Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas

Brasils president Jair Bolsonaro sender soldater inn i regnskogen for å slukke brannene. Foto: AP / NTB scanpix
Brasils president Jair Bolsonaro sender soldater inn i regnskogen for å slukke brannene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Brasils president Jair Bolsonaro har fredag godkjent å utplassere soldater i hæren i Amazonas for å slukke brannene i regnskogen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Godkjennelsen fra Bolsonaro ble gjort etter et krisemøte i regjeringen fredag kveld.

Soldater fra hæren skal være på plass i Amazonas lørdag, og planen er at de skal være der i en måned.

Soldatene skal samarbeide med offentlige sikkerhetsmyndigheter samt myndigheter som er ansvarlige for miljøbeskyttelse, framgår det i beslutningen som presidenten har signert.

Det er ukjent hvor mange tropper som blir sendt til området. Ifølge den brasilianske avisen O Globo skal har hæren også blitt beordret til å «forhindre miljøforbrytelser».

Utplasseringen av soldatene skjer til tross for at presidenten torsdag uttalte at Brasil ikke har ressurser nok til å slukke brannene i Amazonas.

Tilbudt hjelp

Fredag kveld hadde Bolsonaro også en samtale med USAs president Donald Trump. Den amerikanske presidenten sier han har tilbudt Brasil bistand i kampen mot flammene.

– Jeg sa til ham at hvis USA kan hjelpe til med brannene i Amazonas-regnskogen, så er vi klare til å hjelpe, skriver han på Twitter.

Bolsonaro har kritisert Frankrikes president Emmanuel Macron for at han har signalisert at han vil ta opp brannene på G7-møtet i helgen. Han mener det er internt anliggende.

Den brasilianske presidenten har ikke offentlig kommentert Trumps tilbud.

Ifølge franske myndigheter jobbes det med å få på plass konkrete tiltak mot brannene i Amazonas-regnskogen, som gjerne blir kalt «verdens lunger» fordi den binder CO2 og begrenser utslippene i atomsfæren.

Rekordmange branner

Ifølge det brasilianske romforskningsinstituttet Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) er det til nå i år registrert 76.720 skogbranner i Brasil. Det er det høyeste tallet som INPE har registrert siden 2013. Over halvparten av brannene er i Amazonas-området.

Røyken fra branner nådde tidligere denne uken fram til storbyen São Paulo og andre byer.

Mellom onsdag og torsdag oppsto det rundt 700 nye branner, ifølge INPEs statistikk.

Nabolandene Paraguay og Bolivia kjemper også mot branner i sin del av Amazonas-regnskogen. I Peru, som også deler en bit av verdens største regnskog, er myndighetene i beredskap dersom brannene skulle spre seg dit.

Personvernpolicy