Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av

Dette satellittbildet fra 15. august 2019 viser en skogbranns herjinger i Rondonia, Brasil.
Dette satellittbildet fra 15. august 2019 viser en skogbranns herjinger i Rondonia, Brasil. Foto: AP/NTB Scanpix

Hvor lenge skal verden fortsette å sette økonomisk, egoistisk og kortsiktig vinning foran fellesskapets beste?

Kommentar: Elisabeth Bergskaug
Journalist, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Stopp verden, jeg vil av.

Kloden står ovenfor en klimakrise som truer med å ødelegge hele livsgrunnlaget vårt. Hvordan responderer menneskeheten på denne trusselen? Blant annet ved å intensivere avskogingen og ødeleggelsen av Amazonas. Nå brenner skogen som aldri før, i et omfang som er vanskelig å fatte.

Den enorme regnskogen kalles «verdens lunger» av en grunn. Skogen står for omtrent en fjerdedel av CO2-opptaket til alle verdens skoger. Hvis Amazonas forsvinner, tilsvarer det 140 år(!) med menneskeskapte klimagassutslipp, ifølge Regnskogfondet.

Det setter hjemlige diskusjoner om elbilpolitikk, gjenvinning og trafikkreduksjon i byene i et dystert perspektiv. Jeg er tilhenger av at Norge bidrar til å redusere sine klimagassutslipp med lokale tiltak. Alle monner drar. Men hvis ikke vi klarer å stoppe det som skjer i Amazonas nå, vil vi, menneskeheten, ødelegge for oss selv og alle andre gode klimatiltak som finnes.

«Verdenssamfunnet når ikke klimamålene uten denne skogen», har klima- og miljøminister Ola Elvestuen sagt til Klassekampen.

Han har rett. Og nå står Amazonas i fare for å forsvinne. Tanken gir meg lyst til å legge meg ned i fosterstilling å gråte. Det føles som om det globale fellesskapet er i ferd med å ta et stort steg nærmere avgrunnen, og det gjør vondt å se på.

Amazonas brenner - dette skjer:

  • Den brasilianske romfartsmynidigheten INPE opplyser om at avskogingen i Amazonas øker kraftig. I juni var den opp 88 prosent, skriver NRK.
  • Det har aldri blitt registert så mange branner i Amazonas i løpet av et år, som det har blitt så langt i 2019. 73.000 branner, ifølge INPE.
  • Antall branner har økt med 83 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser satellittdata fra Brasils institutt for romforskning (INPE), ifølge BBC.
  • Rundt 2253 kvadratkilometer av regnskogen ble ødelagt av menneskeskapte branner i juli. Dette er 278 prosent mer enn i samme periode i 2018.
  • Brasils president Jair Bolsonaro anklaget onsdag ikke-statlige organisasjoner for å sette fyr på regnskogen fordi de ikke lenger får noen penger fra staten. Men han la ikke fram bevis for påstanden, skriver nyhetsbyrået Reuters. Han sa også at de jobber med å få brannene under kontroll.
  • Regnskogfondet mener imidlertid det ikke er noen tvil om at brannene er knyttet til avskoging.
  • Bolsanaros kritikere mener avskogingen øker i tempo og omfang fordi han har oppmuntret bønder og skogeiere til hogst.
  • Bolsonaro har tidligere anklaget INPE for overdrivelse og manipulering av data. Selv har han stilt seg tvilende til at klimaendringene er menneskeskapte.
  • I dag er omtrent 19 prosent av brasiliansk Amazonas avskoget.
  • Norge besluttet sist uke å holde tilbake en utbetaling på 300 millioner kroner fordi det i juli ble registrert en tredobling i avskoging sammenlignet med samme måned i fjor.

Kilde: NTB, NRK, Regnskogfondet.

Vi kan miste viktig matjord

Forskere sier vi nærmer oss vippepunkt. The point of no return. Regnskog produserer regn, som igjen danner grunnlaget for at regnskogen fortsetter å eksistere. Det er vanskelig å få en urørt regnskog til å brenne fordi det er så vått.

Amazonas har imidlertid vært utsatt for nærmest konstant avskoging i 40 år og er på ingen måte urørt lenger. Drøyt to millioner kvadratkilometer av Amazonas er avskoget eller skadet. Det slipper ned mer sollys til skogbunnen, skogen blir tørrere og lettere antennelig.

Fortsetter brannene og avskogingen som herjer Amazonas nå i samme tempo, kan regnskogen forsvinne. Ikke bare kan den forsvinne, den vil forsvinne. Og hva skjer da? Forskere har prøvd å finne ut av det, men har ikke sikre svar.

