Russland utestengt fra OL og VM i fire år

Opptak: Se reaksjonene på utestengelsen av Russland.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland er utestengt fra internasjonale idrettsmesterskap de neste fire årene. Det besluttet Verdens antidopingbyrå mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

WADA holdt mandag styremøte der de behandlet innstillingen fra byråets regeletterlevelseskomité om å utestenge Russland fra alle internasjonale mesterskap de neste fire årene.

WADA-president Craig Reedie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
WADA-president Craig Reedie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ifølge nettstedet Insidethegames ble utestengelsen besluttet enstemmig. NRK omtalte avgjørelsen først blant norske medier.

WADAs avtroppende visepresident Linda Hofstad Helleland har kalt Russland-saken verdens største idrettsskandale. Hun har blandede følelser etter WADA-styrets beslutning.

– Jeg er ikke fornøyd med beslutningen vi gjorde i dag, men det er så langt vi kunne gå, sier Helleland til NRK. Hun har arbeidet for en enda strengere reaksjon mot Russland.

– Det (WADA-avgjørelsen) betyr at vi kan oppleve flere hundre russiske utøvere både i Tokyo og Beijing. Det er ikke noen straff eller reaksjon som svir på noen som helst måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

RUSADA: – En tragedie for rene utøvere

Gjelder ikke fotball-EM

Årsaken til utestengelsen er Russlands dopinghistorikk de siste årene etter OL i Sotsji i 2014. Et WADA-utvalg mener at russerne har manipulert datamaterialet de har utlevert fra sitt mye omtalte antidopinglaboratorium i Moskva.

Russland får heller ikke arrangere store internasjonale mesterskap i løpet av fireårsperioden, og det russiske flagget skal ikke benyttes i store internasjonale konkurranser. Dessuten kan ikke medlemmer av den russiske regjeringen få ha internasjonale verv i idretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug

Straffen betyr dermed at Russland ikke kan stille som egen nasjon under de kommende sommerlekene i Tokyo i 2020. Det samme gjelder vinter-OL i Beijing i 2022, samt en lang rekke andre internasjonale stevner og mesterskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utestengelsen vil ikke gjelde neste års fotball-EM, der Russland er kvalifisert og skal være en av 12 vertsnasjoner. Inntil videre får avgjørelsen heller ikke konsekvenser for russiske utøvere i verdenscuper.

Aktuelt: Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt

Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det

100 prosent sikker på anke

Den russiske politikeren og tidligere skøyteløperen Svetlana Zjurova sier til det statlige nyhetsbyrået TASS at Russland kommer til å anke avgjørelsen til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Hun forteller at det russiske antidopingbyrået RUSADA holde styremøte i neste uke. Der skal det besluttes hva som gjøres videre i saken.

– Jeg er 100 prosent sikker på det (at Russland anker), for vi må forsvare utøverne våre, sier Zjurova, som sitter i utenrikskomiteen i det russiske underhuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Russisk antidopingsjef forventer utestengelse i fire år

– Skulle gjerne sett at det var strengere

Under vinter-OL i fjor deltok russiske utøvere under nøytralt flagg, som såkalte OAR (olympiske idrettsutøvere fra Russland).

For Russlands del kunne det faktisk vært verre. Russiske utøvere som kan sannsynliggjøre at de ikke har hatt befatning med doping, skal kunne delta som «nøytrale utøvere». Også dette er i tråd med innstillingen fra WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC).

– Vi skulle gjerne sett at det var strengere, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge til NTB.

– Men når innstillingen var som den var, så tror jeg dette er det beste utfallet for antidopingarbeidet og internasjonal idrett, at man følger komiteens innstilling, legger han til.

Det er foreløpig ikke kjent om Russland anker WADA-dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Nasjonen har frist på 21 dager til å komme med et tilsvar til WADAs beslutning.

Bakgrunn: WADA-utvalg vil utestenge Russland fra all idrett i fire år

Fakta om påstander om russisk manipulering av doping-data:

WADA-utvalgets innstilling med bakgrunn i påstander om russisk dopingjuks:

* Det russiske antidopingbyrået RUSADA ble i 2015 suspendert fra Verdens antidopingbyrå WADA for omfattende brudd på dopingreglene tilbake til 2011.

* I 2016 avdekket McLaren-rapporten at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram, der blant annet positive dopingprøver ble byttet ut med negative under vinterlekene i Sotsji i 2014.

* IOC gikk likevel ikke med på å utestenge Russland fra sommer-OL i Rio i 2016, selv om en rekke friidrettsutøvere individuelt ble nektet deltakelse.

* Etter stort press ble Russland utestengt fra vinter-OL i Sør-Korea i 2018, men russiske utøvere kunne delta under nøytralt flagg som «olympiske idrettsutøvere fra Russland (OAR)».

* Høsten 2018 ble RUSADA tatt inn igjen i varmen i WADA, til store protester.

* I november 2018 startet WADA omfattende undersøkelser knyttet til dopinglaboratoriet i Moskva.

* Over 2.000 prøver er analysert, og WADA mener disse i stor grad er manipulerte.

* WADAs regeletterlevelseskomité har på bakgrunn av disse funnene anbefalt å utestenge RUSADA på nytt, noe som kan bety utestengelse av Russland fra OL og VM i en rekke idretter i fire år framover.

* Russland har nektet for å ha stått bak statsstyrt doping.

* WADAs styre skal mandag ta stilling til regelkomiteens innstilling om å utestenge Russland.