Presidentvalg i Moldova 30. oktober:Denne mannen kan vippe Moldova fra EU til Russland

IGOR DODON: Sosialistpartiets presidentkandidat Igor Dodon skårer himmelhøyt over de andre på fersk meningsmåling. Han vil endre Moldovas kurs fra EU til Russland.
IGOR DODON: Sosialistpartiets presidentkandidat Igor Dodon skårer himmelhøyt over de andre på fersk meningsmåling. Han vil endre Moldovas kurs fra EU til Russland. Foto: Staff / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-politikere trygler EU-vennlige presidentkandidater i Moldova om å samle seg mot den desidert mest populære, moskvavennlige Igor Dodon foran presidentvalget om en uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Moldova:

Beliggenhet og areal: Moldova ligger mellom Ukraina og Romania og har ikke tilgang til sjøen. Arealet er 33.851 kvadratkilometer, under halvparten av Finnmark fylkes. Transdnjestr er en liten utbryterrepublikk Moldova har mistet kontrollen over. Russiske styrker er utplassert der.

Befolkning: Drøyt 3,5 millioner innbyggere. 520.000 har reist utenlands. Flerallet er moldovere som snakker rumensk, men landet har også russere, gaugazere og rumenere.

Mange moldovere har også rumensk eller ukrainsk pass.

Økonomi: Moldova er Europas nest fattigste land. Brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger sank til 1740 amerikanske dollar (14.000 kroner) i 2015.

Korrupsjon: Moldova ligger sammen med Kosovo på 103. plass i organisasjonen Transparency Interntionals liste over korrupsjon, der nr. 1 på lista, Danmark har minst korrupsjon. Norge er på 5. plass. Som turist merker du ingenting til det.

Historie: Moldova var del av Romania i mellomkrigstida. Etter 2. verdenskrig ble landet innlemmet i Sovjetunionen. Fra 1991 ble landet selvstendig.

I 2001 ble landet ledet av kommunisten Vladimir Voronin, som gikk av etter opptøyer som krevde flere liv. Han sitter fortsatt i parlamentet, mens skiftende koalisjonsregjeringer siden da har kalt seg «Allianse for europeisk integrasjon».

I 2014 inngikk Moldova en assosiasjonsavtale med EU, noe som gjorde Russland rasende. Russland innførte importstopp for en rekke moldovske landbruksvarer og vin.

Presidentvalget kan bli avgjørende for det politiske bildet i Europa:

Moldova, som siden 2009 har orientert seg mot EU, kan komme til å velge en president som heller vil ha Moskva som partner.

Landet er riktignok lite, men ligger strategisk inneklemt mellom Ukraina og Romania.

Som meldt i ABC Nyheter har seks år med gjennomkorrupte, EU-vennlige regjeringer gitt stor uro, fem regjeringer på ett år og stor framgang på meningsmålingene for russiskvennlig opposisjon.

Bakom det hele sies det, uten at ABC Nyheter har fått det bekreftet, at oligarken Vlad Plahotniuc i virkeligheten styrer alle statens institusjoner og de fleste av partiene.

Ny regjering midt på natta

Dersom noen skulle være i tvil, her er situasjonsbeskrivelsen Moldovas justisminister Vladimir Cebotari ga ABC Nyheter i vår:

– Korrupsjon er gjennomgripende, ikke bare i offentlig sektor, men i hele samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå kjemper regjeringen i hovedstaden Chisinau som besatt for å bedre inntrykket.

De sirkulerer et skriv til utenlandske regjeringer om hvor stabilt og velordnet landet er. I juli fikk også det norske Utenriksdepartementet notatet, som ABC Nyheter har fått innsyn i.

Der beskriver de at året 2016 begynte stormfullt.

I januar stormet store folkemasser presidentpalasset, satte fyr på det og fikk president Nicolae Timofti til å utnevne en ny regjering midt på blanke natta.

Den nåværende regjeringen under statsminister Pavel Filip tiltrådte dermed uten noe program.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå skal alt ifølge skrivet være stabilt og på riktig vei framover - forutsatt at samarbeidet med EU får fortsette.

Les også: Justisministeren mener befolkningen i Moldova er medskyldig i korrupsjon

Vil ha samling mot Moskva

En rykende fersk meningsmåling viser at det ikke er noen selvfølge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialistpartiets leder Igor Dodon har desidert høyest troverdighet blant presidentkandidatene.

I et åpent spørsmål om hvem de spurte har mest tiltro til, svarte 21 prosent Igor Dodon. Han er kjent som tilhenger av å avslutte flørten med EU og heller slutte seg til den russiskdominerte Eurasiske tollunionen.

På neste plass kom EU-vennlige Maia Sandu, med bare 8 prosent.

På spørsmål om hvem du ville stemt på som president hvis det var valg søndag, svarte 27,0 prosent Dodon, 9,3 prosent Maia Sandu.

– EU risikerer å miste Moldova til fordel for Russland, på grunn av misnøyen med de siste årenes manglende framgang, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Moldovas visestatsminister: – Det er nå eller aldri

EU ber - og får kandidat til å trekke seg

Fredag rykket paraplyorganisasjon for de sentrum-høyrepartiene i EU, EPP (der også norske Høyre og KrF er medlemmer), ut med en appell til EUs støttespillere i Moldova:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bare dersom de proeuropeiske partiene slår seg sammen om én kandidat, kan EU-linja vinne i presidentvalget.

Samme dag fikk de en respons: Kandidaten for partiet Verdighet og sannhet, Andrei Nestase, trekker seg til fordel for Maia Sandu. Nastase lå på tredje plass på meningsmålingen, med 8,1 prosents oppslutning.

– Jeg har besluttet å trekke mitt kandidatur til fordel for en forent kandidat som forener alle som er imot oligarker, reformer og er for eurpeiske krefter. Jeg er sikker på at dette er eneste riktige avgjørelse for å fjerne det nåværende korrupte regimet i Moldova, sa Nastase til nyhetsbyrået Interfax.

Les mer om kandidatene på den amerikanske nettsiden About Moldova.