Folkhälsomyndigheten: Opptil 40 prosent kan være immune mot viruset i Stockholm

Opptil 40 prosent av innbyggerne i Stockholm kan være immun mot coronaviruset.
Opptil 40 prosent av innbyggerne i Stockholm kan være immun mot coronaviruset.  Foto: Stina Stjernkvist / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ser ut til at kurven peker rett vei for «söta bror».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, sier i et intervju med Dagens Nyheter (bak betalingsmur), gjengitt av Aftonbladet, at 40 prosent av Stockholms innbyggere kan være immune mot coronaviruset.

Estimatene til Folkhälsomyndigheten er at andelen innbyggere i Stockholm med antistoffer er mellom 17,5 og 20 prosent. En like stor andel kan ha utviklet immunitet gjennom T-celler, ifølge studier.

Beregninger fra blant andre Tom Britton, matematikkprofessor ved Stockholms universitet, viser at flokkimmunitet kan oppnås på 40 til 45 prosent, skriver Dagens Nyheter.

– Det er selvfølgelig veldig positivt. Dette gir ganske høye immunitetsverdier, der vi kan ha opptil 40 prosent immunitet i Stockholm, noe som er viktig for å redusere spredningstakten. Det er mye som tyder på at det er slik, sier Carlson til Dagens Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Immunolog skeptisk

I resten av Sverige antas det at immuniteten er halvparten så stor.

Men likevel kan man ikke fastslå at innbyggerne i Sveriges hovedstad har oppnådd immunitet. I hvert fall ikke ifølge Petter Brodin, immunolog ved Karolinska Institutet.

– Hvis du vet hvordan T-celler fungerer, vet du at alle mennesker har T-celler for flere forskjellige ting. Det er vanskelig å trekke konklusjoner om du har hatt infeksjonen eller ikke, sier Brodin til Dagens Nyheter.

Sverige har vekket stor internasjonal oppsikt for sin håndtering av coronaviruset, og til nå har 5.572 menneskeliv gått tapt. Over 76.000 har blitt smittet av viruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser fallende tall

Økningen det siste døgnet i Sverige er på 385 smittetilfeller. Både tallet på smittede og døde er lavere enn forrige døgn, og Johan Carlson sa på en pressekonferanse torsdag at utviklingen går riktig vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser fallende tall i stort sett hele landet, og det er kun enkelte pasienter som blir lagt inn på intensiv avdeling, uttalte han.

I det norske fagmiljøet har man også tro på at man kan utvikle immunitet mot covid-19.

– Jeg og de fleste andre immunologer har tiltro til at man etter å ha gjennomgått covid-19, får immunitet – og at den immuniteten kommer til å vare en god stund, har Anne Spurkland, professor i medisin og forsker i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo, uttalt til ABC Nyheter.