Støres partikamerater i EU:– EUs frie bevegelse gir oss sosial dumping og må reformeres

FRI FLYT: Lederne i de sosialdemokratiske partiene i Sverige, Stefan Löfven og Mette Fredriksen i Danmark forteller Jonas Gahr Støre og Samak-årsmøtet om at EUs frie flyt av arbeidskraft må reformeres.
FRI FLYT: Lederne i de sosialdemokratiske partiene i Sverige, Stefan Löfven og Mette Fredriksen i Danmark forteller Jonas Gahr Støre og Samak-årsmøtet om at EUs frie flyt av arbeidskraft må reformeres. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De svenske fagforeningene må få rett til å forsvare sine avtaler. Det tillater ikke EU-regelverket nå, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forutsetningen for et sterkt EU er at vi har befolkningen med oss. Derfor må vi i gang med en kritisk diskusjon om reformer av det europeiske samarbeidet, sa formannen i det danske Socialdemokratiet, Mette Fredriksen til årsmøtet i Samarbeidskomiteen for nordiske sosialdemokrater og landsorganisasjoner, Samak, mandag.

– Vi må nå innrømme at det med fri bevegelse av arbeidskraft kan være en god idé på papiret, men har ført til press på lønninger og sosial dumping i våre arbeidsmarkeder, slo Fredriksen fast.

Les også: LO-Gerd tror viktig EØS-strid blir avklart før LO-kongressen

Dermed kom hun inn på debatten som pågår også innad i norsk LO, om EUs regler for arbeidslivet som Norge overtar gjennom EØS-avtalen, er til å leve med eller ikke.

– Plutselig konkurreres det på ting det ikke bør konkurreres på, som arbeidsmiljø, lønn og sikkerhet for arbeid, la Fredriksen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Virkninger av EUs frie flyt av arbeidskraft skaper bekymring også blant de nordiske medlemmene av EU, kom det klart fram på møtet som pågår på Voksenåsen i Oslo.

Löfven: - Framskynder sosial dumping

I Norge har LO-ledelsen og Arbeiderpartiet bedyret at EØS-avtalen ikke skaper uoverstigelige problemer i form av sosial dumping, bare man har politisk vilje nasjonalt til å gjøre noe med det.

Det er ikke Sveriges statsminister og partileder Stefan Löfven enig i.

– Den frie bevegelsen av arbeidskraft har framskyndet lønnspress nedover og sosial dumping. Det skyldes at reglene er feilaktige. Vi har fått en "Lex Laval" som gjør at svenske fagforeninger ikke har rett til å gjennomføre svenske avtaler for tilreisende arbeidere, sier Löfven til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske Laval-loven kom da EU-domstolen slo fast at svensk fagbevegelse ikke har rett til å kreve svensk lønn til ansatte i det latviske firmaet Laval som vant anbudet om å pusse opp en skole i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da blir det feil. Det er derfor vi arbeider med å endre EUs utstasjonseringsdirektiv og svensk lovverk også. Den daværende borgerlige regjeringen benytteti forbindelse med Laval-dommen til å gjøre loven enda verre enn nødvendig, sier Löfven.

– Vi ønsker folk fra andre land velkommen. Men svenske arbeidsvilkår skal gjelde! presiserer han.

Les også: Taus om omstridte EU-dommer

Må ikke tråkkes under foten

– Kan nedadgående lønnsspiral og sosial dumping stoppes innenfor dagens EU-lovverk, eller bør sosialdemokratiet gå inn for reformer av EUs regler, Stefan Löfven?

– Det må være et riktig EU-regelverk i bunn. De svenske partene må få rett og mulighet til å forsvare sine avtaler. Og det tillater ikke EU-regelverket nå, slår den svenske statsministeren fast overfor ABC Nyheter.

Mette Fredriksen fra Danmark er også overbevist om at de uheldige virkningene av fri bevegelse av arbeidskraft må tøyles, men er usikker på hvordan det formelt skal gjøres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan lønnspresset nedover og sosial dumping utryddes med dagens EU-regelverk?

– Jeg tør ikke si noe om det institusjonelle. Det viktige er å slå fast i EU at den frie bevegelsen har ført til en nedadgående kamp på lønninger, og at noe må gjøres, sier den danske partilederen til ABC Nyheter.

– Hva kan man nå gjøre med de eksisterende EU-direktivene, slik som utstasjoneringsdirektivet?

– Først og fremst må vi sikre at land med høyt lønnsnivå ikke skal tråkkes under foten ved at det kommer folk utenfra. Hvordan det skal gjøres, er jeg ikke klar til å si nå, sier Fredriksen.

Les også: – EU drar arbeidslivsmodellen i nordiske land, ett for ett, i uheldig retning