Ny dvergplanet oppdaget: – Aller lengst fra solen

Farouts avstand fra jorden sammenlignet med andre planeter og dvergplanter. Roberto Molar Candanosa/Carnegie Institution for Science
Farouts avstand fra jorden sammenlignet med andre planeter og dvergplanter. Roberto Molar Candanosa/Carnegie Institution for Science

Et objekt som nylig ble oppdaget ligger 120 ganger lenger fra solen enn Jorden gjør, og har fått kallenavnet «Farout».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe astronomer har identifiser «2018 VG18» som det mest fjerntliggende objektet observert i vårt solsystem. Det ligger 18 milliarder kilometer fra solen.

Oppdagelsen ble gjort av forskere i Washington, Hawaii og Arizona, og gjort kjent mandag. De har gitt objektet kallenavnet «Farout». De første bildene ble tatt av det japanske Subaru-teleskopet på Mauna Kea i Hawaii 10. november.

De første bildene av 2018 VG18, «Farout», fra Subaru-teleskopet på Hawaii 10. november 2018. Farout beveger seg i løpet av timen mellom de to bildene, mens bakgrunnstjernene ikke beveger seg. Foto: Scott S. Sheppard/David Tholen/Carnegie Institution for Science.
De første bildene av 2018 VG18, «Farout», fra Subaru-teleskopet på Hawaii 10. november 2018. Farout beveger seg i løpet av timen mellom de to bildene, mens bakgrunnstjernene ikke beveger seg. Foto: Scott S. Sheppard/David Tholen/Carnegie Institution for Science.

Den samme gruppen oppdaget i år dvergplaneten Goblin.

Forskerne sier de foreløpig ikke vet nok om «Farout» til å si om det påvirkes av den mystiske Planet X, et hypotetisk kjempeobjekt langt ute i solsystemet. Banene til disse fjerntliggende objekter later til å påvirkes av en slik kjempeplanet. Les også: Nye spor i jakten på solsystemets ukjente gigant

– 2018 VG18 ligger mye lenger ute enn andre observerte objekter i solsystemet, så det vil ta noen år å fastslå dets bane, sier Scott Sheppard, en av oppdagerne, ifølge The Guardian.

VG18 bruker trolig 1000 jord-år på en omdreining rundt solen. Foreløpige målinger av lyset fra objektet tyder på at det er omkring 500 km i diameter, og trolig kuleformet. Den kan dermed kategoriseres som en dvergplanet på linje med Pluto, Ceres og Eris. Det har et rosaaktig skjær, som kan indikere en islagt overflate.

– Med nye digitale kameraer på noen av verdens største teleskop er vi endelig istand til å utforske solsystemets yttergrenser, langt bortenfor Pluto, sier astronomen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avstanden fra solen sammenlignet med andre planeter. Roberto Molar Candanosa/Carnegie Institution for Science
Avstanden fra solen sammenlignet med andre planeter. Roberto Molar Candanosa/Carnegie Institution for Science

Det nyoppdagede objektet er noe lenger fra solen enn romsonden Voyager 2 er i dag, romsonden krysset nylig heliosfæren, der solvinden stanses av den interstellare materien. Les også: NASAs Voyager 2 har nådd rommet mellom stjernene

Jorden er 1 astronomisk enhet (AE) fra solen, og Voyager 1-sonden er 144 AE ute. Objektet Ultima Thule, som sonden New Horizons skal granske til nyttår, er 43 AE fra solen, skriver NASASpaceflight.com.

Det tidligere mest fjerntliggende objektet man kjente var Eris, som ligger 96 AE fra solen enn jorden gjør.

Se video om Planet X: «Sannsynlig med en niende planet»

Personvernpolicy