Meny

«Noe» trekker i dvergplaneten Goblin:

Nye spor i jakten på solsystemets ukjente gigant

Dvergplaneten «Goblin» - helt ytterst i solsystemet - later til å bli påvirket av gravitasjonen til et mye større objekt, langt ute i vårt eget solsystem.

Dvergplanetens bane går langt utenfor Pluto, og er helt annerledes enn banen til solsystemets indre planeter. En teori er at Goblins bane blir kraftig påvirket av et svært stort objekt astronomene ennå ikke har klart å observere direkte - den mystiske «niende planet».

Dvergplaneten med kallenavnet «The Goblin» (TG387) ble først observert i 2015.

Datasimuleringer i den nye studien tyder på at dvergplaneten «gjetes» av et mye større objekt, skriver Space.com. Goblins bane har en del viktige fellestrekk med svært fjerntliggende objekter i solsystemet, og later til å styrke hypotesen om den niende planet.

– Disse objektene langt, langt unna er som brødsmuler som leder i retning «Den niende planet», sier lederen av en ny studie, Scott Sheppard ved Carnegie-institusjonen i en pressemelding.

Det var han som opprinnelig la frem teorien om «en niende planet» i 2014. Hypotesen er ment å forklare avvik i banene til dvergplaneter og andre objekt utenfor Neptuns bane. I 2016 fulgte flere data som støttet denne teorien.

ABC Nyheter skrev om jakten på denne hypotetiske planeten også i fjor: – Sannsynlig med en niende planet

En kunstner hos den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har sett for seg den mystiske «niende planet». Astronomen som først teoretiserte om denne mener nå det er «85 prosent sikkert» at den vil bli funnet, langt ute i vårt solsystem.

10 ganger jordens masse?

Bilder tatt med det 8 meter lange Subaru-teleskopet i oktober 2015. 2015 TG387 (The Goblin) er markert med grønt i midten av bildet.

Andre som har studert fenomenet har ment at den niende planeten kan være 10 ganger mer massiv enn jorden, og omkring 600 ganger «astronomiske enheter» fra solen i snitt.

Tidligere ble Pluto regnet som den niende og ytterste av planetene, men siden 2006 har den blitt regnet som en dvergplanet.

Sheppard og hans kolleger påviste 2015 TG387 («The Goblin») ved hjelp av det japanske Subaru-teleskopet på toppen av vulkanen Mauna Kea i Hawaii.

Dvergplaneten går i bane omtrent 80 astronomiske enheter (AE) fra solen. En AE er middelavstanden mellom solen og jorden, cirka 150 millioner kilometer.

Sheppard og hans team tror dvergplaneten er omkring 300 km bred og kuleformet. Stor mer kan de ikke si sikkert på grunn av avstanden og det svake lyset.

Les også: Forskere hevder Pluto er en planet likevel

Billedtekst: «Goblin» har en svært langstrakt bane, og kommer aldri nærmere solen enn ca. 9,7 milliarder km, altså langt utenfor banen til kjempeplanetene innerst i solsystemet. Illustrasjon: Carnegie Institution.

Lyssvak og langt, langt borte

Men hvis den mystiske «Planet Ni» er så svær som mange forskere nå tror, hvorfor har vi ikke sett den for lengst? Vi er jo i stand til å observere planeter i helt andre solsystem?

– Der vi tror planeten befinner seg, hundrevis om ikke 1000 astronomiske enheter unna, er lyset så svakt at selv en planet på størrelse med Neptun vil være for lyssvakt for de fleste teleskop, sier Sheppard til Space.com.

Sheppard anslår i dag at det er «85 prosent sannsynlig» at den store og hittil ukjente planeten finnes, langt der ute. Forskerne har en omtrentlig idé om hvor «den niende planet» bør befinne seg, men det er fortsatt et stort område på himmelen som må undersøkes

– Digre objekter kan med letthet skjule seg ytterst i solsystemet, sier forskeren.

Galakser vi observerer på mye større avstander, der det er påvist såkalte «eksoplaneter» befinner seg på samme sted på himmelen sett fra jorden. Dermed er de også lettere å undersøke.

Jakten på den niende planet fortsetter, på en stor og uoversiktlig nattehimmel.

Les også: Hva skal forskerne si hvis de finner intelligent liv i rommet?

Sammenligning av den nyoppdagede dvergplanetens avstand til solen (65 AE) med de indre planetene. Saturn ligger på 10 AE og jorden på 1. Én astronomisk enhet (AE) defineres som middelavstanden mellom solen og jorden. Illustrasjon: Carnegie Institution for Science.

Les også:

Voyager – 40 års tjeneste i rommet

Jupiter: – Hele planeten er en storm

ABC Nyheter møtte i fjor sommer Michel Mayor, som påviste den første planeten utenfor vårt solsystem i 1995: – Liv på fremmede kloder? Kanskje jeg er for optimistisk

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært