Meny

LO-kongressen på kant med EØS-avtalen?

– LO-kongressen med viktigste vedtak i norsk politikk om EØS

SYVMILSSTEG MOT DET UMULIGE: - LO-kongressens vedtak er uforenligmed EØS-avtalen sier Heming Olaussen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-kongressen vedtok enstemmig at norske arbeidslivslover skal være overordnet EØS-regler. Det er i strid med EØS-avtalen.

– Dette er det viktigste vedtaket i norsk politikk om EØS.

Det sier leder i Nei til EU, Heming Olaussen om vedtaket LO-kongressen tirsdag fattet om EØS-avtalen.

– Med dette LO-vedtaket blir det en eskalering av konflikt mellom LO og regler fra EU, spår Olaussen.

Norske myndigheter må gå imot begrensinger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse. ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler, krever LO i sitt nye handlingsprogram.

Det er stikk i strid med hva Norge har underskrevet på i EØS-avtalen.

EØS-regler skal gå foran nasjonalt lovverk dersom det er motstrid, ifølge EØS-avtalens protokoll 35.

Les også: EU har allerede avvist dette kravet

– Syvmilsskritt mot SV og Sp

Hvorfor ser du LO-kongressens vedtak som så viktig, Olaussen? Norge har forpliktet seg til ikke å følge det, og LO-kongressen stemte ned utmelding av norsk arbeidsliv fra EØS.

– Med dette vedtaket vil LO hyppig havne i konfrontasjoner med EU fremover. Hele situasjonen kommer til å eskalere, sier Olaussen til ABC Nyheter.

– Vi ser at LO også fattet vedtak om at Norge må nedlegge veto mot direktiver EU ennå ikke har vedtatt, som håndhevingsdirektivet og jernbanepakken, legger nei-generalen til.

Les også: Fagforbundet insisterer på å få EØS ut av arbeidslivet

– LO har flyttet seg langt opp på banen i kampen mot EUs liberalisme og forsvaret av den norske modellen. Selv om de stemte ned det mest radikale forslaget, har LO flyttet seg med syvmilsskritt i retning av SV, Senterpartiet og Nei til EU sammenlignet med LO-leder Roar Flåthens EØS-uttalelser i februar, svarer Olaussen.

Lar Kongressens vedtak seg gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale?

– Det er titusenkronersspørsmålet som gjør dette vedtaket så radikalt. Det er uforenelig med EØS-avtalen.

Les også: – Medlemmene er ikke interessert i EØS

LO vil ha med EU på laget

LO-vedtaket forutsetter også at regjeringen innleder forhandlinger med sin motpart i EØS-avtalen, EU, om at de aksepterer å stille EØS-avtalens protokoll 35 på hodet, og la norsk lov trumfe EUs regler for fri flyt på det indre markedet.

Her er hele teksten i LO-kongressens vedtak:

«EØS avtalen påvirker norsk arbeidsliv og samfunn gjennom beslutninger fattet i EU.

LO krever at norske myndigheter går imot begrensinger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse. ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU regler.

En slik forrang må avklares mellom EØS avtalens parter».

Regjeringen ser ikke problemet

ABC Nyheter har forsøkt å få den politiske ledelsen i Utenriksdepartementet og Arbeidsdepartementet til å kommentere spørsmålet om LO-kongressens vedtak lar seg gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.

Det vi har fått som svar, er følgende epost fra statssekretær Norvald Mo (Ap) i Arbeidsdepartementet:

– Jeg oppfatter at LO er opptatt av å bevare den norske arbeidslivsmodell og å beskytte arbeidstakere mot sosial dumping. Her er LO og regjeringen helt på linje. I går la vi frem handlingsplan 3 i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen er tydelig på at vi skal utnytte det norske handlingsrommet. Eksempler på dette er blant annet allmenngjøringsordningen, jf Høyesterettsdomdom i verftssaken og ILO 94 om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

– Vi har ikke hatt tilfeller hvor vi har vært nødt til å endre tariffavtaler på grunn av EØS-avtalen, legger han til.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus