Vender sine kurdiske allierte ryggen – åpner for tyrkisk invasjon av Syria

– Trump skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti

Se video.

Norsk professor mener USA endrer sin rolle som ordensmakt og at det kan få uante og dramatiske konsekvenser.

– Det er store ting som skjer akkurat nå. Det største som skjer er at USA endrer sin rolle som ordensmakt.

Det sier statsviter Torbjørn Lindstrøm Knutsen. NTNU-professoren har internasjonal politikk som spesialfelt. Han mener USA nå driver et høyt spill i Midtøsten, og at det som skjer i dagene og ukene fremover kan få uante og dramatiske konsekvenser for hele regionen.

– Det virker som om det er en omrokkering av styrkeforholdene i Midtøsten som pågår nå, og kanskje til og med en endring i USAs rolle i verden. Og der USA trekker seg ut, der rykker andre inn, sier NTNU-professoren til ABC Nyheter.

Han tror USAs president kan ha overveid et slik scenario i lengre tid, og at det inngår i Trumps ønske om å trekke amerikanske styrker ut av konfliktområder.

– Det er vanskelig å si hvorvidt Trump gjør dette fordi han ønsker å redusere statens utgifter, eller om det er en tilbaketrekning av USAs rolle, som landet har hatt i hele etterkrigstiden. Det kan godt være det siste, mener Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

Les også: Trump politisk isolert etter Syria-tilbaketrekning

– Vil påføre PKK et stort slag

Tyrkiske myndigheter opplyser at landets forberedelser til å iverksette en militæraksjon nordøst i Syria nå er ferdig, ifølge Reuters. (AP Photo, File) Foto: AP
Tyrkiske myndigheter opplyser at landets forberedelser til å iverksette en militæraksjon nordøst i Syria nå er ferdig, ifølge Reuters. (AP Photo, File) Foto: AP

Dramaet som utspiller seg i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria følges nå av en hel verden.

Etter at USAs president Donald Trump i en telefonsamtale ga Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan grønt lys til å invadere Syria, har Tyrkia oppmarsjert store kampstyrker på grensen mot det nordlige Syria.

– Erdogan ser nå en mulighet til å påføre kurderopposisjonen, og da først og fremst PKK, et stort slag. Jeg tenker at de griper anledningen til å bli kvitt PKK nå. Det kan igjen bidra til at Russland ser en anlending til å øke sin stilling i Midtøsten, og på den måten bidra til en omrokkering av kreftene i denne regionen, sier Torbjørn Lindstrøm Knutsen, som også har bakgrunn fra Luftkrigsskolen i Trondheim.

Han tror Trump ønsker å videreføre sin forgjengers utenrikspolitiske linje med å trappe ned USAs nærvær i konfliktområder.

Fakta om kurderne i Syria

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

(Kilde: NTB)

– Obama var observant på USAs nedadgående rolle. Nå virker det som om Trump fortsetter den linjen og skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti, som en regulerende aktør i en verdensorden som ble etablert etter 2. verdenskrig, sier statsviteren.

Enorm militærmakt

NATO-landet Tyrkia regnes som en av verdens sterkeste militærmakter, og har et bredt arsenal av avanserte våpen. Tyrkias samlede væpnede styrker er 355.200 aktivt personell, med en reservestyrke på 378.700 personer.

Ifølge åpne kilder har Tyrkia 2.379 stridsvogner, 645 stormpanservogner og 4.336 pansrede personellkjøretøy til rådighet. I tillegg har hæren 330 helikoptre, hvorav 77 kamphelikoptre, fem rekognoseringsfly samt flere titalls lette, middelstunge og tunge droner.

USAs president Donald Trump. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flyvåpenet er oppsatt med blant annet 27 jagerfly av typen F-5 Freedom Fighter samt 281 rene kampfly av typen F-4 Phantom II, F-16 og F-35 Lightning II.

Les også: Trump og Erdogan diskuterte trygg sone i Syria

«En katastrofe og en skamplett»

Området i Nord-Syria kontrolleres i dag av den kurdiskdominerte SDF-alliansen (Syriske Demokratiske Styrker), der blant annet YPG-militsen inngår. Alliansen er alliert med USA og har kjempet med amerikansk hjelp mot IS i Syria.
SDF-alliansen har tatt de største militære ofrene i kampen mot IS i Syria, og skal ha mistet til sammen 11.000 krigere i den blodige konflikten.

