Brasil sender Hercules-fly for å slokke Amazonas-flammene

VIDEO: Brasilianske myndigheter har satt inn to Herkules-fly i kampen mot skogbrannene

Brasils regnskog er rammet av skogbrann og verden over har engasjementet vokst. Nå settes Hercules-fly inn for å dumpe titusenvis av liter med vann over infernoet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt i år har Amazonasregnskogen vært rammet av rekordmange branner. Bare mellom onsdag og torsdag forrige oppsto det rundt 700 nye branner, ifølge det brasilianske romforskningsinstituttet Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE).

Fredag forrige uke godkjente Brasils president Jair Bolsonaro at hæren skulle settes inn for å slukke brannene i regnskogen. Soldatene skal etter planen være tilgjengelige frem til 24. september. I den tidsperioden kan de bevege seg inn i naturreservater og områder der urbefolkningen bor.

Nå har forsvarsdepartementet sendt ut en video som viser ombygde Hercules-fly som dumper titusenvis av liter med vann over flammene. Flyene skal i første omgang sendes inn over de brennende skogene i delstaten Rondonia nordvest i landet.

(Saken fortsetter under)

Titusenvis av liter med vann slippes over flammene i delstaten Rondonia nordvest i landet. Foto: AP
Titusenvis av liter med vann slippes over flammene i delstaten Rondonia nordvest i landet. Foto: AP

– Huset vårt brenner

Ifølge forsvarsdepartementet er det gjort tilgjengelig 44.000 soldater, to fly og et helikopte r i de nordlige delene av Amazonas. Det hele er kommet som et svar på den bekymring som lederne av G7-landene har uttrykt. Amazonas-brannene ble et viktig tema på helgens G7-møte i Frankrike.

– Huset vårt brenner. Bokstavelig talt. Amazonas’ regnskog, lungene som produserer 20 prosent av planetens oksygen – brenner, skrev Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter torsdag.

Det franske presidentskapet opplyser om støtten til et brannfly mandag ettermiddag, idet G7-toppmøtet går mot slutten. G7-landene vil gi minst 20 millioner euro, tilsvarende rundt 200 millioner kroner, til å bekjempe skogbrannene i Amazonas, sier Frankrikes president Emmanuel Macron, ifølge Reuters.

– Kan ikke overse realitetene

Mandag meldte også Boris Johnson at Storbritannia skal gi 10 millioner pund til å reparere skadene på Amzanoas-jungelen.

– Denne uken har vi alle sett med skrekk hvordan regnskogen i Amazonas brenner foran øynene på oss. Vi kan ikke overse realitetene og de skadene vi påfører naturen, sier statsminister Johnson som mener verdenssamfunnet er nødt til å takle viktige miljøspørsmål som klimaendringer og tap av biologisk mangfold.

Løftet om det økonomiske bidraget – som tilsvarer rundt 110 millioner kroner – kommer dagen etter at Frankrikes president Emmanuel Macron sa at verdenslederne er enige om å hjelpe landene som er berørt av de store skogbrannene.

VIDEO: Voldsomme skogbranner herjer i Amazonas

Personvernpolicy