Listhaug: – Jeg tror aldri at staten kan bidra til at folk blir mindre ensomme

<p>Sylvi Listhaug mener at det er Røde Kors og andre frivillige organisasjoner som kan bekjempe ensomhet blant eldre, ikke staten.</p>
Sylvi Listhaug mener at det er Røde Kors og andre frivillige organisasjoner som kan bekjempe ensomhet blant eldre, ikke staten. Foto: Andrea Berg / ABC Nyheter

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug mener at den eneste måten man kan bekjempe ensomhet blant eldre på er å øke støtten til frivillige organisasjoner. – En ansvarsfraskrivelse, mener eldrepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai sa den da ferske eldre- og folkehelseministeren, Sylvi Listhaug til NRK at folk må få lov til å «røyke, drikke og spise rødt kjøtt». I samme intervju sa hun at noe av det viktigste hun kom til å gjøre i jobben sin var å besøke eldrehjem og lære om det hun kalte et «kjempestort problem», nemlig eldre og ensomhet.

Torsdag 5. desember, på frivillighetens dag, befant Listhaug seg på et av disse besøkene. På Lørenskog sykehjem møtte hun eldre beboere, besøkshunden Nelly og ABC Nyheter.

– Mer dyr i norsk eldreomsorg!

Blant Røde Kors-arbeidere i røde vester, setter Listhaug seg ned på huk for å hilse på besøkshunden Nelly, som snuser på hånden hennes.

– Jeg trodde kanskje at det luktet pusekatt av meg, hæ? sier hun til hunden og ler.

Til alle hun hilser på forteller Listhaug om hvor viktig det er med slike aktiviteter, at det skjer noe, at man får være i kontakt med dyr.

På et tidspunkt utbryter hun:

– Jeg tenker vi trenger enda mer dyr inn i norsk eldreomsorg! og ler sin karakteristiske latter.

Til ABC Nyheter forteller hun at regjeringen har satt av mer penger til å bekjempe ensomhet, som skal gi muligheter til å utvide besøksvenn-tilbudet rundt omkring i landet.

– Det er jo sånn som Røde Kors og andre organisasjoner kan søke på for å tilrettelegge for møter mellom menneske og dyr, for eksempel.

– Hvilke andre ting er det pengene skal gå til?

– Det er litt opp til de som søker. Det er jo det som er så bra. Det overlates til frivillig initiativ. Og der er det jo masse som skjer. Der er det gågrupper, det er samtalegrupper, det er et helt vell av forskjellige formål som disse pengene går til.

– Hva er verdien i at det kommer fra det frivillige og ikke fra staten?

– Det er en stor verdi at enkeltpersoner ønsker å bruke sin fritid for å glede andre. Det ligger noe utrolig oppriktig i det. Så jeg tenker at det har en verdi i seg selv, sier Listhaug.

Anne M. Biering, direktør for nasjonale programmer og beredskap i Røde Kors skyter inn.

– Akkurat det er det mange som sier. Det er ikke en betalt tjeneste, de frivillige kommer på besøk fordi de har lyst. Det er ikke noe staten gjør, det er en respektfull tjeneste som går begge veier.

– Staten skal ikke løse alt

På spørsmål om det er riktig at ansvaret for å bekjempe ensomhet blant eldre legges på frivilligheten, svarer Listhaug at det er ikke staten som skal løse alt her i samfunnet.

– Vi har et ansvar som enkeltmennesker og familie for å ta vare på hverandre, sier eldre- og folkehelseministeren.

– Men har ikke staten et ansvar?

– Ja, også staten har et ansvar og derfor bidrar vi med økt bevilgning til å bekjempe ensomhet og legge til rette for frivilligheten, men jeg tror aldri at staten kan bidra til at folk blir mindre ensomme. Det er det enkeltmennesker i møte med andre som kan bidra til. Og der tror jeg som sagt at frivilligheten er av stor verdi.

Les mer: Eldre på sykehjemmet var ikke så opptatt av døden

Ap: – Listhaug må slutte med ansvarsfraskrivelse

Eldrepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Tuva Moflag er uenig i Listhaugs uttalelse.

– Det er helt feil. Det offentlige har et stort ansvar for å lage sosiale møteplasser for eldre og få i stand aktiviteter. Den gode jobben frivilligheten gjør kommer i tillegg, skriver Moflag i en e-post til ABC Nyheter.

– Nå kutter de for eksempel i tilskudd til dagtilbud for mennesker med demens. Gode sosiale arenaer i mange kommuner står i fare for å legges ned på grunn av dette, trekker hun frem.

– Dette viser at Listhaug misforstår sin rolle som eldreminister, hun må slutte med ansvarsfraskrivelse.

– Frivillighet er ikke gratis

Generalsekretær i Pensjonistforbundet Harald Olimb Norman er også tydelig på at regjeringen har et medansvar.

– Ikke minst som minister for folkehelse og eldre har Sylvi Listhaug et ansvar. Jeg er enig i at det viktigste man kan gjøre er å støtte frivillige organisasjoner med penger, men det bevilges ikke nok i dag til å bekjempe dette store og sammensatte problemet.

Norman trekker frem at det digitale utenforskapet begynner å bli stort.

– 200.000 eldre er fortsatt analoge, mens mer og mer av samfunnet digitaliseres. Disse eldre er særlig utsatt for å føle på ensomhet.

– Hva burde staten gjøre?

– Vi trenger et ordentlig krafttak fra alle organisasjoner i et partssamarbeid med regjeringen, sier Norman.

– Det må snakkes mer! Vi har en stor utfordring med isolasjon i Norge, og veien fra isolasjon til institusjon vet vi er kort. Og plass på institusjon er dyrt. Da er det billigere å forebygge.

– Stemmer det at det er enkelte tiltak som det er bedre at blir gjort av frivillige?

– De beste tiltakene gjøres av frivillige. Men det må støttes mye mer opp av regjeringen, med flere midler. Det må også bli lettere å søke og bruke midler, og mindre overrapportering. Folk vegrer seg for å bruke systemene sånn som de er i dag.

– Er dere fornøyd med denne regjeringens innsats?

– Vi har en god dialog med eldreministeren. Hun prøver. Men det må tas et større tak. Mørketallene på ensomhet er store og frivillighet er ikke gratis.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy