– Trump-administrasjonens krig mot vitenskapen har nådd et kritisk punkt

Arbeidsutvalg hevder Trump-administrasjonen manipulerer forskning til egen vinning.
Arbeidsutvalg hevder Trump-administrasjonen manipulerer forskning til egen vinning. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et partiuavhengig arbeidsutvalg, bestående av tidligere embetsmenn tilknyttet regjeringen, rapporterer om «nesten ukentlige brudd» på retningslinjer som skal beskytte objektiv forskning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Måten Trump-administrasjonen behandler vitenskap på har nådd et «kritisk punkt». Forskningsfunn manipuleres for egen politisk vinning, særinteresser har altfor høy innflytelse, og forskere blir gjort til skyteskiver for ideologiske grunner.

Det mener et partiuavhengig arbeidsutvalg bestående av tidligere embetsmenn i regjeringen.

Tiltak ment å sikre at offentlig forskning holdes objektiv og tilgjengelig for folk flest har blitt «stadig svakere» under de siste regjeringene, og har nådd et bunnivå under Trump, ifølge en ny rapport fra National Task Force on Rule of Law and Democracy.

Det er nå «nesten ukentlige brudd» på de tidligere så høyt verdsatte retningslinjene, heter det i rapporten.

Videre sies det at dagens regjering forsøker «ikke bare velger å gjøre politikk ut av forskning innen rekke felt, men til tider også forsøker å undergrave verdien av objektive fakta generelt sett».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal ha blitt presset til å støtte presidenten

Rapporten gjenspeiler klager fra en rekke embetsmenn som hevder arbeidet deres innenfor felt som klimakrisen og forurensning ble enten tilsidesatt eller undergravd av Trump-administrasjonen - som en del av dens iver etter å deregulere miljøtiltak.

– Politikk er det som danner beslutningsgrunnlaget for tiden, og slik har det vært i lengre tid, sier republikaneren Christine Todd Whitman, som tidligere ledet Environmental Protection Agency (EPA).

Whitman leder nå National Task Force on Rule of Law and Democracy sammen med den tidligere statsadvokaten Preet Bharara.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For tiden virker det som om all forskning som kan legge begrensninger på forretningsvirksomhet, og spesielt energiindustrien, blir fjernet, sier Whitman.

Arbeidsgruppen, dannet under Brennan Center for Justice ved NYU School of Law, peker på «sharpiegate-skandalen», der Trump feilaktig hevdet at en orkan kom til å treffe Alabama, noe han underbygget med et manipulert kart. Ledere ved National Oceanic and Atmospheric Administration skal ha blitt presset til å støtte presidenten, eller risikere å få sparken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må beskytte forskerne våre

I et annet tilfelle ble økonomer ved landbruksdepartementet omplassert, etter at de publiserte forskning som viste at Trump-administrasjonens handelspolitikk ville slå negativt ut for amerikanske bønder. I innenriksdepartementet ble en klimaforsker flyttet til en stilling innen regnskap, etter at han advarte om effekten global oppvarming ville ha på arktiske områder.

Hos Environmental Protection Agency har man endret på forskningsråd for å få plass til flere medlemmer fra industri. Ledelsen i EPA ga også forskerne beskjed om å reversere funnene i en rapport som viste de økonomiske fordelene ved å beskytte våtmark fra forurensning, og la lokk på en studie som viste at et spesifikk giftig kjemikalie var atskillig farligere i vann, enn man tidligere hadde trodd.

– Vi må innse at uten troverdig forskning er det fundamentale ansvaret hos regjeringen svekket, sier Thomas Bruke, som hadde en ledende stilling i EPAs avdeling for forskning og utvikling under Obama-administrasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg frykter at publikum har mistet tiltro til de offentlige etatene, og at de mest kompetente personene blir hindret, og mister lysten til, å arbeide i det offentliges tjeneste.

– Som en tidligere forsker ansatt i det offentlige, og med lang erfaring innen prosessen med å velge ut de riktige personene til stillinger innen det offentlige, spør jeg ofte meg selv «hvorfor skulle noen ønske å arbeide på toppnivå i de forskningsbaserte etatene våre, i denne tiden preget av forsknings-fornektelse?». Vi må beskytte forskerne våre, og integriteten i arbeidet deres.

Les også: Trump støtter tyrkisk invasjon i Syria

Etterlyser lederskap

Arbeidsutvalget, som også inkluderer tidligere forsvarsminister Chuck Hagel, understreker at vanskjøttingen av vitenskap og forskning ikke startet under Trump. Rapporten peker på hvordan offentlige rapporter ble redigert for å tone ned sammenhengen mellom utslipp av karbon og klimaforandringer mens George W. Bush var president, og at det ble gjort endringer i en studie av effekten fracking har på drikkevann, under Barack Obamas regjeringstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men gruppen sier problemet har eskalert under Trump, grunnet en kombinasjon av store kampanjedonasjoner fra grupperinger med særinteresser, utnevningen av ukvalifiserte «kamerater» til høyere stillinger og kongressens manglende vilje til å opptre som en korrigerende enhet.

For å rette på dagens situasjon, anbefaler arbeidsutvalget at man innfører nye integritetsstandarder for forskning i offentlige etater, nye regler som skal hindre manipulasjon eller undertrykking av forskning, og bedre tilgang til offentlige data for publikum.

Men selv innføringen av nye lover vil bare være en del av løsning, advarer Whitman.

– Å innføre nye regler for hvordan man skal gå frem, vil være et langt steg på veien mot mer forskningsbaserte avgjørelser. Men når det gjelder problemer slik som klimaforandringer, trengs det lederskap fra toppen, sier hun.

Oversatt av Henning Scherer Skjærsæter /ABC Nyheter /Pressworks © Guardian News & Media Limited