29 republikanere vil ha sanksjoner mot Tyrkia

Den republikanske kongressrepresentanten Liz Cheney vil ha sanksjoner mot Tyrkia for offensiven mot kurderne.
Den republikanske kongressrepresentanten Liz Cheney vil ha sanksjoner mot Tyrkia for offensiven mot kurderne. Foto: J. Scott Applewhite / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe republikanere har kunngjort planer om å innføre sanksjoner mot Tyrkia etter offensiven mot kurderne i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressrepresentanten Liz Cheney sier at det må få alvorlige konsekvenser for Tyrkia at de angriper «våre kurdiske allierte i regionen», melder BBC fredag.

Planene om sanksjoner kommer mens president Donald Trump sier han håper å kunne mekle mellom Tyrkia og kurderne. Trumps kritikere mener han i virkeligheten ga Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan grønt lys til å angripe i en telefonsamtale søndag.

– Hvis Tyrkia ønsker å bli behandlet som en alliert, må de begynne å oppføre seg som en alliert. De må straffes for angrepet på våre allierte, skriver Cheney.

Hun legger til at Kongressen lenge har vært bekymret for Erdogans samarbeid med andre motstandere av USA, som Russland.

Dagen før la Trumps nære allierte, senator Lindsay Graham, sammen med demokraten Chris Van Hollen fram for Senatet et forslag om alvorlige sanksjoner mot NATO-landet Tyrkia.

Fakta om kurderne i Syria:

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.