ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver

Jevgenij Ustjugov foran Emil Hegle Svendsen i Holmenkollen i 2012.
Jevgenij Ustjugov foran Emil Hegle Svendsen i Holmenkollen i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De russiske skiskytterprofilene Jevgenij Ustjugov og Svetlana Sleptsova skal ha testet positivt på doping, men prøvene ble holdt skjult, ifølge TV-kanalen ARD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske kringkasteren melder fredag at de positive prøvene til Ustjugov og Sleptsova ikke skal ha blitt gjenfunnet i materialet Russland har utlevert fra det mye omtalte laboratoriet i Moskva.

WADA utestengte tidligere denne uken Russland fra alle store idrettsarrangementer i fire år som følge av manipuleringen av dataene.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) opplyser fredag at det allerede i november 2018 ble innledet etterforskning mot fire russiske skiskyttere, blant dem Ustjugov og Sleptsova. Disse sakene var basert på analyser gjort av data fra Moskva-laboratoriet.

RUSADA: – En tragedie for rene utøvere

Sakene mot de fire russerne er fortsatt ikke ferdigbehandlet. IBU ønsker dermed inntil videre ikke å gi ytterligere kommentarer.

Ifølge ARD kan en dom i sakene komme i januar.

Ustjugov vant gull på fellesstarten og bronse på stafetten under OL i Vancouver i 2010. Fire år senere ble det gull på stafetten i Sotsji. Sleptsova bidro til russisk stafettgull i 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug

Begge har nå avsluttet sine karrierer og avvist bruk av doping.

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA kan Russland miste stafettgullet fra Sotsji dersom Ustjugov finnes skyldig i dopingbruk. I så fall rykker Norge opp fra fjerde- til bronseplass.

Det er mer uklart hvorvidt medaljene fra 2010 blir omfordelt.

I juni utestengte IBU russerne Alexander Tsjernysjov og Alexandr Petsjenkin i fire år som følge av dopingavsløringer som framkom via laboratoriet i Moskva.

Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det