Meny

Russland leverer rakettforsvarssystem til Syria

Russland har besluttet å levere et nytt og mer moderne rakettforsvarssystem til Syria etter forrige ukes nedskyting av et russisk militærfly i syrisk luftrom.

Rakettforsvarssystemet S-300 som Syria nå får, vil være mer moderne enn det nåværende russiske systemet Syria bruker – S-200, uttalte forsvarsminister Sergej Sjoigu på russisk fjernsyn mandag. Syria får det nye systemet innen to uker, opplyste han.

Det eldre systemet var ikke avansert nok til å kunne identifisere det russiske flyet som vennlig, ifølge Moskva.

Sjoigu kunngjorde også mandag at Russland iverksetter blokkering av radar- og satellittsignaler fra fly som går til angrep på syrisk territorium fra Middelhavet.

– I områder nær Syria, over Middelhavet, vil satellittsignaler, radarsystemer og kommunikasjonssystemer på luftfartøy som angriper mål i Syria, bli blokkert, sa han.

– Styrke russisk sikkerhet

– I dette tilfellet handler Russland kun av hensyn til sine egne interesser. Disse handlingene er ikke rettet mot noe tredjeland, men handler om å forsvare våre egne militære, uttalte president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov like etter Sjoigus kunngjøring.

Samme dag snakket Putin med sin syriske kollega Bashar al-Assad. I telefonsamtalen viste Putin til «ytterligere tiltak for å sikre russiske styrkers sikkerhet i Syria og for å forsterke Syrias luftforsvarssystem».

Alle 15 om bord mistet livet da det russiske flyet ble skutt ned av en syrisk luftvernrakett 17. september. Nedskytingen skjedde samtidig som israelske jagerfly gjennomførte angrep mot et syrisk militæranlegg i byen Latakia. Russerne anklager Israel for å ha brukt det russiske flyet til å dekning.

Anklager mot Israel

De anklager også det israelske luftvåpenet for å ha varslet angrepet bare ett minutt i forveien slik at det russiske flyet ikke kom seg unna tidsnok.

En ikke navngitt israelsk militærkilde hevdet imidlertid fredag at det ble gitt et «mye lengre» varsel enn ett minutt, og framholdt samtidig at nedskytingen skyldtes syrisk uvørenhet.

Putin tonet dagen etter ned saken og sa at nedskytingen skyldtes «en kjede av tragiske omstendigheter».

Men mandag inntok Moskva en hardere linje igjen da Peskov sa at israelske flygere «handlet med overlegg». Saken bidrar til å skade forholdet mellom Russland og Israel, sa Peskov.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært