RUSADA: – En tragedie for rene utøvere

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) sier de forventet straffen de mandag ble gitt av WADA (Verdens antidopingbyrå) Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB scanpix.
Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) sier de forventet straffen de mandag ble gitt av WADA (Verdens antidopingbyrå) Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for Russlands antidopingbyrå, Jurij Ganus, sier enkelte utøvere vurderer å forlate Russland for å få konkurrere etter WADAs utestengelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble Russland utestengt fra globale idrettsmesterskap de neste fire årene på grunn av landets dopinghistorikk de siste årene etter OL i Sotsji i 2014. Russland har mulighet til å anke avgjørelsen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), men Ganus har liten tro på at en anke vil føre fram.

– Det finnes ingen mulighet for å vinne dette i retten. Dette er en tragedie, sier Ganus til AFP og snakker om alle russiske utøvere som faktisk er rene.

Han forteller at enkelte utøvere vurderer å forlate Russland, eller med andre ord konkurrere for andre nasjoner.

Bakgrunn: Russland utestengt fra OL og VM i fire år

Ikke overraskende

Selve WADA-avgjørelsen kom ikke overraskende på det russiske antidopingbyrået RUSADA.

– Avgjørelsen fra WADA er forventet. Jeg er ikke overrasket over at den var enstemmig, sier viseadministrerende direktør Margarita Pakjnotskaja i RUSADA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så vidt jeg vet var det ingen av ekspertkomiteens medlemmer som tok Russland i forsvar, sier hun til nyhetsbyrået TASS.

Mandagens beslutning fra Verdens antidopingbyrå (WADA) var i tråd med innstillingen fra byråets uavhengige regeletterlevelseskomité (CRC). Komiteen mener at russerne har manipulert datamaterialet de har utlevert fra sitt mye omtalte antidopinglaboratorium i Moskva.

Vil anke

Som følge av utestengelsen får Russland ikke arrangere store internasjonale mesterskap i løpet av fireårsperioden, og det russiske flagget skal ikke benyttes i store internasjonale konkurranser. Russiske utøvere som kan sannsynliggjøre at de ikke har hatt befatning med doping, skal derimot kunne delta som «nøytrale utøvere».

RUSADA-styret skal møtes 19. desember for å avgjøre hvordan de vil gå videre i saken, det vil si om avgjørelsen skal ankes eller ikke. Ifølge den tidligere skøyteløperen Svetlana Zjurova, som nå sitter i utenrikskomiteen i det russiske underhuset, vil WADAs avgjørelse trolig bli anket til CAS.

– Jeg er 100 prosent sikker på at Russland vil anke, fordi vi må forsvare våre utøvere, sier Zjurova.