Meny

– Russiske leiesoldater aktive i Afrika

Russlands president Vladimir Putin (t.h.) håndhilser på den sudanske presidenten Omar al-Bashir, som er mistenkt for krigsforbrytelser. Kreml, Moskva 14. juli 2018. NTB Scanpix/AP.

Russland øker sitt politiske og militære nærvær i Afrika.

Samtidig som USA har bygget ned sin militære aktivitet i Afrika med ti prosent de siste årene styrker Russland sitt engasjement. Russiske leiesoldater sies å være aktive i flere afrikanske land.

Russiske myndigheter har i økende grad rettet sin oppmerksomhet mot Afrika sør for Sahara, der landet er involvert i handel, sikkerhet og forsvar, melder BBC News. Det er uklart om de private sikkerhetsselskapene utfører oppdrag for russiske myndigheter, slik vi har sett det tidligere både fra russisk og amerikansk side.

I mange uker har det vært demonstrasjoner mot myndighetene i Sudan. Enkelte medier og demonstranter sier private russiske selskap bistår eller drive opplæring av sudanske sikkerhetsstyrker.

BBC Russland rapporterte i fjor at russiske leiesoldater har vært aktive i Sudan.

Journalist-drap

Spekulasjoner om den russiske aktiviteten i Den sentralafrikanske republikk tiltok også etter drapene på tre russiske journalister i juli 2018.

The Guardian skrev etter drapene at de tre gransket privat russisk militæraktivitet i landet.

Den russiske private militærorganisasjonen Patriot - som har bånd til sikkerhetstjenesten FSB - mistenkes for å stå bak, skrev analysebyrået European Council on Foreign Relations (ECFR) i en pressemelding i november.

De drepte journalistene skal ifølge Financial Times ha ønsket å besøke en gullgruve i et opprørerkontrollert område, som de mente var drevet av bedriften til Evgenij Prigozjin, en fremstående russisk forretningsmann, siktet i USA anklaget for å ha drevet en online «trollbedrift» som forsøkte å påvirke amerikanske velgere i 2016, skriver Financial Times. Han hevdes også å ha bånd til den private paramilitære Wagner-gruppen.

– Alle i Den sentralafrikanske republikk sier Wagner har en tilstedeværelse der, sier Afrika-gransker i Human Rights Watch, Lewis Mudge, til avisen.

President i Den sentralafrikanske republikk, Faustin-Archange Touadéra, har bekreftet at russiske militære rådgivere bistår styrker i landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra begravelsen til Aleksandr Rastorguyev, en av tre russiske journalistene som ble drept i Den sentralafrikanske republikken i fjor sommer. NTB Scanpix/AP.

5000-10.000 leiesoldater

Russiske myndigheter avviser at Wagner-gruppen handler på deres ordre, og enhver kjennskap til drapene på journalistene. Yevgenij Sjabayev, som leder en avdeling av den paramilitære organisasjonen Cossack, anslår overfor Reuters at det befinner seg 1000 russiske kontraktører i Den sentralafrikanske republikk, og mellom 5000-10.000 i Afrika for øvrig. Nyhetsbyrået Reuters har ikke kunnet bekrefte at Wagner-gruppen har en tilstedeværelse i landet.

Da Den sentralafrikanske republikk i 2017 ba om hjelp til å bekjempe væpnede militsgrupper sendte Russland fly og dusinvis av private rådgivere til opplæring og sikring av gruvedrift. Det er det høyest profilerte russiske militære engasjementet i Afrika sør for Sahara på flere tiår. Den tidligere kolonimakten Frankrike har dominert republikken i en årrekke.

Førstesekretær ved den russiske ambassaden i Den sentralafrikanske republikk Victor Tokmakov og sikkerhetsrådgiver til den sentralafrikanske presidenten Valerij Zakharov under et møte 2. august 2018 i det afrikanske landets hovedstad Bangui. Russiske myndigheter uttalte 2. august at det ikke var funnet tegn på tortur på likene til de tre russiske journalistene som ble drept i den sentralafrikanske republikk i fjor sommer. NTB Scanpix/AFP.

– Franskmennene er svært sjalu på vårt nærvær i Den sentralafrikanske republikk, sier den tidligere russiske ambassadøren i landet, Evgenij Korendyasov, ifølge Financial Times.

– Alle vil ha ressursene i Afrika.

Gull og diamanter

Trass store naturressurser som gull, diamanter og uran rangeres Den sentralafrikanske republikk jevnlig nederst på FNs indeks for menneskelig utvikling.

Enkelte analytikere mener private sikkerhetsstyrker spiller en viktig uoffisiell rolle i områder der Russland ønsker å vedlikeholde eller utvide sin innflytelse.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttalte i oktober: «Afrika er viktig for Russland, og deltar i den fremvoksende polysentriske globale arkitekturen. Våre bånd til landene på kontinentet har egenverdi, og er ikke avhengig av svingninger i internasjonale forhold. Vi vet at våre afrikanske venner har samme standpunkt», ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Lavrov besøkte fem afrikanske land i mars i fjor, deltok i BRICS-toppmøtet for fremvoksende økonomier i Sør-Afrika i juni, og besøkte Rwanda - som leder Den afrikanske union.

Enkelte analytikere mener avtalene først og fremst har symbolsk verdi, og at Russland hverken har ressurser til, eller interesse av, et utvidet nærvær.

Les også: Russland fornyer interessen i Afrika

Ukraina og Syria

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) og Sør-Afrikansk minister for internasjonale relasjoner og samarbeid Lindiwe Sisulu under et møte i Moskva i november 2018. NTB Scanpix/AP.

