Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av

Dette satellittbildet fra 15. august 2019 viser en skogbranns herjinger i Rondonia, Brasil.
Dette satellittbildet fra 15. august 2019 viser en skogbranns herjinger i Rondonia, Brasil. Foto: AP/NTB Scanpix

Hvor lenge skal verden fortsette å sette økonomisk, egoistisk og kortsiktig vinning foran fellesskapets beste?

Kommentar: Elisabeth Bergskaug
Journalist, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Stopp verden, jeg vil av.

Kloden står ovenfor en klimakrise som truer med å ødelegge hele livsgrunnlaget vårt. Hvordan responderer menneskeheten på denne trusselen? Blant annet ved å intensivere avskogingen og ødeleggelsen av Amazonas. Nå brenner skogen som aldri før, i et omfang som er vanskelig å fatte.

Den enorme regnskogen kalles «verdens lunger» av en grunn. Skogen står for omtrent en fjerdedel av CO2-opptaket til alle verdens skoger. Hvis Amazonas forsvinner, tilsvarer det 140 år(!) med menneskeskapte klimagassutslipp, ifølge Regnskogfondet.

Det setter hjemlige diskusjoner om elbilpolitikk, gjenvinning og trafikkreduksjon i byene i et dystert perspektiv. Jeg er tilhenger av at Norge bidrar til å redusere sine klimagassutslipp med lokale tiltak. Alle monner drar. Men hvis ikke vi klarer å stoppe det som skjer i Amazonas nå, vil vi, menneskeheten, ødelegge for oss selv og alle andre gode klimatiltak som finnes.

«Verdenssamfunnet når ikke klimamålene uten denne skogen», har klima- og miljøminister Ola Elvestuen sagt til Klassekampen.

Han har rett. Og nå står Amazonas i fare for å forsvinne. Tanken gir meg lyst til å legge meg ned i fosterstilling å gråte. Det føles som om det globale fellesskapet er i ferd med å ta et stort steg nærmere avgrunnen, og det gjør vondt å se på.

Amazonas brenner - dette skjer:

  • Den brasilianske romfartsmynidigheten INPE opplyser om at avskogingen i Amazonas øker kraftig. I juni var den opp 88 prosent, skriver NRK.
  • Det har aldri blitt registert så mange branner i Amazonas i løpet av et år, som det har blitt så langt i 2019. 73.000 branner, ifølge INPE.
  • Antall branner har økt med 83 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser satellittdata fra Brasils institutt for romforskning (INPE), ifølge BBC.
  • Rundt 2253 kvadratkilometer av regnskogen ble ødelagt av menneskeskapte branner i juli. Dette er 278 prosent mer enn i samme periode i 2018.
  • Brasils president Jair Bolsonaro anklaget onsdag ikke-statlige organisasjoner for å sette fyr på regnskogen fordi de ikke lenger får noen penger fra staten. Men han la ikke fram bevis for påstanden, skriver nyhetsbyrået Reuters. Han sa også at de jobber med å få brannene under kontroll.
  • Regnskogfondet mener imidlertid det ikke er noen tvil om at brannene er knyttet til avskoging.
  • Bolsanaros kritikere mener avskogingen øker i tempo og omfang fordi han har oppmuntret bønder og skogeiere til hogst.
  • Bolsonaro har tidligere anklaget INPE for overdrivelse og manipulering av data. Selv har han stilt seg tvilende til at klimaendringene er menneskeskapte.
  • I dag er omtrent 19 prosent av brasiliansk Amazonas avskoget.
  • Norge besluttet sist uke å holde tilbake en utbetaling på 300 millioner kroner fordi det i juli ble registrert en tredobling i avskoging sammenlignet med samme måned i fjor.

Kilde: NTB, NRK, Regnskogfondet.

Vi kan miste viktig matjord

Forskere sier vi nærmer oss vippepunkt. The point of no return. Regnskog produserer regn, som igjen danner grunnlaget for at regnskogen fortsetter å eksistere. Det er vanskelig å få en urørt regnskog til å brenne fordi det er så vått.

Amazonas har imidlertid vært utsatt for nærmest konstant avskoging i 40 år og er på ingen måte urørt lenger. Drøyt to millioner kvadratkilometer av Amazonas er avskoget eller skadet. Det slipper ned mer sollys til skogbunnen, skogen blir tørrere og lettere antennelig.

Fortsetter brannene og avskogingen som herjer Amazonas nå i samme tempo, kan regnskogen forsvinne. Ikke bare kan den forsvinne, den vil forsvinne. Og hva skjer da? Forskere har prøvd å finne ut av det, men har ikke sikre svar.

