LO-kongressen:

Påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kjemper for EØS

EØS-GENERAL: Hans-Christian Gabrielsen, påtroppende LO-leder og nyvalgt sentralstyremedlem i Ap, vil lose EØS-avtalen trygt gjennom angrepene mot den på LO-kongressen denne uka.
EØS-GENERAL: Hans-Christian Gabrielsen, påtroppende LO-leder og nyvalgt sentralstyremedlem i Ap, vil lose EØS-avtalen trygt gjennom angrepene mot den på LO-kongressen denne uka. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

LO-ledelsen vil gjenta fire år gammelt EØS-vedtak og sier sosial dumping skyldes regjeringen, ikke EU-regelverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOs programkomite ønsker å beholde vedtak fra LO-kongressen i 2013 i de kontroversielle sakene om EØS, oljeleting og sekstimersdagen fra kongressen for fire år siden, og avviser å kreve oppsigelse av EØS-avtalen slik flere i salen ønsker.

Det sa LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen da han tirsdag morgen innledet til debatt om nytt handlngsprogram på LO-kongressen.

Om EØS slutter hans seg til Arbeiderpartiets ståsted om at det ikke er EØS-avtalen som skaper sosial dumping i Norge, men regjeringen.

Gabrielsen, som etter alt å dømme blir valgt til ny LO-leder på LO-kongressen som pågår denne uka, er dermed uenig med SV-leder Audun Lysbakken.

– Jeg mener EØS-avtalen er abonnementsordning på Høyre-politikk, sa han i sin hilsningstale til LO.

– EØS-avtalen har tjent oss godt i 25 år. Så har den gitt oss noen utfordringer, blant annet knyttet til lavlønnskonkurranse, særlig etter EUs østutvidelse, sa Gabrielsen da han innledet til debatt om LOs handlingsprogram for kommende fire år.

Les også: Her er LO-ledelsens lite kjente EØS-bombe

Sosial dumping også etter rødgrønn regjering

Trass i omdiskuterte EU-direktiver som bemanningsbyrådirektiv, tjenestedirektiv, utstasjoneringsdirektiv og domfellelser av fagbevegelsen i EU-systemet, holder Gabrielsen fast på at EØS-avtalen ikke er til hinder for å bekjempe sosial dumping.

– Samtidig må vi være i stand til å ta vare på et arbeidsliv med ryddige lønns- og arbeidsforhold. Men det er et spørsmål om politisk vilje her i Norge! sa Gabrielsen og la til:

– Høyrepolitikken er ikke noe vi importerer fra utlandet, den settes ut i livet av Høyre- og Frp-regjeringen.

Da LO-kongressen for fire år siden var like uroet over sosial dumping og vedtok det utkastet til handlingsprogram nå kopierer, skjedde det imidlertid etter åtte år med Stoltenberg-regjering.

Det så på det tidspunktet ikke ut til at datidens politiske vilje hadde løst problemene med EØS-arbeidsmarkedet i Norge.

Les også: - LO-kongressen med viktigste vedtak om EØS

Löfven: - EUs frie flyt gir sosial dumping

LO-ledelsens og Arbeiderpartiets syn om at EØS-avtalen ikke skaper uoverstigelige problemer i form av sosial dumping, bare man har politisk vilje nasjonalt til å gjøre noe med det, deles ikke av Sveriges statsminister, sosialdemokraten Stefan Löfven.

– Den frie bevegelsen av arbeidskraft har framskyndet lønnspress nedover og sosial dumping. Det skyldes at reglene er feilaktige. Vi har fått en "Lex Laval" som gjør at svenske fagforeninger ikke har rett til å gjennomføre svenske avtaler for tilreisende arbeidere, sa Löfven til ABC Nyheter i januar.

Den svenske Laval-loven kom da EU-domstolen slo fast at svensk fagbevegelse ikke har rett til å kreve svensk lønn til ansatte i det latviske firmaet Laval som vant anbudet om å pusse opp en skole i Sverige.

Löfven mener det absolutt er nasjonalt handlingsrom for graden av forverring, men at noe grunnleggende er feil med EUs rammer, som også Norge er underlagt på gruinn av EØS.

– Da blir det feil. Det er derfor vi arbeider med å endre EUs utstasjonseringsdirektiv og svensk lovverk også. Den daværende borgerlige regjeringen benyttet i forbindelse med Laval-dommen til å gjøre loven enda verre enn nødvendig, sa Löfven.

Les: – EUs frie bevegelse gir oss sosial dumping og må reformeres

– Ulovlige innleide dominerer nå

I går presenterte fagforeninger i Oslo en rapport som konkluderer hvordan øst-arbeidskraft hentet til osloregionen av bemanningsbyråer, nå dominerer hele entreprenørmarkedet.

Utover tirsdagen vil EØS, oljepolitikken, sekstimersdagen og andre spørsmål bli debattert på LO-kongressen, før vedtaket om handlingsprogram skal bankes gjennom fredag.

– Vi må sørge for at et nytt politisk flertall til høsten har dette helt øverst på lista si. Altså, Jonas: Først fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og forby fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag.

Begge kravene har Jonas Gahr Støre for lengts lovet å innfri.

– Det mest midlertidige ved Solberg-regjeringens lov om midlertidige ansettelser, er at loven blir midlertidig, har Støre sagt en rekke ganger.

Han har også lovet å fjerne «nulltimerskontrakter», at ansatte er såkalt fast ansatt, men ikke har lønn mellom oppdrag.

Her er rapporten: Fagforeninger med stygge funn om innleie av arbeidskraft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden