Erna Solberg ber EU ta mer ansvar for sosial dumping i EØS

UTSPILL: Statsminister Erna Solberg skriver brev sammen med partene i arbeidslivet til EU-kommisjonen om mer EU-innsats mot sosial dumping.
UTSPILL: Statsminister Erna Solberg skriver brev sammen med partene i arbeidslivet til EU-kommisjonen om mer EU-innsats mot sosial dumping. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge tar initiativ overfor et sosialt toppmøte i EU for å få dem til å bidra mer mot sosial dumping på EØS-arbeidsmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg bekrefter overfor ABC Nyheter at hun sammen med arbeidslivets parter vil ta et initiativ mot sosial dumping og ulovligheter overfor EU forut for et spesielt møte.

17. november er Sverige vertskap for et sosialt toppmøte for stats- og regjeringssjefer, samt arbeidslivets organisasjoner i EU. I Göteborg skal de på det såkalte Sosiale toppmøtet drøfte hva EU kan gjøre med utfordringene for arbeidsmarkedene og velferdsstatene.

– Vi kommer til å oversende et brev som et innspill til EU-kommisjonen før det møtet. Det dreier seg om tiltak for å få tydeligere samarbeid med og forpliktelser for landene som sender ut folk til arbeid i andre land, for å unngå ulovligheter hos oss, sier Solberg .

– De må følge opp lovbrudd fra deres virksomheter begått i våre land, sier hun.

Blant annet vil Norge ha bedre politisamarbeid og mer samarbeid med arbeidstilsynene i utsender-landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Enige om at Norge alene ikke kan fjerne sosial dumping

Fri bevegelse - under ansvar

– Vil dere ha Kommisjonen til å innføre bedre systemer og lovverk for å pålegge opprinnelseslandene ansvar for selskaper og arbeidskraft de sender ut?

– Kommisjonen jobber jo med noen initiativer allerede. Men det er områder vi må diskutere ut fra erfaringer Norge har, svarer Solberg.

Hun minner om at norske myndigheter allerede jobber mot en del andre land for å få has på sosial dumping blant utenlandske arbeidstakere og virksomheter som opererer i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil Norge ha noe mer å bidra med enn de initiativene Kommisjonen selv tar?

– Ja, det tror jeg. Vi er ett av landene som har stått opp for fri bevegelse av arbeidskraft. Men da må det være på like konkurransevilkår. Vi tar opp at ingen må få undergrave seriøst arbeidende bedrifter, og at kriminalitet blir slått ned på, sier Solberg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Labour starter omvendt EU-debatt om sosial dumping

EU lager sosial pillar

I EU er det nå betydelig bevegelse i forsøket på å få gjort noe med sosial dumping, et fenomen som presser på i og med fri flyt av arbeidskraft i en region med enorme lønnsforskjeller.

23. oktober vedtok EUs ministerråd en nyskapning - nemlig en såkalt sosial pillar i EU. Målet er å styrke rollen de sosiale bestemmelsene i EU har. Pillaren består av 20 prinsipper for å styrke rettferdige og velfungerende arbeidsmarkeder og velferdssystemer.

Den sosiale pillaren skal signeres av EU-parlamentet, Ministerrådet og EU-kommisjonen på det sosiale toppmøtet i Gøteborg.

Og 24. oktober kom ministerrådet fram til et flertallsvedtak med formål å sikre lik lønn og godtgjøring for utstasjonerte arbeidsfolk, som det de egne arbeidstakerne har. Vedtaket betraktes i fagbevegelsen som et betydelig framskritt.

Det møtte motstand fra noen østeuropeiske land, som mener det vil svekke deres konkurranseevne dersom de ikke skal få lov til å operere med lavere lønn når deres selskaper får oppdrag i andre land.

Les også: Europeisk fagbevegelse krever øst-vest-allianse mot store lønnsgap