Fortsetter brannene og avskogingen som herjer Amazonas nå i samme tempo, kan regnskogen forsvinne. Ikke bare kan den forsvinne, den vil forsvinne. Og hva skjer da?

Dette tror de: Temperaturen stiger, mengden nedbør reduseres. Det er slett ikke sikkert at regnskogen vil komme tilbake igjen. Den kan bli erstattet av savanne-landskap, eller enda verre: ørken. Da er det ikke lenger mulig å drive jordbruk av noe som helst slag.

Verden mister ikke bare sin lunge og fremskynder den globale oppvarmingen kraftig. Vi mister også muligheten til å dyrke mat i et svært stort område.

Norge er feige i handelspolitikken

Jeg er redd. Jeg er sint. Jeg er lei meg. Amazonas brenner, og det virker ikke som om alvoret synker inn hos verdens maktelite. Spesielt ikke den norske.

Ja, Norge har frosset utbetalinger på 300 millioner kroner til det såkalte Amazonas-fondet, fordi Brasils høyreradikale president Jair Bolsonaro har brutt sin del av avtalen. Han gikk til valg på mer næringsutvikling i Amazonas, og må tillegges hovedskylden for en intensivert ødeleggelse av regnskogen.

At Norge har frosset utbetalingen hjelper lite når politikken ikke følges opp i alle ledd.

Jeg er redd. Jeg er sint. Jeg er lei meg. Amazonas brenner, og det virker ikke som om alvoret synker inn hos verdens maktelite.

Norge er gjennom Efta i ferd med å avslutte forhandlingene om en frihandelsavtale med den søramerikanske handelsblokken Mercosur, hvor Brasil er det største medlemmet. Miljøorganisasjoner i Norge og Brasil har krevd at Norge bruker forhandlingene til å legge press på Brasil og få stanset angrepet på Amazonas-avtalen.

Det er imidlertid helt uaktuelt for Norge å gjøre, ifølge nærings- og fiskeriminister Torbjørn Røe Isaksen (H). For det høster han kritikk fra opposisjonen i SV, MDG og Ap.

– Hvis Norges klimapolitikk skal bety noe, så må klima også bety noe i vår handelspolitikk, utenrikspolitikk og oljefondets investeringer, sier generalsekretær i WWF Bård Vegar Solhjell til Klassekampen.

Jeg er enig. Politikernes mange festtaler om alt det flotte Norge gjør for å redde klimaet skjærer skingrende falsk så lenge det kun gjelder valg som er enkle å ta. Norge bør stå opp for fremtiden vår og stille krav til Brasil.

Les også: Hogsten i Amazonas skyter fart

Nok en gang havner klimaet i andre rekke

Avskoging og brannene i Amazonas skyldes økonomiske interesser. Gruvedrift og tømmerdrift i området fører til avskoging. Lokale bønder vil utvide beitemarker for storfe-kyr så de kan produsere mer biff. De vil utvide sine dyrkekarmer for soyabønner for å møte en stadig større global etterspørsel etter planten. Selv om det er game over for alle bøndene hvis regnskogen forsvinner og klimaet blir uegnet for jordbruk.

Norsk oppdrettslaks er storforbrukere av brasiliansk soya. Nordmenn spiser mer enn gjerne biff fra Brasil, selv på bekostning av regnskogen.

Det viktigste er at noen tjener penger og at forbrukere får alle verdens valgmuligheter uten å tenke på konsekvensene. Klimaet og kloden kommer som vanlig i andre rekke.

Derfor vil Norge og regjeringen fortsette importen av brasilianske produkter som bidrar til ødeleggelsen av regnskogen, for å tilfredsstille norske forbrukere og for å videreutvikle egen næring. Det er tydeligvis viktigere enn å sette hardt mot hardt i forhandlingene om en frihandelsavtale, og kreve at Brasil følger forpliktelsene i Amazonas-avtalen for at det skal bli noen avtale.

Slik kommer økonomiske, egoistiske og kortsiktige interesser foran klodens og fellesskapets beste, nok en gang. Det viktigste er at noen tjener penger og at forbrukere får alle verdens valgmuligheter uten å tenke på konsekvensene. Klimaet og kloden kommer som vanlig i andre rekke.

Kilder: Regnskogfondet, Klassekampen, NTB, NRK, the Guardian.

P.S. Disse nyhetene gir meg litt håp. Kanskje er det ikke for sent å redde regnskogen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro
Siste nytt
03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro
Populært