Politisk drama i Moldova:Moldovas president Igor Dodon satt ut av spill i utnevnelse av ny regjering

VENNER: Russlands president Vladimir Putin i samtale med Moldovas president Igor Dodon under et uformelt møte i CIS (Sambandet av uavhengige stater) utenfor Moskva, 26. desember 2017.
VENNER: Russlands president Vladimir Putin i samtale med Moldovas president Igor Dodon under et uformelt møte i CIS (Sambandet av uavhengige stater) utenfor Moskva, 26. desember 2017. Foto: Alexei Druzhinin / AP(NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russlandsvennlige presidenten Igor Dodon nektet å godta den EU-vennlige regjeringens nyutnevnelse av statsråder. Nå har Moldovas forfatningsdomstol suspendert den folkevalgte presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Moldova:

  • Landet tilhører Øst-Europa, men har ikke egen kystlinje. Det grenser til Romania i vest og Ukraina i øst, og regnes som et trygt reisemål.
  • Størrelsen til Moldova kan sammenliknes med Hedmark fylke. Chişinău har vært hovedstad siden 1818.
  • Vin står for tre prosent av Moldovas BNP, og representerer omkring åtte prosent av landets totale eksport. Vinproduksjonen bidrar til over 200.000 arbeidsplasser. Moldova er rangert av den internasjonale vinorganisasjonen OIV som verdens 13. største vineksportør.
  • Historien med vin begynte i 3000 år f. Kr, men ble første gang registrert i landområdet så langt tilbake som 7000 år f. Kr. Rett ved Cricova, i Stăuceni, har de hatt vinskole siden 1842.
  • Moldova er den syvende største produsenten av valnøtter i verden.
  • De sorte jordene i Moldova er blant de mest fruktbare i verden.
  • Til tross for å være et av de minste landene i Øst-Europa, har Moldova to autonome regioner: Transnistria og Gagauzia.

Moldova som i flere år har vaklet mellom Russland og EU, opplever politisk dramatikk i disse dager.

Det demokratiske og EU-vennlige partiet PDM, ledet av landets mektigste oligark, Vlad Plahutniuc, besluttet 19. desember å bytte ut en rekke statsråder begrunnet med et ønske om å gjøre regjeringen mer teknokratisk enn politisk.

Men president Igor Dodon (Sosialistpartiet PSRM), som vant presidentvalget i oktober 2016, satte foten ned for de nye kandidatene. Etter at det skjedde to ganger, reiste PDM saken for forfatningsdomstolen, med krav om å få suspendert presidenten i behandling av ny regjeringsdannelse.

2. januar hadde domstolen konklusjonen klar: Presidenten blir suspendert i behandlingen av ny regjering, melder Unimedia.

Dermed ble politikeren og partiet med desidert størst oppslutning i befolkningen, satt ut av spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne mannen kan vippe Moldova fra EU til Russland

Teltleire mot korrupte politikere

PDMs statsminister Pavel Filip får dermed klarsignal til å gjennomføre endringene av regjeringen. Han ble innsatt i panikk av den daværende presidenten midt på natta i januar 2016, mens rasende folkemasser stormet presidentpalasset.

Da ble han, uten noe program, landets femte statsminister på ett år. Misfornøyde innbyggere demonstrerte i måned etter måned mot det de oppfattet som dønn korrupte politikere uten støtte i folket.

ABC Nyheter møtte mange av demonstrantene i teltleire utenfor parlamentet i april 2016. De krevde nyvalg til parlamentet. I år skal det omsider skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget kan få virkning på storpolitikken i Europa:

Politikerne som siden 2009 har styrt den forhenværende Sovjet-staten Moldova, har i sin retorikk lagt seg tett innpå EU og kuttet bånd til Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moldova har inngått en assosieringsavtale og en avtale om «dyp og omfattende frihandel» (DCFTA) med EU. Det har ført til reaksjoner fra Russland, som i 2014 innførte importstopp for mye av Moldovas landbruks- og vineksport.

Dermed forbinder mange moldovere EU-tilknytningen med korrupsjon, vanstyre og sterkt svekket eksport til den gamle partneren Russland.

Les også: Moldova kan falle i hendene på Putin

Størst oppslutning - satt til side

Igor Dodons russlandvennlige sosialistparti har hele tida vært størst. Noe av det første Dodon gjorde etter presidentvalget i 2016, var ifølge det statlige nyhetsbyrået Moldpress å reise til Moskva i januar 2017.

Der kunngjorde han sitt ønske om å inngå en avtale med den russiskledede Eurasiatiske unionen og åpnet for å oppheve avtalen med EU. Det utløste sterke reaksjoner fra regjeringen på hjemmebane.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men meningsmålinger, blant dem en som ble publisert 6. november 2017 i avisa Timpul, levner ingen tvil om den folkelige oppslutningen.

På et åpent spørsmål om hvilken politiker de spurte foretrekker, tar Dodon en klar førsteplass med 35,7 prosent. Statsminister Pavel Filip får tilslutning fra 1,7 prosent.

Og hva mer er: Sosialistpartiet PSRM får hele 50,3 prosents oppslutning. Statsministerens demokratiske parti PDM får kun 6,2 prosent.

Den eneste virkelige utfordreren til Dodon er den populære Maia Sandu, en forhenværende rådgiver i Verdensbanken, som med sitt EU-vennlige parti PAS (Partiet for handling og solidaritet) får 25,9 prosents oppslutning på meningsmålingen.

Men hun sitter ikke i regjering.

Les også: Justisministeren mener befolkningen i Moldova er medskyldig i korrupsjon