Etter at Det hvite hus kunngjorde at USA ville trekke amerikanske styrker ut fra de nordlige grenseområdene i Syria, tok den politiske debatten fyr i USA.

Den lojale Trump-støttespilleren, den republikanske senatoren Lindsey Graham, sier nå rett ut at Trumps beslutning om tilbaketrekning er «en katastrofe og en skamplett på USAs renommé».

Professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen kommenterer Trumps beslutning slik:

Les også: USA omplasserer 50 til 100 soldater i Syria

– Trump vender dem ryggen

– På denne måten etterlater Trump de kurdiske styrkene i stikken. Han vender dem ryggen. Trump oppfyller det ene løftet etter det andre til sine kjernevelgere, og dette kan oppfattes som nok et frieri til disse. Utspillet om å trekke tilbake de amerikanske styrkene kan også sees på som et som et ønske om å skjære ned på USAs utgifter.

VIDEO: USA gir Tyrkia grønt lys: – Vi forbereder oss på det verste

Det kan tolkes som en strategisk tilbaketrekning fra forpliktelser som USA ikke lenger har råd til, oppsummerer han.

Kongressens øverste leder og Trumps viktigste støttespiller i Senatet, den mektige republikaneren Mitch McConnell, er ikke nådig overfor sin partifelle.

– Amerikanske interesser tjenes best av amerikansk lederskap, ikke av retrett eller tilbaketrekning, sier McConnell.

– En kortsiktig og strategisk tabbe for USA

En konvoy med tyrkiske tanks på vei til grensen mot Syria tidligere i år. (Mehmet Kocacik/Kirikhan/DHA via AP) Foto: AP
En konvoy med tyrkiske tanks på vei til grensen mot Syria tidligere i år. (Mehmet Kocacik/Kirikhan/DHA via AP) Foto: AP

Nå jobbes det intenst med å få på plass et kongressforslag som vil omgjøre Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

– Det er store ting som skjer nå. Det største som skjer er at USA endrer sin rolle som ordensmakt. Det åpner interessante perspektiv på Trumps stilling på hjemmebane. Hittil har det republikanske partiet stått last og brast med Trump. Men nå gjør Trump noe som blir sett på som kortsiktig og strategisk tabbe for USA. Det slår en kile i det republikanske partiet. Enkelte republikanske talsmenn tar dessuten til orde for å bli kvitt Trump. Det kan derfor tenkes at det innenfor det republikanske partiet kan være en anti-Trump-gruppe, som igjen kan også spille over på den varslede riksrettssaken, påpeker statsviter Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

Les også: Pentagon: USA støtter ikke tyrkisk militæroperasjon i Nord-Syria

12.000 IS-krigere kan rømme

Dersom USA trekker seg helt ut av Syria advarer SDF mot risikoen for at sovende IS-celler kan angripe fangeleirene hvor 12.000 IS-krigere fra hele verden er innsperret.

SDF kontrollerer også al-Hol-leiren, der over 70.000 mennesker er internert.

Leder Nancy Pelosi i Representantenes. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Leder Nancy Pelosi i Representantenes. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Minst 9.000 av dem er utlendinger, flesteparten ektefeller og barn av IS-krigere. Noen av de internerte har norsk statsborgerskap.

Leder i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, mener USA svikter sine nærmeste allierte på slagmarken og legger veien åpen for at IS skal gjenoppstå.

– Nok en gang lar president Trump en alliert i stikken i et tåpelig forsøk på å tilfredsstille en autoritær leder, sier Pelosi.

FN forbereder seg på det verste hvis Tyrkia gjør alvor av å invadere det nordøstlige Syria.

– Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Vi forbereder oss på det verste, sier FNs humanitære koordinator for Syria, Panos Moumtzis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Russland, Biden, selvangivelsen og hotellet10:13 MDG får nok en Oslo-byråd10:12 Frankrike: Mann har forskanset seg på museum09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Norge kan kjøpe seg fri fra nasjonale klimakutt: – Veldig uklokt
Siste nytt
11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Russland, Biden, selvangivelsen og hotellet10:13PolitikkMDG får nok en Oslo-byråd10:12VerdenFrankrike: Mann har forskanset seg på museum09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkNorge kan kjøpe seg fri fra nasjonale klimakutt: – Veldig uklokt
Populært