EU har fallende stjerne i Europas elendigste land:

Moldova kan falle i hendene på Putin

<p>MOLDOVSK RASERI: Folk protesterte utenfor parlamentet i Chisinau 21. januar, etter at presidenten natta i forveien utnevnte landets femte, og like upopulære, statsminister på mindre enn ett år. Raseriet kan føre til at Moldova knytter seg til Russland og dropper assosieringsavtalen med EU.</p>
MOLDOVSK RASERI: Folk protesterte utenfor parlamentet i Chisinau 21. januar, etter at presidenten natta i forveien utnevnte landets femte, og like upopulære, statsminister på mindre enn ett år. Raseriet kan føre til at Moldova knytter seg til Russland og dropper assosieringsavtalen med EU. Foto: Stringer / Reuters/NTB scanpix

Opinionen i Moldova har svingt fra samarbeid med EU, til Russland - etter seks år med gjennomkorrupte EU-vennlige regjeringer. – Det er en realitet at opinionen har skiftet til å bli mindre EU-vennlig, bekrefter visestatsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Moldova:

Beliggenhet og areal: Moldova ligger mellom Ukraina og Romania og har ikke tilgang til sjøen. Arealet er 33.851 kvadratkilometer, under halvparten av Finnmark fylkes. Transdnjestr er en liten utbryterrepublikk Moldova har mistet kontrollen over. Russiske styrker er utplassert der.

Befolkning: Drøyt 3,5 millioner innbyggere. 520.000 har reist utenlands. Flerallet er moldovere som snakker rumensk, men landet har også russere, gaugazere og rumenere.

Mange moldovere har også rumensk eller ukrainsk pass.

Økonomi: Moldova er Europas fattigste land. Brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger sank til 1740 amerikanske dollar (14.000 kroner) i 2015. Kosovo er Europas nest fattigste land med 3400 dollar,

NB: Etter at artikkelen er publisert, la WTO 19. april fram tall som viser at Ukraina har blitt fattigst, med 1000 dollar per hode.

Korrupsjon: Moldova ligger sammen med Kosovo på 103. plass i organisasjonen Transparency Interntionals liste over korrupsjon, der nr. 1 på lista, Danmark har minst korrupsjon. Norge er på 5. plass.

Historie: Moldova var del av Romania i mellomkrigstida. Etter 2. verdenskrig ble landet innlemmet i Sovjetunionen. Fra 1991 ble landet selvstendig.

I 2001 ble landet ledet av kommunisten Vladimir Voronin, som gikk av etter opptøyer som krevde flere liv. Han sitter fortsatt i parlamentet, mens skiftende koalisjonsregjeringer siden da har kalt seg «Allianse for europeisk integrasjon».

I 2014 inngikk Moldova en assosiasjonsavtale med EU, noe som gjorde Russland rasende. Russland innførte importstopp for en rekke moldovske landbruksvarer og vin.

Uro og misnøye med gjennomkorrupte regjeringer og kjøp og salg av parlamentsmedlemmer fra det ene partiet til det andre, har ført til en rekke regjeringsskifter.

CHISINAU (ABC Nyheter): – Hvordan liker du Moldova, spør drosjesjåføren.

Jeg lirer av meg et høflig svar; joda, bra her. Det får sjåføren til å bryte ut i oppgitt latter.

– Jeg kaller det for «Mold-afrika». Alt er håpløst her. Men se de bilene, sier han og peker på noen svære SUV'er som raser forbi.

Vi er i hovedstaden Chisinau i Europas elendigste land.

Moldovas brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger sank til 1740 amerikanske dollar (14.000 kroner) i 2015. Kosovo er Europas nest fattigste land med 3400 dollar, skriver den norske ambassaden i sin halvårsrapport om Moldova.

Likevel ser man en bilpark som får den norske til å framstå som litt stusselig.

Lite penger, javel. Gatebildet preges likevel av et mylder av banker.

Politikken er gjennomsyret av korrupte politikere som ifølge meningsmålingene har mistet støtten og derfor motsetter seg nyvalg med nebb og klør.

Bak dem alle regner mange med at én oligark, Vladimir Plahotniuc, kjøper opp politikere og partier og styrer det hele.

