USA-ekspert etter uro i det republikanske partiet: – Trump står fjellstøtt

– Kostnadene for republikanerne ved å kaste Trump er veldig store. Han kommer garantert til å hevne seg ved å ødelegge valgkampen for dem så mye han kan, sier USA-kjenner og professor ved NTNU, Espen Moe.
– Kostnadene for republikanerne ved å kaste Trump er veldig store. Han kommer garantert til å hevne seg ved å ødelegge valgkampen for dem så mye han kan, sier USA-kjenner og professor ved NTNU, Espen Moe. Foto: Carolyn Kaster / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for uvanlig kraftig kritikk fra partifeller, er det lite som tyder på at Donald Trump er svekket, mener norsk ekspert. Men USAs president kan komme til å hevne seg dersom han vrakes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tre USA-kjennere er kritikken mot Trump fra egne rekker mye krassere enn normalt. Spørsmålet er hvorvidt presidentens håndtering av Tyrkias krig mot kurderne, og den plutselige tilbaketrekningen av amerikanske soldater i Syria, vil rokke ved tilliten, populariteten og sjansen for gjenvalg i 2020.

– Nei, dette påvirker ikke Trumps interne stilling. Han står fjellstøtt på grasroten i partiet. Han har lenge hatt støtte fra opp mot 90 prosent av republikanerne. Det er på nivå med det George W. Bush hadde etter 9/11-terroren, sier ekspert på amerikansk politikk, Hilmar Mjelde, ved Universitetet i Bergen.

Les også: Titusener på flukt fra tyrkisk offensiv i Nord-Syria

Åpnet døren for Tyrkias krigsmaskin

De siste dagene har flere fremtredende repulikanere hentet frem storslegga etter at USAs president Donald Trump ga ordre om å trekke ut de resterende amerikanske soldatene fra Syria, noe som banet veien for Tyrkias krigsmaskin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant uttalelsene Trump har fått kritikk for, er denne: – De hjalp oss ikke under andre verdenskrig, de hjalp oss ikke med Normandie, tvitret Trump.

Les også: Trump sier Tyrkias offensiv av Syria er en «dårlig idé»

– Partifellene våger ikke å bryte med ham

Spørsmålet er hvorvidt Trumps vingling på den utenrikspolitiske arenaen påvirker hans posisjon internt i det republikanske partiet og i amerikansk opinion.

– Trumps støtte fra partifellene i Kongressen er betinget av støtten fra grasroten. Har Trump støtte fra grasroten, våger ikke partifellene i Kongressen å bryte med ham heller. Da får de både Trump og velgerne hans på nakken. Og da kan deres eget gjenvalg ryke. Og det er tross alt førsteprioritet for kongresspolitikerne å bli gjenvalgt, sier Mjelde til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stadig flere amerikanere støtter arbeidet med riksrett for Trump

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump «kuppet» partiet ideologisk

Han viser til at Trump i 2016 var grasrotens kandidat, og at partielitene var mot ham også den gang. Likevel vant han betydelig støtte for sitt kandidatur, og gikk til slutt seirende ut som republikanernes presidentkandidat. 20. januar 2017 tiltrådte han som USAs 45. president.

– Trump «kuppet» partiet ideologisk, og brøt med sentrale prinsipper i Reagan-paradigmet. For eksempel i synet på USAs rolle internasjonalt. Partielitene kan tolerere mye fra Trump, men hans syn på USAs internasjonale rolle har ikke vunnet frem internt. På det feltet er det fortsatt Reagans parti, mener Mjelde.

– En trend som bekymrer USAs allierte

Førsteamanuensis Hilde E. Restad ved Bjørknes Høyskole. Foto: Bjørknes Høyskole.
Førsteamanuensis Hilde E. Restad ved Bjørknes Høyskole. Foto: Bjørknes Høyskole.

Førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole, Hilde Restad, har doktorgrad i amerikansk utenrikspolitikk. Hun mener Trumps verdensbilde og utenrikspolitikk bryter med doktrinen tidligere presidenter har styrt USA etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trumps «America First»-doktrine er, som mange har påpekt, en grunnleggende utfordring av den frem-til-2016 rådende amerikanske storstrategien om å lede den såkalte «liberale verdensordenen», sier Restad til ABC Nyheter.

Les også: 29 republikanere vil ha sanksjoner mot Tyrkia

Hun ser tilbaketrekkingen av ameirkanske styrker i Syria rett forut for Tyrkias innmarsj, som et eksempel på Trumps nye doktrine.

– Å svikte de kurdiske allierte i kampen mot IS er i så måte en del av en større trend, en trend som har bekymret både USAs allierte så vel som mange amerikanske politikere. Den interne motstanden mot dette ser vi ved at republikanske senatorer som ellers står last og brast med Trump, som Lindsay Graham, nå bryter offentlig med ham på dette punktet, påpeker Hilde Restad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi visste at han er en upålitelig alliert

Professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Espen Moe, kommenterer det anstrengte stemningen i det republikanske partiet slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Republikanerne vet allerede utmerket godt hvem Trump er. Sånn sett svekker det ikke stillingen hans. Vi visste også at han er en upålitelig alliert. Men de fleste har nok håpet at han på akkurat dette området har nok kompetanse rundt seg til at avvikene fra «normal» amerikansk utenrikspolitikk ikke ville bli for store, sier Moe til ABC Nyheter.

