Vender sine kurdiske allierte ryggen – åpner for tyrkisk invasjon av Syria

– Trump skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti

Se video.

Norsk professor mener USA endrer sin rolle som ordensmakt og at det kan få uante og dramatiske konsekvenser.

– Det er store ting som skjer akkurat nå. Det største som skjer er at USA endrer sin rolle som ordensmakt.

Det sier statsviter Torbjørn Lindstrøm Knutsen. NTNU-professoren har internasjonal politikk som spesialfelt. Han mener USA nå driver et høyt spill i Midtøsten, og at det som skjer i dagene og ukene fremover kan få uante og dramatiske konsekvenser for hele regionen.

– Det virker som om det er en omrokkering av styrkeforholdene i Midtøsten som pågår nå, og kanskje til og med en endring i USAs rolle i verden. Og der USA trekker seg ut, der rykker andre inn, sier NTNU-professoren til ABC Nyheter.

Han tror USAs president kan ha overveid et slik scenario i lengre tid, og at det inngår i Trumps ønske om å trekke amerikanske styrker ut av konfliktområder.

– Det er vanskelig å si hvorvidt Trump gjør dette fordi han ønsker å redusere statens utgifter, eller om det er en tilbaketrekning av USAs rolle, som landet har hatt i hele etterkrigstiden. Det kan godt være det siste, mener Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

Les også: Trump politisk isolert etter Syria-tilbaketrekning

– Vil påføre PKK et stort slag

Tyrkiske myndigheter opplyser at landets forberedelser til å iverksette en militæraksjon nordøst i Syria nå er ferdig, ifølge Reuters. (AP Photo, File) Foto: AP
Tyrkiske myndigheter opplyser at landets forberedelser til å iverksette en militæraksjon nordøst i Syria nå er ferdig, ifølge Reuters. (AP Photo, File) Foto: AP

Dramaet som utspiller seg i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria følges nå av en hel verden.

Etter at USAs president Donald Trump i en telefonsamtale ga Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan grønt lys til å invadere Syria, har Tyrkia oppmarsjert store kampstyrker på grensen mot det nordlige Syria.

– Erdogan ser nå en mulighet til å påføre kurderopposisjonen, og da først og fremst PKK, et stort slag. Jeg tenker at de griper anledningen til å bli kvitt PKK nå. Det kan igjen bidra til at Russland ser en anlending til å øke sin stilling i Midtøsten, og på den måten bidra til en omrokkering av kreftene i denne regionen, sier Torbjørn Lindstrøm Knutsen, som også har bakgrunn fra Luftkrigsskolen i Trondheim.

Han tror Trump ønsker å videreføre sin forgjengers utenrikspolitiske linje med å trappe ned USAs nærvær i konfliktområder.

Fakta om kurderne i Syria

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

(Kilde: NTB)

– Obama var observant på USAs nedadgående rolle. Nå virker det som om Trump fortsetter den linjen og skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti, som en regulerende aktør i en verdensorden som ble etablert etter 2. verdenskrig, sier statsviteren.

Enorm militærmakt

NATO-landet Tyrkia regnes som en av verdens sterkeste militærmakter, og har et bredt arsenal av avanserte våpen. Tyrkias samlede væpnede styrker er 355.200 aktivt personell, med en reservestyrke på 378.700 personer.

Ifølge åpne kilder har Tyrkia 2.379 stridsvogner, 645 stormpanservogner og 4.336 pansrede personellkjøretøy til rådighet. I tillegg har hæren 330 helikoptre, hvorav 77 kamphelikoptre, fem rekognoseringsfly samt flere titalls lette, middelstunge og tunge droner.

USAs president Donald Trump. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flyvåpenet er oppsatt med blant annet 27 jagerfly av typen F-5 Freedom Fighter samt 281 rene kampfly av typen F-4 Phantom II, F-16 og F-35 Lightning II.