Wagner-gruppen, den mest kjente leiesoldatbedriften i Russland, som var involvert i kamphandlinger både i Ukraina og Syria, er ikke den eneste russiske aktøren i Afrika. Gruppen ble grunnlagt av en tidligere offiser i spesialstyrken Spetsnaz, Dmitrij «Wagner» Utkin, cirka 2014. Wagner var aktive i kamphandlinger i Syria frem til et slag mellom syriske regjeringsstyrker og amerikanskstøttet SDF-milits i februar 2018, der flere titalls leiesoldater ble drept. Russland skal ha blitt advart i forkant, men først en uke etter luftangrepene erkjente russiske myndigheter at russiske borgere kan være blant de som ble drept.
Wagner trappet sitt engasjement kraftig ned etter dette, men fortsatte sin aktivitet i Sudan og Den sentralafrikanske republikk, der de blant annet skal være involvert i gull- og diamantkonsesjoner.

Øvrig russisk aktivitet i Afrika nevnes i en artikkel hos australske news.com:

  • «Logistikk-senter» i Eritrea, nær de kinesiske og amerikanske militærbasene i Djibouti.
  • Støtte til den autoritære president Alpha Conde i Guinea.
  • Valgkonsulenter til Madagaskar.
  • Private sikkerhetskonsulenter til presidenten i Zimbabwe.
  • Wagner-gruppen skal ha også økt sin aktivitet til DR Kongo.

Les også: Russland leverer rakettforsvarssystem til Syria

Samarbeidsavtaler

Skjønnhetskonkurransen «Miss Sentralafrikanske republikk» ble med russisk hjelp arrangert for første gang siden 2015 i desember 2018. NTB Scanpix/AFP.

Moskva har siden annekteringen av Krim-halvøya i 2014 inngått 19 militære samarbeidsavtaler med land i Afrika sør for Sahara, skrev Reuters i oktober.

Wagner og den bedre utstyrte og lønnede Patriot antas også å ha tilstedeværelse i Burundi, der de gjør sikkerhets- og livvaktoppdrag, skriver ECFR.

Putin har offentlig støttet opprettelsen av leiesoldat-grupper i 2012, selv om de offisielt er forbudt i Russland. Ved en pressekonferanse i desember uttalte president Vladimir Putin at leiesoldat-bedriftene har «rett til å fremme sine forretningsinteresser verden rundt». Leiesoldatene regnes for å være et viktig russisk verktøy i stedfortrederkriger som i Ukraina og Syria. Bruken av disse gjør også at russiske myndigheter kan unngå å stilles til ansvar for tap.

Det tidligere Sovjetunionen var en viktig aktør i Afrika. Under den kalde krigen bar dette engasjementet også preg av den ideologiske konflikten med det kapitalistiske Vesten.

Les også: Russland: – Su-57 samler opplysninger om F-35 i Syria

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oversiktsbildet over Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk. NTB Scanpix/Reuters.

Økte investeringer, fortsatt junior

Fra 2005 har russiske investeringer på kontinentet igjen tiltatt. Verdien av russisk handel med afrikanske land økte fra 3,4 milliarder dollar i 2015 til 14,5 milliarder i 2016.

Til sammenligning har Kinas samlede handel med Afrika sør for Sahara doblet seg til 165 milliarder dollar, mens USAs er nærmere halvert og nede på 37 milliarder.

Kreml samarbeider aktivt med afrikanske diktaturer Vesten har forsøkt å ramme med økonomiske og politiske sanksjoner. Den mistenkte krigsforbryteren Omar al-Bashir, Sudans president, er blant disse. Russland selger billige våpen og militært utstyr, og er villig til å forsyne afrikanske regjeringer med kostnadseffektive private militære rådgivnings- og sikkerhetstjenester. Sudan kan også bli et strategisk viktig adgangspunkt til Rødehavet og Afrikas horn, skriver tenketanken ECFR.

Russlands største kunde på kontinentet er Algerie, ifølge data Det internasjonale fredsinstituttet i Stockholm har innhentet. Egypt er også i ferd med å bli en viktig russisk kunde, etter en årrekke med militær bistand fra USA. Russland har også levert våpen til en rekke andre afrikanske land. Transport- og kamphelikopter, bakke-til-luft-raketter, og brukt, men oppgradert utstyr. Russland gikk i desember forbi Storbritannia som verdens nest største våpenprodusent, bak USA (sistnevnte står like fullt for 57 prosent av verdens totale våpeneksport), skrev CNN.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Djiboutis president Ismail Omar Guelleh (t.v.) ønskes velkommen til Beijing av Kinas president Xi Jinping, september 2018. NTB Scanpix/AFP.

Bauksitt og krom

Blant russiske interesser i Afrika er mineraler landet selv har lite av, som mangan, bauksitt og krom. Disse interessene har langt på vei blitt beskyttet av private militære bedrifter. Aluminimumsprodusenten Rusal har begynt import av baksitt fra gruver i Guinea, som nå anslås å stå for en fjerdedel av alt malm Rusal produserer.

Kina har lenge hatt et stort økonomisk nærvær i Afrika, men har unngått direkte militær innblanding med unntak av militærbasen i Djibouti, landets eneste utenfor eget territorium. Lilleputtstaten ved Rødehavet har også en stor fransk base, den eneste amerikanske militærbasen i Afrika, og Italias eneste oversjøiske base.

Les også: FN: – Forferdelige overgrep i Den sentralafrikanske republikk

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:12 Bomber ryster Nigeria på valgdagen07:04 To til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund
Siste nytt
07:12VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen07:04NorgeTo til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund
Populært