– Uvanlig sterk kritikk fra egne partifeller

– Hvordan påvirker dette prosessen i forhold den varslede riksrettssaken?

– Han får uvanlig sterk kritikk fra egne partifeller. Sjansene for at det påvirker diskusjonen om riksrett, er liten. Jeg mistenker at det heller handler om å prøve å styre ham tilbake i «riktig» retning. Når det er sagt, så er utenrikspolitikk et av de få områdene hvor overtramp er alvorlige nok for republikanerne til at de faktisk kritiserer egen president, påpeker NTNU-professoren, som fortsatt tror det heller i retning av riksrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye større sjanser til å få kastet ham

Espen Moe, professor i statsvitenskap ved NTNU, har amerikansk politikk som ett av sine spesialfelt. Foto: Geir Mogen / NTNU
Espen Moe, professor i statsvitenskap ved NTNU, har amerikansk politikk som ett av sine spesialfelt. Foto: Geir Mogen / NTNU

– Hvis demokratene klarer å få trykk på en riksrettsprosess som handler om utenrikspolitikk, USA nasjonale interesser og forræderi, så har de mye større sjanser til å få kastet ham.

– Hva er sjansene for at Trump blir vraket av sine egne?

– Kostnadene for republikanerne ved å kaste ham er veldig store. Han kommer garantert til å hevne seg ved å ødelegge valgkampen for dem så mye han kan. Hvis han tar Mike Pence med seg i fallet, er det Nancy Pelosi som blir president. Jeg mistenker at det skal komme frem veldig alvorlige ting før det skjer noe med ham, som kan knyttes veldig direkte opp mot forræderi, sier Espen Moe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undervurderer Trumps popularitet: – Lite kjent

USA-kjenner Hilmar Mjelde tror mange fortsatt undervurderer Trumps popularitet til tross for sin kontroversielle stil, løgner og gjentatte beskyldninger om «fake news».

– I egne partirekke er mange villige til å se gjennom fingrene på dette, og gir presidenten full oppbacking når han angripes av politiske motstandere. Noe som er lite kjent utad, er at Trump personlig er nokså godt likt blant partifellene i Kongressen. Han er tilgjengelig og gir dem personlig oppmerksomhet. Twitter-Trump og Trump bak lukkede dører kan være ganske

Artikkelen fortsetter under annonsen

ulike typer. Dette har bidratt til lojaliteten internt i partiet, forklarer Hilmar Mjelde ved studier for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

– Det er for langt borte

Selv om verdens øyne nå er rettet mot Tyrkias invasjon av Nord-Syria, og kurdernes videre skjebne, er ikke amerikanerne like opptatt av denne krigen.

Ekspert på amerikansk politikk, Hilmar Mjelde, ved Universitetet i Bergen.
Ekspert på amerikansk politikk, Hilmar Mjelde, ved Universitetet i Bergen.

– Utenrikspolitikk er normalt ikke et tema som opptar velgerne veldig, med mindre USA er i en tradisjonell krig med 150.000 amerikanske bakkestyrker, som under 2004-valget. Syria og Tyrkia er ikke noe som opptar folk flest i det daglige. Det er for langt borte, og folk flest ser ikke koblingen til deres egne liv, selv om senator Lindsay Graham prøver å si at det er å stikke hodet i sanden, sier Mjelde.

– Ingen demning som er i ferd med å briste

– Vil kritikken mot Trump påvirke prosessen med en eventuell riksrettssak?

– Nei, dette er en separat sak fra riksrett. Det dreier seg om en politisk uenighet. Partifellene skiller klart mellom disse to sakene, ikke minst fordi velgerne gjør det også. Det er overhode ikke snakk om en demning som er i ferd med å briste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har kritikerne rett i at USA nå fremstår som en upålitelig alliert?

– Ja, vi ser nå et motvillig USA internasjonalt. Dette begynte under Obama, men har akselerert under Trump. Begge var krigstrette, men forskjellen er at Trump ikke har noen større tanker om USAs tradisjonelle rolle internasjonalt, blant annet når det gjelder å fremme demokrati, menneskerettigheter. Det hadde derimot Obama, selv om han også ville ha slutt på militært overmot, svarer Mjelde.

Les også: Ukrainas president avviser spekulasjoner om utpressing fra Trump

VIDEO:Trump advarer: – Jeg kan tilintetgjøre Tyrkias økonomi

– Får maksimalt en kortsiktig, liten effekt

Tidligere år ble flere titalls mennesker drept i to massakrer i USA. I etterkant måtte Trump tåle krass kritikk for å ha nøret opp under rasistiske holdninger og dermed bidratt til mer vold. Massakrene utløste også en debatt om våpenlovgivning og ideologisk motivert vold, men også den stormen prellet av på Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Støtten har vært omtrent helt stabilt siden 2016. Det er ikke noen velgere i dag som ikke har en mening om Trump. Det har skjedd utrolig mye sensasjonelt, kontroversielt og dramatisk siden 2016, og det får maksimalt en kortsiktig, liten effekt, før det blåser over. Neste gang det skjer noe stort og alvorlig, kan man føle seg helt sikker på at det ikke får noe å si for 2020-valget, uttalte Mjelde etter de siste massakrene.

Les også: Trump politisk isolert etter Syria-tilbaketrekning