Xi lover 500 milliarder til lån og investeringer i Afrika

Kinas president Xi Jinping taler til afrikanske ledere og næringslivsledere i forkant av Forumet for kinesisk-afrikansk samarbeid (FOCAC) mandag.
Kinas president Xi Jinping taler til afrikanske ledere og næringslivsledere i forkant av Forumet for kinesisk-afrikansk samarbeid (FOCAC) mandag. Foto: Lintao Zhang / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas president Xi Jinping sier landet vil sette av et beløp tilsvarende 500 milliarder kroner til bistand, lån og investeringer på det afrikanske kontinentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg vil afrikanske utviklingsland slippe å nedbetale deler av gjelden til Kina, sa Xi under åpningen av Forumet for kinesisk-afrikansk samarbeid (FOCAC) i Beijing mandag.

Han lanserte samtidig en rekke nye prosjekter og partnerskap på områder som handel, infrastruktur, helsetjenester og sikkerhet da han talte foran et titalls afrikanske ledere.

Begravet i gjeld

Kinas omstridte Belt and Road-initiativ er hovedtema for årets to dager lange FOCAC-møte i den kinesiske hovedstaden.

Kina har allerede lånt milliarder av dollar til land i Asia og Afrika til veier, jernbane, havner og andre store infrastrukturprosjekter i forbindelse med initiativet.

Kritikere har imidlertid advart om at prosjektet fører til at flere land begraves i massiv gjeld til Kina.

Blant annet ble det i en ny rapport fra den amerikanske tenketanken Center for Global Development slått fast at det er «alvorlige bekymringer» knyttet til utenlandsgjelden i åtte land som har fått Belt and Road-penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: May: Storbritannia skal bli ledende investor i Afrika etter brexit

– Ingen agenda

Dette er ikke målet, understrekte Xi i forkant av FOCAC-møtet.

– Kinas investeringer i Afrika kommer uten politiske forpliktelser. Kina blander seg ikke inn i Afrikas interne anliggender, og forsøker ikke å få Afrika til å rette seg etter Kinas vilje, sa Xi.

– Kinas samarbeid med Afrika er tydelig rettet mot å fjerne flaskehalsene som står i veien for afrikansk utvikling. Ressursene fra vårt samarbeid skal ikke brukes på forfengelighet, men brukes der de teller mest, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under forrige FOCAC-toppmøte i Johannesburg i 2015 lovet Xi også 500 milliarder kroner i lån og «assistanse» til land i Afrika.

Aktuelt: Russland fornyer interessen for Afrika

– Ikke koloniherre

Lederne i alt fra Egypt i Nord-Afrika til Sør-Afrika i sør og Senegal helt ute på vestkysten er blant Xis gjester under FOCAC-møtet. Også Sudans president Omar al-Bashir, som er etterlyst for krigsforbrytelser og folkemord av Den internasjonale straffedomstolen i Haag, deltar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rwandas president Paul Kagame, som for øyeblikket er leder for Den afrikanske union, avviser at afrikanske land blir satt i gjeldsfeller av Kina.

– Et annet perspektiv er at de som kritiserer Kina om gjelden, gir for lite, sier Kagame i et intervju med Xinhua.

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa avfeier også kritikken mot Kina.

– Alle på møtet tar avstand fra påstander om at Afrika blir utsatt for ny kolonialisering, slik våre kritikere forsøker å få oss til å tro, sier han.

Aktuelt: Krise ved Tsjadsjøen rammer tenåringsjenter hardt

Vokser

Kina har gitt bistand til Afrika siden den kalde krigen, men landets tilstedeværelse i regionen har økt markant etter hvert som Kina har blitt en stor global handelsaktør.

Statlig eide kinesiske selskaper har gjort omfattende investeringer i Afrika, hvis enorme ressurser har vært en del av drivstoffet som har gjort Kina til en økonomisk stormakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om relasjonene mellom Kina og land i Afrika i all hovedsak er positive, er det stadig sterkere bekymringer knyttet til konsekvensene av Kinas avtaler i regionen.

Djibouti har blant annet blitt svært avhengig av kinesisk finansiering etter at Kina åpnet sin første utenlandske militærbase siden Koreakrigen der. Innbyggere i andre land klager på bruken av kinesisk arbeidskraft til de mange byggeprosjektene som pågår.

Nylig kunngjorde Malaysias statsminister Mahathir Mohamad at han hadde lagt kinesiskstøttede infrastrukturprosjekter verdt 22 milliarder dollar på is på bakgrunn av bekymringer rundt landets gjeldsbyrde.

Aktuelt: Sjokkrapporter fra Xinjiang før Stortingets Kina-besøk