Foto: Kartdata: Google
Foto: Kartdata: Google

1 milliard dollar «forsvant»

Dersom noen skulle være i tvil, her er situasjonsbeskrivelsen Moldovas justisminister Vladimir Cebotari gir ABC Nyheter:

INGEN ARMOD: I hvert fall ikke utenfor oligarken Vladimir Plahotniucs hotell, forretningssenter og engelske sigarklubb, Nobil - som går for å være Moldovas reelle maktsentrum. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
INGEN ARMOD: I hvert fall ikke utenfor oligarken Vladimir Plahotniucs hotell, forretningssenter og engelske sigarklubb, Nobil - som går for å være Moldovas reelle maktsentrum. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Korrupsjon er gjennomgripende, ikke bare i offentlig sektor, men i hele samfunnet.

Gamle koner står gatelangs og tigger eller selger noen blomsterkvaster. Restaurantene er bortimot tomme fordi folk ikke har råd til å gå ut, mens politikere samt små og store oligarker velter seg i luksus.

HARDT LIV: Mange pensjonister, som denne kvinnen, står gatelangs for å få et utkomme. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
HARDT LIV: Mange pensjonister, som denne kvinnen, står gatelangs for å få et utkomme. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Noe av elitenes velstand er finansiert av 1 milliard dollar (av et samlet brutto nasjonalprodukt på 17,7), som i 2014 på uforklarlig vis forsvant fra tre moldovske banker. Den lutfattige staten stiller velvillig opp og påtar seg å betale for svinnet, som ennå ikke er oppklart.

Moldova ligger sammen med Kosovo på 103. plass i organisasjonen Transparency Interntionals liste over korrupsjon.

Vanstyret i Moldova kan få storpolitiske følger i stormaktenes spill om Europa.

Les også: Justisministeren mener befolkningen i Moldova er medskyldig i korrupsjon

Moldova kan gå fra Brussel til Moskva

Europas fattigste land, med bare 3,8 millioner innbyggere, men strategisk inneklemt mellom Romania og Ukraina, kan bli et gjenvunnet brohode for Vladimir Putin.

HARDE BUD: Moldova har mye å ta igjen. Foto: Grafikk: Sverre Frugård
HARDE BUD: Moldova har mye å ta igjen. Foto: Grafikk: Sverre Frugård

Entusiasmen for EU-tilknytning blant folk flest har nemlig stupt i takt med økende misnøye med de EU-vennlige, korrupte elitene. Russland-vennlige holdninger har økt.

Selv visestatsminister og utenriksminister i Moldovas upopulære regjering, Andrei Galbur, vedgår i et intervju med ABC Nyheter at det har skjedd et stemningsskifte fra vest til øst:

– Det er en realitet at opinionen har skiftet til å bli mindre EU-vennlig, sier Galbur, som selv er partiløs og er yrkesdiplomat av bakgrunn..

– Skiftet i opinionen skyldes en enorm skuffelse over en politisk klasse som brukte EU som retorikk for å skjule mindre pene ting, sier visestatsministeren.

– Jeg tenker på korrupsjonen, som faktisk har blitt verre, og den store banksvindelen der 1 milliard euro forsvant, forklarer Galbur til ABC Nyheter.

I august 2015 skrev også Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland et varsko i New York Times:

Vesle Moldova, inneklemt mellom Romania og Ukraina, kan bli Europas neste sikkerhetskrise.

Jagland påpeker at landet står i veivalg mellom øst og vest, og at korrupsjonen har ført til at finansiell støtte til landet er stoppet opp.

Les også: Moldovas visestatsminister: – Det er nå eller aldri

VI VIL HA LANDET VÅRT TILBAKE! Slik lyder parolen utenfor ett av mange telt som i månedsvis har huset demonstranter utenfor regjeringsbygget (bildet) og parlamentet i Chisinau.
VI VIL HA LANDET VÅRT TILBAKE! Slik lyder parolen utenfor ett av mange telt som i månedsvis har huset demonstranter utenfor regjeringsbygget (bildet) og parlamentet i Chisinau.

