Brasil sier nei til Amazonas-hjelp fra G7-landene

VIDEO: Brasil har besluttet å sette inn Hercules-fly for å dumpe titusenvis av liter med vann over flammene. Macron ønsker å hjelpe regnskogen, men Bolsonaro nekter. Se uttalelsene i videoen over.

Brasils regjering sier den ikke vil ta imot hjelpen G7-landene har lovet til å redde Amazonas. De kommer samtidig med Notre-Dame-kritikk av Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningen fra Bolsonaro-administrasjonens stabssjef Onyx Lorenzoni bekreftes av presidentens kontor, skriver den brasilianske avisen G1.

Frankrikes Emmanuel Macron har kunngjort at G7-landene bevilger 20 millioner euro – 180 millioner kroner – til regnskogen i Amazonas, der en rekke storbranner har herjet de siste ukene.

– Takk, men kanskje disse midlene kan brukes til skogplanting i Europa. Hvordan kan Macron ikke engang forhindre en forutsigbar brann i en kirke som er et verdensarvsted, men prøve å fortelle oss hva vi kan gjøre i vårt land? sier Lorenzoni.

– Macron bør heller ta vare på sitt hjem og Frankrikes kolonier, tilføyer stabssjefen, som sier at Macrons mål muligens er mer «kolonialisme og imperialisme».

Spiss tone

Lorenzonis henvisning til Frankrikes kolonihistorie kommer dagen etter at Brasils president Jair Bolsonaro uttalte at G7-landene behandler Brasil som en koloni når de lover støtte til brannslukkingen.

Kommentar: Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av

(Saken fortsetter under)

BAKGRUNN: Voldsomme skogbranner herjer i Amazonas

Tidligere mandag sa miljøminister Ricardo Salles at han ønsker G7-støtten velkommen, men Bolsonaro har selv hatt en mer konfronterende tone med G7-landene som har ønsket å hjelpe.

Macron sier på sin side at Amazonas er en verdensomfattende sak, selv om regnskogen delvis ligger i Brasil. Brasil og spesielt Bolsonaros regjering har fått kritikk for å ikke ha vernet Amazonas godt nok.

– Vi respekterer deres suverenitet. Det er deres land. Men Amazonas er verdens lunge. Vi kan hjelpe deg med å redde den, men vi kan ikke la deg ødelegge alt, er det klare budskapet fra den franske presidenten.

Store skader

Hundrevis av nye branner har blusset opp rundt om i Amazonas samtidig som to brasilianske Hercules-fly har begynt å dumpe tusenvis av liter vann over noen av de verste brannene.

Byen Porto Velho ligger under et tjukt røykteppe fra branner som raser i delstaten Rondonia, der slukningsarbeidet er konsentrert.

Brasils institutt for romforskning (INPE) har registrert rundt 77.000 skogbranner i Amazonas hittil i år, og dette er flere enn på mange år. I fjor ble det til sammenligning registrert totalt 40.000 branner.

Brasils president Jair Bolsonaro takker nei til den økonomiske støtten fra G7-landene til å bekjempe brannene i regnskogen Amazonas. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Brasils president Jair Bolsonaro takker nei til den økonomiske støtten fra G7-landene til å bekjempe brannene i regnskogen Amazonas. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Personvernpolicy