Fortsetter brannene og avskogingen som herjer Amazonas nå i samme tempo, kan regnskogen forsvinne. Ikke bare kan den forsvinne, den vil forsvinne. Og hva skjer da?

Dette tror de: Temperaturen stiger, mengden nedbør reduseres. Det er slett ikke sikkert at regnskogen vil komme tilbake igjen. Den kan bli erstattet av savanne-landskap, eller enda verre: ørken. Da er det ikke lenger mulig å drive jordbruk av noe som helst slag.

Verden mister ikke bare sin lunge og fremskynder den globale oppvarmingen kraftig. Vi mister også muligheten til å dyrke mat i et svært stort område.

Norge er feige i handelspolitikken

Jeg er redd. Jeg er sint. Jeg er lei meg. Amazonas brenner, og det virker ikke som om alvoret synker inn hos verdens maktelite. Spesielt ikke den norske.

Ja, Norge har frosset utbetalinger på 300 millioner kroner til det såkalte Amazonas-fondet, fordi Brasils høyreradikale president Jair Bolsonaro har brutt sin del av avtalen. Han gikk til valg på mer næringsutvikling i Amazonas, og må tillegges hovedskylden for en intensivert ødeleggelse av regnskogen.

At Norge har frosset utbetalingen hjelper lite når politikken ikke følges opp i alle ledd.

Jeg er redd. Jeg er sint. Jeg er lei meg. Amazonas brenner, og det virker ikke som om alvoret synker inn hos verdens maktelite.

Norge er gjennom Efta i ferd med å avslutte forhandlingene om en frihandelsavtale med den søramerikanske handelsblokken Mercosur, hvor Brasil er det største medlemmet. Miljøorganisasjoner i Norge og Brasil har krevd at Norge bruker forhandlingene til å legge press på Brasil og få stanset angrepet på Amazonas-avtalen.

Det er imidlertid helt uaktuelt for Norge å gjøre, ifølge nærings- og fiskeriminister Torbjørn Røe Isaksen (H). For det høster han kritikk fra opposisjonen i SV, MDG og Ap.

– Hvis Norges klimapolitikk skal bety noe, så må klima også bety noe i vår handelspolitikk, utenrikspolitikk og oljefondets investeringer, sier generalsekretær i WWF Bård Vegar Solhjell til Klassekampen.

Jeg er enig. Politikernes mange festtaler om alt det flotte Norge gjør for å redde klimaet skjærer skingrende falsk så lenge det kun gjelder valg som er enkle å ta. Norge bør stå opp for fremtiden vår og stille krav til Brasil.

Les også: Hogsten i Amazonas skyter fart

Nok en gang havner klimaet i andre rekke

Avskoging og brannene i Amazonas skyldes økonomiske interesser. Gruvedrift og tømmerdrift i området fører til avskoging. Lokale bønder vil utvide beitemarker for storfe-kyr så de kan produsere mer biff. De vil utvide sine dyrkekarmer for soyabønner for å møte en stadig større global etterspørsel etter planten. Selv om det er game over for alle bøndene hvis regnskogen forsvinner og klimaet blir uegnet for jordbruk.

Norsk oppdrettslaks er storforbrukere av brasiliansk soya. Nordmenn spiser mer enn gjerne biff fra Brasil, selv på bekostning av regnskogen.

Det viktigste er at noen tjener penger og at forbrukere får alle verdens valgmuligheter uten å tenke på konsekvensene. Klimaet og kloden kommer som vanlig i andre rekke.

Derfor vil Norge og regjeringen fortsette importen av brasilianske produkter som bidrar til ødeleggelsen av regnskogen, for å tilfredsstille norske forbrukere og for å videreutvikle egen næring. Det er tydeligvis viktigere enn å sette hardt mot hardt i forhandlingene om en frihandelsavtale, og kreve at Brasil følger forpliktelsene i Amazonas-avtalen for at det skal bli noen avtale.

Slik kommer økonomiske, egoistiske og kortsiktige interesser foran klodens og fellesskapets beste, nok en gang. Det viktigste er at noen tjener penger og at forbrukere får alle verdens valgmuligheter uten å tenke på konsekvensene. Klimaet og kloden kommer som vanlig i andre rekke.

Kilder: Regnskogfondet, Klassekampen, NTB, NRK, the Guardian.

P.S. Disse nyhetene gir meg litt håp. Kanskje er det ikke for sent å redde regnskogen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 Halvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 – Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 Kjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 – Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48 Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 – Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Brutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 Russland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 – Horribelt å mene at homofili er synd
Siste nytt
16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01MotorHalvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenFrykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43Penger– Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43PolitikkOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43PolitikkGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39PolitikkKjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06Verden– Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48NorgePolitiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00Motor– Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenBrutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17PolitikkRussland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52Politikk– Horribelt å mene at homofili er synd
Populært