Vender sine kurdiske allierte ryggen – åpner for tyrkisk invasjon av Syria

– Trump skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti

Se video.

Norsk professor mener USA endrer sin rolle som ordensmakt og at det kan få uante og dramatiske konsekvenser.

– Det er store ting som skjer akkurat nå. Det største som skjer er at USA endrer sin rolle som ordensmakt.

Det sier statsviter Torbjørn Lindstrøm Knutsen. NTNU-professoren har internasjonal politikk som spesialfelt. Han mener USA nå driver et høyt spill i Midtøsten, og at det som skjer i dagene og ukene fremover kan få uante og dramatiske konsekvenser for hele regionen.

– Det virker som om det er en omrokkering av styrkeforholdene i Midtøsten som pågår nå, og kanskje til og med en endring i USAs rolle i verden. Og der USA trekker seg ut, der rykker andre inn, sier NTNU-professoren til ABC Nyheter.

Han tror USAs president kan ha overveid et slik scenario i lengre tid, og at det inngår i Trumps ønske om å trekke amerikanske styrker ut av konfliktområder.

– Det er vanskelig å si hvorvidt Trump gjør dette fordi han ønsker å redusere statens utgifter, eller om det er en tilbaketrekning av USAs rolle, som landet har hatt i hele etterkrigstiden. Det kan godt være det siste, mener Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

Les også: Trump politisk isolert etter Syria-tilbaketrekning

– Vil påføre PKK et stort slag

Tyrkiske myndigheter opplyser at landets forberedelser til å iverksette en militæraksjon nordøst i Syria nå er ferdig, ifølge Reuters. (AP Photo, File) Foto: AP
Tyrkiske myndigheter opplyser at landets forberedelser til å iverksette en militæraksjon nordøst i Syria nå er ferdig, ifølge Reuters. (AP Photo, File) Foto: AP

Dramaet som utspiller seg i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria følges nå av en hel verden.

Etter at USAs president Donald Trump i en telefonsamtale ga Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan grønt lys til å invadere Syria, har Tyrkia oppmarsjert store kampstyrker på grensen mot det nordlige Syria.

– Erdogan ser nå en mulighet til å påføre kurderopposisjonen, og da først og fremst PKK, et stort slag. Jeg tenker at de griper anledningen til å bli kvitt PKK nå. Det kan igjen bidra til at Russland ser en anlending til å øke sin stilling i Midtøsten, og på den måten bidra til en omrokkering av kreftene i denne regionen, sier Torbjørn Lindstrøm Knutsen, som også har bakgrunn fra Luftkrigsskolen i Trondheim.

Han tror Trump ønsker å videreføre sin forgjengers utenrikspolitiske linje med å trappe ned USAs nærvær i konfliktområder.

Fakta om kurderne i Syria

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

(Kilde: NTB)

– Obama var observant på USAs nedadgående rolle. Nå virker det som om Trump fortsetter den linjen og skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti, som en regulerende aktør i en verdensorden som ble etablert etter 2. verdenskrig, sier statsviteren.

Enorm militærmakt

NATO-landet Tyrkia regnes som en av verdens sterkeste militærmakter, og har et bredt arsenal av avanserte våpen. Tyrkias samlede væpnede styrker er 355.200 aktivt personell, med en reservestyrke på 378.700 personer.

Ifølge åpne kilder har Tyrkia 2.379 stridsvogner, 645 stormpanservogner og 4.336 pansrede personellkjøretøy til rådighet. I tillegg har hæren 330 helikoptre, hvorav 77 kamphelikoptre, fem rekognoseringsfly samt flere titalls lette, middelstunge og tunge droner.

USAs president Donald Trump. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flyvåpenet er oppsatt med blant annet 27 jagerfly av typen F-5 Freedom Fighter samt 281 rene kampfly av typen F-4 Phantom II, F-16 og F-35 Lightning II.

Les også: Trump og Erdogan diskuterte trygg sone i Syria

«En katastrofe og en skamplett»

Området i Nord-Syria kontrolleres i dag av den kurdiskdominerte SDF-alliansen (Syriske Demokratiske Styrker), der blant annet YPG-militsen inngår. Alliansen er alliert med USA og har kjempet med amerikansk hjelp mot IS i Syria.
SDF-alliansen har tatt de største militære ofrene i kampen mot IS i Syria, og skal ha mistet til sammen 11.000 krigere i den blodige konflikten.

