Meny

Norge diskuterte ny arbeidslivs-risiko med EUs arbeidsministre

PLATTFORM-ARBEIDSPLASSER: Statssekretær Christl Kvam (H) i diskusjon med Luxembourgs arbeids- og sosialminister Nicolas Schmit (til v.) og Latvias velferdsminister Janis Reirs under EUs uformelle ministermøte i Wien torsdag.
PLATTFORM-ARBEIDSPLASSER: Statssekretær Christl Kvam (H) i diskusjon med Luxembourgs arbeids- og sosialminister Nicolas Schmit (til v.) og Latvias velferdsminister Janis Reirs under EUs uformelle ministermøte i Wien torsdag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Norge er enig med EU-ministre om å hindre sosial dumping ved nye digitale arbeidsformer og delingsøkonomi. Men hvordan?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WIEN (ABC Nyheter): – Hvis dette blir det eneste arbeidsmarkedet ukvalifisert arbeidskraft kommer seg inn i, så er det en risiko for framtidas arbeidsmarked.

Det sier statssekretær Christl Kvam i Arbeids- og sosialdepartementet til ABC Nyheter under et uformelt møte for EUs arbeids- og sosialministre, som avsluttes i Wien i dag.

Der var temaet dilemmaene som den nye «plattform»-økonomien bringer med seg. Stadig flere mennesker jobber helt eller tilsynelatende selvstendig på digitale plattformer, eller sysselsettes i det som med rette og urette kalles delingsøkonomi.

ØSTERRIKSK EU-LEDERSKAP: Christl Kvam ble ønsket velkommen av Østerrikes arbeids-, sosial- og helseminister Beate Hartinger-Klein. Østerrike leder EUs ministerråd dette halvåret. Foto: Martin Votava / BKA
ØSTERRIKSK EU-LEDERSKAP: Christl Kvam ble ønsket velkommen av Østerrikes arbeids-, sosial- og helseminister Beate Hartinger-Klein. Østerrike leder EUs ministerråd dette halvåret. Foto: Martin Votava / BKA

Det gir både arbeidskjøper og arbeidsselger fleksibilitet - men ribber også de sysselsatte for sykelønn, barselspermisjon og pensjon.

Eksempler er drosjetjenesten Uber, folk som sitter hjemme og utvikler app'er og sykkelbudene som organisert av selskapet Foodora leverer mat på døra. En Foodora-direktør fortalte ministrene hvordan selskapet opererer i mange land - og utsettes for ti ulike lov- og regelsett.

Veldig mye spriker

Norge får delta på uformelle ministermøter i EU takket være EØS-avtalen, noe for øvrig et annet EFTA-land, Sveits, også blir invitert til selv om landet ikke ønsker å delta i EØS.

Ministrene var skjønt enige om at man må gjøre noe for å sikre «plattform»-sysselsattes arbeids- og sosiale vilkår. Det forteller både statssekretær Kvam og generalsekretæren for den europeiske fagorganisasjonen ETUC (der LO, YS og Unio er medlem), Luca Visentini, til ABC Nyheter fra det lukkede møtet

Men utgangspunktet, lovverket og tradisjon for trepartssamarbeid er svært ulikt fra land til land. Dermed spriker også mulige løsninger, og det er uenighet om utfordringene skal løses med felles EU- eller nasjonalt lovverk.

Les også: Erna Solberg ber EU ta mer ansvar for sosial dumping

Vil ikke svartmale digitaliseringen

– Dreide møtet seg om risiko for et globalt løsarbeidersamfunn som følge av organisering av arbeidslivet rundt datateknologi?

– Jeg syns det var en veldig balansert fremstilling av hvilke muligheter som ligger i digitalsierings- og plattformøkonomien, og hvilke utfordringer som ligger der, svarer Christl Kvam.

– At du selv styrer hvilken innsats du legger inn, kan være en fordel. Men hvis dette er det eneste arbeidsmarkedet for eksempel flyktninger klarer å komme inn i, uten minimumsløsninger og sikkerhetsnett, da har du et problem. Jeg syns alle egentlig var åpne på at dilemmaet ligger der, legger hun til.

– Alle er opptatt av ikke å svartmale digitaliseringen som sådan. Norge har som ett av de første landene gjort det OECD oppfordret om, laget en nasjonal kompetansestrategi. Derfor jobber også regjeringen nå med livslang læring, sier statssekretæren.

Hun minner om at det såkalte Delingsøkonomiutvalget anbefalte å ikke endre lovverket, noe arbeidstakerorganisasjonene var misfornøyd med. Saken følges nå opp av Finansdepartementet, som har avholdt en høring.

Les også: Arbeidstakerorganisasjonene refser rapport om delingsøkonomi

Fagbevegelsen: Dilemmaer, dilemmaer

DILEMMAER: – Det er vanskelig å innføre regulert arbeidstid og arbeidsløshetstrygd for selvstendig sysselsatte som jobber hjemme, sier ETUC-generalsekretær Luca Visentini. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
DILEMMAER: – Det er vanskelig å innføre regulert arbeidstid og arbeidsløshetstrygd for selvstendig sysselsatte som jobber hjemme, sier ETUC-generalsekretær Luca Visentini. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Fagforenings-bossen Luca Visentini påpeker overfor ABC Nyheter at de mer utviklede landene, gjerne de nordiske, har mer utviklede kollektive avtaler.

– Dermed blir det mer behov for sterkere lovgivning i andre land, enn hos dere. For alle gjelder det å ha en rimelig balanse mellom EU- og nasjonalt regelverk, sier han.

– Hva var ditt budskap til ministrene i dag?

– At vi må kombinere den fleksibiliteten som trengs i denne nye økonomien, og rettigheter og beskyttelse for disse arbeidstakerne. For oss er det tre problemer:

– Å sikre at de blir definert som arbeidstakere og dermed får tilgang til samme beskyttelse som andre, at de kan slutte seg til fagforeninger og at de får rett til å forhandle om kollektive avtaler.

Spørsmålet om regulert arbeidstid for denne gruppen er et vanskelig, syns Visentini.

– Det er vanskelig og kanskje uønsket å innføre kontroll utenfra for folk som jobber selvstendig hjemme.

– Det er klart at også de trenger pensjon, fødselspermisjon. Men for en som utvikler app'er hjemme, er det vanskelig å innføre arbeidsløshetstrygd, mener Visentini.

Les også: Europeisk fagbevegelse krever øst-vest-allianse mot store lønnsgap

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:00 Kulturministeren vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 En uke med full bompengestrid for regjeringen05:51 Rekordmange ran i europeisk feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene
Siste nytt
07:00NorgeKulturministeren vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56NorgeKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53NorgeEn uke med full bompengestrid for regjeringen05:51VerdenRekordmange ran i europeisk feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51NorgeMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08NorgeIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38NorgeBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene
Populært