Politikerne som siden 2009 har styrt den forhenværende Sovjet-staten Moldova, har i sin retorikk lagt seg tett innpå EU og kuttet bånd til Russland.

Moldova har inngått en assosieringsavtale og en avtale om «dyp og omfattende frihandel» ( DCFTA) med EU. Det har ført til reaksjoner fra Russland, som i 2014 innførte importstopp for mye av Moldovas landbruks- og vineksport.

Dermed forbinder mange moldovere EU-tilknytningen med korrupsjon, vanstyre og sterkt svekket eksport til den gamle partneren Russland.

Varsko fra Norges ambassade

I fjor var oppslutningen om integrering i EU 70 prosent. Nå foretrekker 48 prosent moldovsk medlemskap i tollunionen mellom Russland, Hviterussland og Kasakhstan.

41 prosent ønsker EU-medlemskap, mens 6 prosent ikke vil noen av delene. 60 prosent har en positiv holdning til Russland, 49 prosent til EU og 36 til Romania, går det fram av en meningsmåling gjengitt av nyhetsbyrået IPN 24. mars.

«Dersom parlamentet ikke hadde klart å godkjenne en ny regjering innen 29. januar, hadde president Timofti vært nødt til å skrive ut nyvalg, ifølge deres grunnlov.», skriver den norske ambassaden, i en melding ABC Nyheter har fått innsyn i.

«Meningsmålinger har lenge vist at prorussiske partier da ville ha vunnet klart, med det resultat at landets samarbeidsavtale med EU trolig ville ha måttet blitt reforhandlet.» varsler ambassaden.

«Vesten er i ferd med å miste Moldova», konkluderte tidsskriftet Foreign Policy i februar om det som er i ferd med å skje.

5 statsministre på ett år

– De som regjerer, kveler oss og stjeler pengene som EU gir oss, sier en av demonstrantene som i ett år har oppholdt seg i en protest-teltleir utenfor parlamentet, Grigore Postica, til ABC Nyheter.

TELTLEIREN: – Alle som styrer Moldova gjør det for å tjene seg rike, sier demonstrantene Grigore Postica (til venstre) og Nicolae Potereanu utenfor parlamentsbygget. Postica ønsker samarbeid både med EU og Russland, Potereanu er «heller for Europa». Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
TELTLEIREN: – Alle som styrer Moldova gjør det for å tjene seg rike, sier demonstrantene Grigore Postica (til venstre) og Nicolae Potereanu utenfor parlamentsbygget. Postica ønsker samarbeid både med EU og Russland, Potereanu er «heller for Europa». Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Den kraftige pluggen er også kjent som verdensmester i kampsport og viser fram video fra sine kamper på mobilen.

Nå driver han politisk kamp mot korrupsjon og vanstyre. Han er ikke alene. Utenfor regjeringsbygget og parlamentet står det plantet store teltleire satt opp av demonstranter.

Så langt i april er det likevel rolig i det vårlige Chisinau.

Men i januar stormet demonstrantene parlamentet og presidentbygget i voldelige opptøyer.

Midt på natta 21. januar så presidenten seg nødt til å innsette en ny regjering.

Se de dramatiske opptøyene i parlamentet 20. januar, som utløste regjeringsskiftet:

Den nyutnevnte statsministeren Pavel Filip er utrolig nok den femte statsministeren bare siden 18. februar i fjor. Også han sitter på lånt tid.

Utnevnelsen av den nye regjeringen, som ikke engang hadde noe program å legge fram for parlamentet, utløste nye voldelige demonstrasjoner.

Fem sivile og 8 politimenn ble såret, skriver den norske ambassaden i nabolandet Bucuresti, i en alarmerende rapport til Utenriksdepartementet.

Presidentens årlige middag for det diplomatiske korps ble på kort varsel avlyst av sikkerhetsgrunner, rapporteres det også.

Les også: Moldovas statsminister slutter etter CV-skandale

Meningsmåling: 6,1 prosent til statsministeren

Senere denne måneden er det tillyst en stor demonstrasjoner igjen, med krav om nyvalg. Moldoverne har faktisk demonstrert kontinuerlig siden mai i fjor.