Etter at Det hvite hus kunngjorde at USA ville trekke amerikanske styrker ut fra de nordlige grenseområdene i Syria, tok den politiske debatten fyr i USA.

Den lojale Trump-støttespilleren, den republikanske senatoren Lindsey Graham, sier nå rett ut at Trumps beslutning om tilbaketrekning er «en katastrofe og en skamplett på USAs renommé».

Professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen kommenterer Trumps beslutning slik:

Les også: USA omplasserer 50 til 100 soldater i Syria

– Trump vender dem ryggen

– På denne måten etterlater Trump de kurdiske styrkene i stikken. Han vender dem ryggen. Trump oppfyller det ene løftet etter det andre til sine kjernevelgere, og dette kan oppfattes som nok et frieri til disse. Utspillet om å trekke tilbake de amerikanske styrkene kan også sees på som et som et ønske om å skjære ned på USAs utgifter.

VIDEO: USA gir Tyrkia grønt lys: – Vi forbereder oss på det verste

Det kan tolkes som en strategisk tilbaketrekning fra forpliktelser som USA ikke lenger har råd til, oppsummerer han.

Kongressens øverste leder og Trumps viktigste støttespiller i Senatet, den mektige republikaneren Mitch McConnell, er ikke nådig overfor sin partifelle.

– Amerikanske interesser tjenes best av amerikansk lederskap, ikke av retrett eller tilbaketrekning, sier McConnell.

– En kortsiktig og strategisk tabbe for USA

En konvoy med tyrkiske tanks på vei til grensen mot Syria tidligere i år. (Mehmet Kocacik/Kirikhan/DHA via AP) Foto: AP
En konvoy med tyrkiske tanks på vei til grensen mot Syria tidligere i år. (Mehmet Kocacik/Kirikhan/DHA via AP) Foto: AP

Nå jobbes det intenst med å få på plass et kongressforslag som vil omgjøre Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

– Det er store ting som skjer nå. Det største som skjer er at USA endrer sin rolle som ordensmakt. Det åpner interessante perspektiv på Trumps stilling på hjemmebane. Hittil har det republikanske partiet stått last og brast med Trump. Men nå gjør Trump noe som blir sett på som kortsiktig og strategisk tabbe for USA. Det slår en kile i det republikanske partiet. Enkelte republikanske talsmenn tar dessuten til orde for å bli kvitt Trump. Det kan derfor tenkes at det innenfor det republikanske partiet kan være en anti-Trump-gruppe, som igjen kan også spille over på den varslede riksrettssaken, påpeker statsviter Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

Les også: Pentagon: USA støtter ikke tyrkisk militæroperasjon i Nord-Syria

12.000 IS-krigere kan rømme

Dersom USA trekker seg helt ut av Syria advarer SDF mot risikoen for at sovende IS-celler kan angripe fangeleirene hvor 12.000 IS-krigere fra hele verden er innsperret.

SDF kontrollerer også al-Hol-leiren, der over 70.000 mennesker er internert.

Leder Nancy Pelosi i Representantenes. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Leder Nancy Pelosi i Representantenes. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Minst 9.000 av dem er utlendinger, flesteparten ektefeller og barn av IS-krigere. Noen av de internerte har norsk statsborgerskap.

Leder i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, mener USA svikter sine nærmeste allierte på slagmarken og legger veien åpen for at IS skal gjenoppstå.

– Nok en gang lar president Trump en alliert i stikken i et tåpelig forsøk på å tilfredsstille en autoritær leder, sier Pelosi.

FN forbereder seg på det verste hvis Tyrkia gjør alvor av å invadere det nordøstlige Syria.

– Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Vi forbereder oss på det verste, sier FNs humanitære koordinator for Syria, Panos Moumtzis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25 Kvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35 Klimaforhandlingene er på overtid06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr
Siste nytt
13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25SportKvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35VerdenKlimaforhandlingene er på overtid06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr
Populært