Iran tar drastiske corona-grep: Løslater 54.000 fanger

Irans justisdepartement har kunngjort at det er innvilget et foreløpig amnesti for til sammen 54.000 innsatte i iranske fengsler for å unngå ytterligere spredning av coronaviruset. Bildet er tatt i juni 2006 og viser innsatte i et iransk kvinnefengsel nord for Irans hovedstad Teheran. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
Irans justisdepartement har kunngjort at det er innvilget et foreløpig amnesti for til sammen 54.000 innsatte i iranske fengsler for å unngå ytterligere spredning av coronaviruset. Bildet er tatt i juni 2006 og viser innsatte i et iransk kvinnefengsel nord for Irans hovedstad Teheran. (Photo by ATTA KENARE / AFP) Foto: Atta Kenare / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikoen for smitte vurderes nå som så stor at titusenvis av innsatte i overfylte fengsler Iran slippes fri for å hindre ytterligere spredning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengsler regnes som potensielle smittebomber. Svært mange innsatte må dele på alt av fasiliteter. De spiser, sover og oppholder seg det meste av dagen sammen med andre innsatte.

Flere av fengslene har flere innsatte enn de i utgangspunktet er bygd for, og de hygieniske forholdene er under press. Det er slik forhold iranske myndigheter frykter kan utløse en ukontrollert epidemi bak murene.

«Til helvete og tilbake»: Mine tre uker med coronaviruset

Utviklingen av det nye coronaviruset

* 1. desember 2019 ble det påvist en ny type coronavirus, kalt sars-CoV-2, hos en mann i Kina. Man har ikke funnet noen direkte forbindelse mellom denne pasienten og utbruddet som oppsto noen dager senere.

* 8. desember oppsøkte en pasient i millionbyen Wuhan i Kina legehjelp med influensalignende symptomer. Videre ut over måneden ble det påvist stadig flere influensalignende tilfeller i Wuhan. De fleste av pasientene hadde vært på Huanan-markedet i Wuhan, der det blant annet selges sjømat og levende dyr.

* 29. desember rapporterte lokale sykehus i Wuhan om fire tilfeller av «lungebetennelse med ukjent opphav». Alle hadde tilknytning til Huanan-markedet i Wuhan.

* 31. desember ga Kina beskjed til Verdens helseorganisasjon om flere «lungebetennelselignende tilfeller».

* 1. januar ble Huanan-markedet i Wuhan stengt.

* 8. januar ble det nye coronaviruset identifisert som årsaken til sykdomsutbruddet.

* 9. januar kom det første bekreftede dødsfallet som følge av det nye coronaviruset, da en 61 år gammel mann døde på et sykehus i Wuhan.

* 13. januar kommer det første bekreftede tilfellet utenfor Kina, hos en kinesisk statsborger som hadde kommet til Thailand fra Wuhan.

* 20. januar rapporterer kinesiske myndigheter om 139 sykdomstilfeller og at tre personer er døde.

* 21. januar bekrefter USA, Hongkong og Taiwan de første tilfellene av viruset. 290 mennesker er så langt smittet.

* 24. januar blir viruset påvist for første gang i Europa med to tilfeller i Frankrike. Kina har nå iverksatt reiserestriksjoner i Hubei-provinsen i Kina.

* 27. januar er 80 personer i Kina døde av viruset, og antallet smittede er over 2.300.

* 29. januar begynner USA og Japan å evakuere sine statsborgere fra Wuhan. Flere flyselskaper innstiller flygninger til Kina.

* 30. januar erklærer Verdens helseorganisasjon at viruset er en global folkehelsekrise.

* 2. februar kommer det første bekreftede dødsfallet utenfor fastlands-Kina, når en kinesisk mann dør på Filippinene.

* 4. februar blir et cruiseskip med nesten 4.000 passasjerer satt i karantene i Japan etter ti bekreftede tilfeller av viruset om bord.

* 5. februar. 24.554 bekreftet smittet globalt, og 492 er døde, ifølge WHO. 191 av de smittede og én av de døde er fra utenfor Kinas fastland.

* 9. februar. Tallet på døde har steget til 811 i Kina. Dødstallet er dermed høyere enn ved SARS-utbruddet i 2002–2003.

* 11. februar: Tallet på døde passerer 1.000 i Kina. Over 42.600 har fått påvist smitte. WHO gir sykdommen navnet covid-19.

* 14. februar dør en kinesisk turist i Frankrike, og blir dermed den første som dør i Europa som følge av viruset.