STILLE, STILLE: Få moldovere har råd til å gå på restaurant i disse tider. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
STILLE, STILLE: Få moldovere har råd til å gå på restaurant i disse tider. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Hadde det vært valg i mars, ville statsministerens Demokratiske Parti som ønsker integrering i EU, fått fattige 6,1 prosents oppslutning.

Det sosialistiske partiet, som heller mot Russland framfor EU, ville vært størst med 21,5 prosent, ifølge nyhetsbyrået IPN 24. mars.

«Vårt parti» (PPPN) under ledelse av forretningsmannen Renato Usaati, som driver en fabrikk i Russland som leverer deler til jernbanen der, er nummer to med 16 prosent.

Det tidligere statsbærende kommunistpartiet PCRM, ligger an til 8,9 prosent.

EU-vennlige «Verdighet og sannhet» (PPPDA) under ledelse av Maia Sandu får 13,1 prosent.

Opinionen for øvrig er spredt på hele 50 partier. De fleste av dem har ingen sjanse til å komme så langt som til parlamentet. Men velgermassen har mye å stri med:

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Foto: Sverre Frugård
Foto: Sverre Frugård

Oligarken som kjøper politikk

MOLDOVAS MAKTSENTRUM: Oligarken Vladimir Plahotniucs hotell og forretningssenter Nobil i Chisinau sentrum. Den engelske sigarklubben til venstre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
MOLDOVAS MAKTSENTRUM: Oligarken Vladimir Plahotniucs hotell og forretningssenter Nobil i Chisinau sentrum. Den engelske sigarklubben til venstre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

I parlamentet skifter de folkevalgte fra parti til parti, eller melder seg ut av partiene. En stor gruppe parlamentsmedlemmer er nå partiløse.

En viktig grunn ifølge mange ABC Nyheter treffer i Chisinau, er at den nå enerådende oligarken Vladimir Plahotniuc betaler dem for å hoppe dit han vil.

– Den politiske situasjonen er verre nå, enn i fjor. Det har blitt klart at alle politiske partier er kontrollert av én person, sier redaktøren Aneta Grosu i den regimekritiske avisa ZDG til ABC Nyheter, i avisas spartanske lokaler.

– Før var det tre oligarker, som alle var korrupte, men i det minste hadde tre meninger. Nå er det én oligark som styrer politi, påtalemakt og politiske partier, legger avisas direktør, Alina Radu, til.

Også hun er journalist, men tar seg av de administrative oppgavene også.

– Nå sitter en av de andre oligarkene i fengsel anklaget for å ha vært med på å stjele milliarden fra bankene. Men de etterforsker bare det Plahotniuc ønsker, sier de to, som eier avisa og driver den takket være utenlandsk pengestøtte.

Justisministeren: – De påvirker politikken

Hva sier så justisminister Vladimir Cebotari til påstandene om oligarkenes makt?

– I alle land er det folk som er mer eller mindre innflytelsesrike. I noen land påvirker de politikken direkte. I andre påvirker de politikken likevel uoffisielt. De som har ressurser, har, enten ved lobbying eller andre metoder, påvirkning på politikken, sier Cebotari til ABC Nyheter.

Han tilhører Det demokratiske partiet som angivelig skal vær under kontroll av Plahotniuc.

– I Moldova er dette kanskje mer synlig fordi landet er lite og folk kjenner hverandre, legger Cebotari til.

Plahotniuc selv har ikke vist seg på måneder, og har heller ikke besvart ABC Nyheters spørsmål om å stille til et intervju.

Det nærmeste vi kommer, er Nobil-hotellet og forretningssenteret hans, der en brysk vakt vifter oss vekk og forteller at det er forbudt å fotografere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:17 Iransk politiker anklager myndighetene for å lyve om virusutbruddet11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS forbereder oppstart av Gran Canaria-trafikken igjen07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39 Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 Vil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig
Siste nytt
11:17Helse og livsstilIransk politiker anklager myndighetene for å lyve om virusutbruddet11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS forbereder oppstart av Gran Canaria-trafikken igjen07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12PolitikkSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50PolitikkTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43PolitikkKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39PengerArbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstilVil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus