1.300 ukjente helter holdes hemmelige

I januar nektet forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) å dekorere glemte krigshelter. Nå nekter hennes departement offentligheten innsyn i hvem som ble foreslått til dekorasjonene.
I januar nektet forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) å dekorere glemte krigshelter. Nå nekter hennes departement offentligheten innsyn i hvem som ble foreslått til dekorasjonene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

1.300 personer ble nominert til nye dekorasjoner for sin innsats under andre verdenskrig. Forsvarsdepartementet nekter å opplyse hvem disse ukjente heltene er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en måneds saksbehandling - og en purring - har Forsvarsdepartementet (FD) nå avslått ABC Nyheters krav om innsyn i hvem som ble vurdert for mulig dekorering.

I 2015 oppfordret forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) folk til å sende inn historier om glemte helter. Og responsen lot ikke vente på seg - hele 1300 personer ble foreslått.

Men i begynnelsen av januar sa regjeringen nei til dem alle. Det utløste et ramaskrik, og beslutningen har høstet omfattende kritikk.

I begynnelsen av februar ble det lansert en bok på et privat forlag, skrevet av FDs tre historikere om norsk dekorasjonspraksis.

Les også: Ber regjeringen dekorere døde helter

Under lanseringen i Tromsø deltok også Søreide, og da sa hun om betydningen av de mange innsendte forslagene:

– De var viktige for å løfte frem historier, for vår felles krigshistorie og anerkjennelse av nordmenns innsats. Dessuten har de vært bidrag til å fremskaffe noe mer dokumentasjon der kildene fra før var enten få eller knapt eksistert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå har hennes departement likevel bestemt seg for å hemmeligholde hvem de aktuelle personene er.

Det var ABC Nyheter som i desember avslørte av FD ikke ønsket å dekorere noen av de nominerte ukjente heltene.

Les også: Avslår å hedre flere krigshelter

Holdt skjult for historikere

En egen ekstern referansegruppe med krigshistorikere var også tilknyttet FDs historikerprosjekt. Men heller ikke de har fått vite hvem som har blitt nominert, noe som fremkommer i et innlegg i Nordnorsk debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her skriver Arvid Petterson som satt i referansegruppa at de «har ikke fått innsyn i forslagene».

Petterson referer likevel til enkelte forslag som har blitt offentlig kjent gjennom ulike medias omtale, deriblant Kåre Willoch som foreslo onkelen Odd I. Willoch, kommandørkaptein på panserskipet Eidsvold.

Men samtidig har FD sagt ja til en søknad fra lederen av departementets eget historikerprosjekt, Kjetil Henriksen, som vil skrive ytterligere en bok basert på informasjon han eksklusivt har behandlet i de fem årene som har gått siden arbeidet startet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Henriksen har fått 1,3 millioner kroner til å gi ut en bok på et privat forlag om de ukjente heltene.

I prosjektskissen til denne boken, som er innsendt av Institutt for Forsvarsstudier (IFS), heter det at han vil «løfte fram og formidle historiene til noen av de ukjente heltene i motstandskampen 1940–1945»

Den offentlig sponsede boken skal også «formidle, i bokform, historiene til representanter for de mange som hver for seg og samlet gjorde innsats som var viktig ikke bare for krigens utfall, men også for moralen i befolkningen og troen på at okkupasjonen ville ta slutt», heter det i søknaden som FD innvilget 8. desember 2016 - en måned før de avslo å dekorere noen som helst.

Les også: Historiestrid rundt bokprosjekt om glemte krigshelter

– Det er helt i strid med dekorasjonsprosjektets mandat og formål, sa historikeren Lars Borgersrud, som også satt i den eksterne referansegruppen, da Henriksens andre bokprosjekt ble kjent like før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Interne prosesser viktigst

I FDs avslag til ABC Nyheter, datert 16. februar i år, heter det derimot:

«Dokumentene, som det blir bedt om innsyn i, inneholder opplysninger som skal eller kan unntas fra offentlighet etter offentleglova §§ 13, 1. ledd og 26, 2. ledd andre punktum om taushetsbelagt informasjon og dem som vurderes for en påskjønnelse».

Les også: – Regjeringens medaljenekt provoserer veldig

Departementet skriver også at et stort antall av saken inneholder taushetsbelagte opplysninger om noens personlige forhold, og at man her ikke en gang har vurdert merinnsyn.

For de øvrige sakene mener en at «interne avgjørelsesprosesser i dekorasjonssaker veier tyngre enn almenhetens behov for innsyn»