* 19. februar passerer tallet på døde 2000. Passasjerene fra cruiseskipet i Japan får begynne å gå i land.

* 21. februar blir tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina.

* 23. februar rapporterer italienske myndigheter om over 100 smittetilfeller. De fleste er i Lombardia-regionen nord i landet. Fotballkamper er utsatt, og karnevalet i Venezia er avlyst.

* 24. februar er det kraftige fall på europeiske og amerikanske børser som følge av viruset. WHO sier at verden må forberede seg på en potensiell pandemi. Iran anklages for å dysse ned omfanget av virusutbruddet i landet.

* 26. februar: En kvinne i Tromsø blir det første personen som tester positivt i Norge, etter å ha kommet hjem fra Kina.

* 27. februar er personer over hele Norge i viruskarantene. Kina rapporterer om 29 nye virusdødsfall – det laveste siden januar. Japan stenger alle skoler midlertidig.

* 28. februar har fem personer i Norge fått påvist coronasmitte. Alle har vært i utlandet kort tid før de fikk symptomer. En av dem er en øyelege ved Ullevål sykehus i Oslo. Virusfrykt har preget børsene, som har vært gjennom sin verste uke siden finanskrisen i 2008.

* 29. februar blir det påvist smitte hos en ny ansatt ved øyeavdelingen på Ullevål. Sykehuset ber pasienter som har vært på øyeavdelingen om å holde seg hjemme.

* 1. mars er i alt fem ansatte på Ullevål smittet og flere hundre testes.

* 2. mars er 25 personer smittet av coronavirus i Norge. Samme dag bekrefter Portugal sitt første tilfelle av coronasmitte. Dermed er alle land i Vest-Europa rammet av viruset.

* 3. mars er 33 personer smittet i Norge. Over 90.000 mennesker er smittet på verdensbasis, og 3.000 mennesker er døde.

Stanser flygninger til og fra Iran

Iran er et av landene som er hardest rammet av coronaviruset. Flere flyselskap har sluttet å fly til landet av frykt for smittespredning.

Svenske myndigheter besluttet nylig å stanse alle direkteflygninger til og fra Iran. I Sverige er det registrert 14 smittetilfeller, hvorav to som hadde reist til Iran og fire som har vært i kontakt med disse to.

Bare friske fanger slippes fri

Under en pressekonferanse mandag kunngjorde en talsperson for Irans justisdepartement, Gholamhossein Esmail, at det ble innvilget et foreløpig amnesti for til sammen 54.000 innsatte i iranske fengsler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er kun fanger som har testet negativt på covid-19 som får forlate fengslene. Høyrisikofanger, og innsatte med dommer på mer enn fem års fengsel, er ikke omfattet av den omfattende løslatelsen.

Fangene skal ifølge BBC allerede være satt fri, men løslatelsen skal kun være av midlertidig karakter. Når faren er over vil fangene igjen bli satt bak lås og slå og dommene sonet ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny fase for coronaviruset: – Det er mye hysteri nå om dagen

Avviser anklager om mørketall

Så langt er det registrert 2.336 smittetilfeller i Iran. 77 mennesker er bekreftet døde av coronaviruset. Iran er blitt anklaget for å dysse ned omfanget av virusutbruddet i landet. Derfor er det frykt for underrapportering og store mørketall.

Flere høytstående personer i det iranske regimet er allerede smittet av coronaviruset. Til sammen 23 av 290 parlamentsmedlemmer har også testet positivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ayatollah Khamenei avviser at landet forsøker å skjule informasjon om antall smittede og døde: «Våre embetsmenn har rapportert med oppriktighet og åpenhet fra dag én.»

Corona-effekten: Luften i Kina har blitt markant bedre

Se video: Norsk overlege: – Dette viruset kan ta livet av hvem som helst

Skal teste minst 100.000 iranere

Irans helseminister, Saeed Namaki, har i tillegg varslet en landsomfattende screeningkampanje i et forsøk på å bremse spredningen.

Et helseteam bestående av eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) ankom Iran mandag for å bistå lokale helsemyndigheter i bekjempelsen av viruset.

WHO har også sendt fly med medisinsk utstyr og verneutstyr skal utstyre anslagsvis 15.000 helsepersonell til å kunne teste og diagnostisere om lag 100.000 mennesker i Iran.

Aktuelt: Flere spår COVID-19 som den nye sesongsykdommen