale restskatten med sedler og mynter.

Elkjøp følger med

Tilbake til der bråket begynte; Elkjøp. Angrer de nå? Vil de snu etter utallige reaksjoner?

– Vi har snakket om reaksjonene, men vi kommer ikke til å snu avgjørelsen nå. Vi tar selvsagt ikke lett på reaksjonene når det er kommet så mange som det har. En ting er omtalen i mediene, men når det også kommer reaksjoner direkte fra forbrukerne både i kommentarfelt og i sosiale medier, prater vi naturlig nok om dette, sier kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp til ABC Nyheter.

Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp.
Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp.

Målt i omsetning er det neppe ikke den største sjansen Elkjøp tar. Ifølge kommunikasjonssjefen utgjør kontante kjøp omtrent 6 prosent av omsetningen til de 28 butikkene. Hun viser til at det er små butikker som ofte har få ansatte, og at det derfor også ligger muligheter for effektivisering og kostnadsreduksjoner i ikke å administrere kontanter. Som nevnt tidligere er det for Elkjøps del snakk om et forsøk på seks måneder, men det kan bli kortere - og det kan bli permanent.

– Vi følger også med på omsetningen i tillegg til tilbakemeldingene. Hadde vi snudd nå, med en gang, ville vi ikke hatt mulighet til å se effekten av prosjektet.

Og skulle du være i tvil: Regjeringspartiet Høyre ønsker at Norge skal være kontantfritt i 2030, men danske forskere har funnet ut at mye vil ha skjedd i god tid før det. De mener at kontanter som betalingsmiddel vil være irrelevant allerede i 2023.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 SV vil løfte togturistenes krav til Stortinget06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:31 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge05:30 Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:48 5.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Greta Thunbergs seiltur til New York får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid: – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp
Siste nytt
06:30VerdenTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30NorgeSV vil løfte togturistenes krav til Stortinget06:25NorgeDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:31NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge05:30NorgeFrp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29NorgeDette skjedde i natt05:26NorgePrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:48Verden5.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35NorgeValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30NorgeIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenGreta Thunbergs seiltur til New York får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid: – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp
Populært