Frp-rokering i regjeringen:Søviknes gjør comeback og Listhaug får tyngre rolle

Video: Søviknes gjør comeback – Listhaug får tyngre rolle.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terje Søviknes gjør comeback i regjeringen og overtar Sylvi Listhaugs post som eldre- og folkehelseminister. Listhaug blir ny olje- og energiminister. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) fikk avskjed i nåde under ekstraordinært statsråd på Slottet

– Som dere ser, er det ikke helt nye fjes, men det er gjort to endringer i statsråd, sa statsminister Erna Solberg til pressen etter statsrådet.

Sylvi Listhaug (Frp), statsminister Erna Solberg (H) og Terje Søviknes (Frp) på vei ut fra ekstraordinært statsråd onsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sylvi Listhaug (Frp), statsminister Erna Solberg (H) og Terje Søviknes (Frp) på vei ut fra ekstraordinært statsråd onsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hun kom ut på slottsplassen sammen med de to Frp-nestlederne, som begge har fått nye jobber.

Solberg sier at regjeringsendringene ikke først og fremst skjer for å skape entusiasme.

– Bakgrunnen for dette skiftet er også et ønske fra Fremskrittspartiet om å ha to av sine nestledere i regjering for å sitte tett på, kunne følge med og være gode ambassadører for helheten i regjeringens politikk, sier Solberg.

Solberg omtalte Listhaug som en ambisiøs statsråd.

– Når Sylvi går over til et helt nytt felt, kommer hun til å gå over til et felt som fortsatt er et veldig viktig felt i årene som kommer for Norge. Vi skal utvikle olje- og gassnæringen videre, sa statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg sa at Søviknes' tidligere arbeid vil komme godt med i jobben som eldre- og folkehelseminister.

– Terje Søviknes har vært i regjering før. Han er også godt kjent for sine svært mange år som ordfører i Os. Der har han jobbet for å få god eldreomsorg i kommunen. Disse erfaringene kommer til å være veldig nyttige når han skal jobbe videre med dette i regjeringen, sa Solberg.

Aktuelt: Mener Erna Solberg bryter løftet om å omstille Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser at Listhaug er klimafornekter

SV krever svar om gamle uttalelser fra Sylvi Listhaug der hun sår tvil om klimaendringene. Men Listhaug er ingen klimafornekter, forsikrer statsministeren.

– Det første spørsmålet Sylvi Listhaug må svare på, er hvor hun står i dag. Norge kan ikke ha en energiminister som ikke tar klart avstand fra løgnene som spres om klimaforskningen, sier SVs partileder Audun Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til en uttalelse fra Sylvi Listhaug til VG i 2011. Der sier hun: «Det er ikke bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer. Det er først og fremst en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter.»

– Disse spørsmålene ble det godt svart på allerede da Sylvi ble landbruksminister i 2013, sa Solberg da hun møtte pressen etter utnevnelsene onsdag.

– Og de som lyttet til valgkampen i år, har hørt at hun var klar og tydelig på at hun mener klimaendringer er menneskeskapte. Hun har også hele tida stilt seg bak regjeringens politikk på disse områdene, sa hun.

Listhaug: – Jeg tror aldri at staten kan bidra til at folk blir mindre ensomme

Sliter på meningsmålingene

Endringer i regjeringen var senest et tema tirsdag, da statsministeren inviterte pressen til sin tradisjonelle oppsummering før jul.

– Det er ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmål om hvor mange som har tenkt å være med videre, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under pressekonferansen ble det mye oppmerksomhet omkring Solbergs mannskap, både i eget parti og i regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagsavisens «karakterbok» over statsrådene var blant det som ble tatt opp. Solberg sa at hun mener karakteren 1 til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og ni andre statsråder er «dønn ufortjent». Hun syntes heller ikke karakterboken tyder på regjeringsslitasje etter over seks år ved makten.

Men på meningsmålingene sliter Solberg og hennes mannskap tungt. Både Venstre og KrF har i lang tid ligget under sperregrensen, og de fire regjeringspartiene har samlet bare omkring 58–59 mandater, ifølge nettstedet Poll of polls' gjennomsnittsmålinger.

Aktuelt: Tidenes dårligste KrF-måling i Bergen

Intern krangel

Foruten svake målinger har 2019 vært preget av intern krangel om bompenger, et elendig lokalvalg for de fire partiene og høstens trygdeskandale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist gang det var endringer i regjeringen var 3. mai i år. Da kom Sylvi Listhaug (Frp) inn igjen i regjeringen, denne gang som eldre- og folkehelseminister, og Åse Michaelsen trådte dermed ut av regjeringen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre opplyste onsdag formiddag at han utsetter Arbeiderpartiets oppsummerende pressekonferanse til torsdag på grunn av endringene i regjeringen.

Aktuelt: Ap-velgerne slår ring om Støre på måling