Les også: Trump og Erdogan diskuterte trygg sone i Syria

«En katastrofe og en skamplett»

Området i Nord-Syria kontrolleres i dag av den kurdiskdominerte SDF-alliansen (Syriske Demokratiske Styrker), der blant annet YPG-militsen inngår. Alliansen er alliert med USA og har kjempet med amerikansk hjelp mot IS i Syria.
SDF-alliansen har tatt de største militære ofrene i kampen mot IS i Syria, og skal ha mistet til sammen 11.000 krigere i den blodige konflikten.

Etter at Det hvite hus kunngjorde at USA ville trekke amerikanske styrker ut fra de nordlige grenseområdene i Syria, tok den politiske debatten fyr i USA.

Den lojale Trump-støttespilleren, den republikanske senatoren Lindsey Graham, sier nå rett ut at Trumps beslutning om tilbaketrekning er «en katastrofe og en skamplett på USAs renommé».

Professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen kommenterer Trumps beslutning slik:

Les også: USA omplasserer 50 til 100 soldater i Syria

– Trump vender dem ryggen

– På denne måten etterlater Trump de kurdiske styrkene i stikken. Han vender dem ryggen. Trump oppfyller det ene løftet etter det andre til sine kjernevelgere, og dette kan oppfattes som nok et frieri til disse. Utspillet om å trekke tilbake de amerikanske styrkene kan også sees på som et som et ønske om å skjære ned på USAs utgifter.

VIDEO: USA gir Tyrkia grønt lys: – Vi forbereder oss på det verste

Det kan tolkes som en strategisk tilbaketrekning fra forpliktelser som USA ikke lenger har råd til, oppsummerer han.

Kongressens øverste leder og Trumps viktigste støttespiller i Senatet, den mektige republikaneren Mitch McConnell, er ikke nådig overfor sin partifelle.

– Amerikanske interesser tjenes best av amerikansk lederskap, ikke av retrett eller tilbaketrekning, sier McConnell.

– En kortsiktig og strategisk tabbe for USA

En konvoy med tyrkiske tanks på vei til grensen mot Syria tidligere i år. (Mehmet Kocacik/Kirikhan/DHA via AP) Foto: AP
En konvoy med tyrkiske tanks på vei til grensen mot Syria tidligere i år. (Mehmet Kocacik/Kirikhan/DHA via AP) Foto: AP

Nå jobbes det intenst med å få på plass et kongressforslag som vil omgjøre Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

– Det er store ting som skjer nå. Det største som skjer er at USA endrer sin rolle som ordensmakt. Det åpner interessante perspektiv på Trumps stilling på hjemmebane. Hittil har det republikanske partiet stått last og brast med Trump. Men nå gjør Trump noe som blir sett på som kortsiktig og strategisk tabbe for USA. Det slår en kile i det republikanske partiet. Enkelte republikanske talsmenn tar dessuten til orde for å bli kvitt Trump. Det kan derfor tenkes at det innenfor det republikanske partiet kan være en anti-Trump-gruppe, som igjen kan også spille over på den varslede riksrettssaken, påpeker statsviter Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

Les også: Pentagon: USA støtter ikke tyrkisk militæroperasjon i Nord-Syria

12.000 IS-krigere kan rømme

Dersom USA trekker seg helt ut av Syria advarer SDF mot risikoen for at sovende IS-celler kan angripe fangeleirene hvor 12.000 IS-krigere fra hele verden er innsperret.

SDF kontrollerer også al-Hol-leiren, der over 70.000 mennesker er internert.

Leder Nancy Pelosi i Representantenes. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Leder Nancy Pelosi i Representantenes. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Minst 9.000 av dem er utlendinger, flesteparten ektefeller og barn av IS-krigere. Noen av de internerte har norsk statsborgerskap.

Leder i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, mener USA svikter sine nærmeste allierte på slagmarken og legger veien åpen for at IS skal gjenoppstå.

– Nok en gang lar president Trump en alliert i stikken i et tåpelig forsøk på å tilfredsstille en autoritær leder, sier Pelosi.

FN forbereder seg på det verste hvis Tyrkia gjør alvor av å invadere det nordøstlige Syria.

– Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Vi forbereder oss på det verste, sier FNs humanitære koordinator for Syria, Panos Moumtzis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke ID: 1675300813:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt
Siste nytt
21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke ID: 1675300813:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt
Populært