Historiestrid rundt bokprosjekt om glemte krigshelter

<p>KRIGSMINNER: Både Lars Borgersrud (øverst) og Kjetil Henriksen har jobbet med å finne frem til krigshelter for Forsvarsdepartementet. Nå har departementet gitt Henriksen 1,3 millioner kroner til en bok. – Det er helt i strid med dekorasjonsprosjektets mandat og formål, mener Borgersrud.</p>
KRIGSMINNER: Både Lars Borgersrud (øverst) og Kjetil Henriksen har jobbet med å finne frem til krigshelter for Forsvarsdepartementet. Nå har departementet gitt Henriksen 1,3 millioner kroner til en bok. – Det er helt i strid med dekorasjonsprosjektets mandat og formål, mener Borgersrud. Foto: Spartacus forlag/ Forsvarets forum / NTB scanpix

Forsvarsdepartementet vil ikke dekorere flere helter fra andre verdenskrig, men gir nå prosjektlederen 1,3 millioner kroner til en bok. – I strid med mandat og formål, påpeker historiker Lars Borgersrud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå blir det ny strid om Forsvarsdepartementets dekorasjonsprosjekt.

Helt overraskende har man sagt ja til at prosjektlederen Kjetil Henriksen skal få bruke innsendt materiale til en bok om «De ukjente heltene i
motstandskampen 1940–1945».

– Dette er en overraskende nyhet, sier historikeren Lars Borgersrud som selv deltok som ekstern konsulent i dekorasjonsprosjektet.

Det var i begynnelsen av desember at Forsvarsdepartementet (FD) bevilget nesten 1,3 millioner kroner til boken som Henriksen skal gi ut i samarbeid med Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Gir ingen heder

For kort tid siden kunne ABC Nyheter avsløre at departementet ikke ønsker å dekorere noen av de mer enn 1000 foreslåtte krigsheltene, selv om man aktivt hadde oppfordret det norske folk om å nominere kandidater.

Det fikk blant andre tidligere statsminister Kåre Willoch og stortingsrepresentant Marit Nybakk til å hytte med neven.

Les også: Kåre Willoch reagerer på medaljenekt

FD har opplyst at regjeringen vil behandle dekorasjonssaken og at det sannsynligvis skjer i løpet av februar 2017.

FD vil derimot ikke kommentere at prosjektgruppen under Henriksens ledelse avslår nye dekorasjoner. Men i søknaden fra IFS om støtte til en bok, datert 7. november, bekreftes det at ingen vil bli foreslått til heder og ære:

«Deres innsats falt utenfor dekorasjonssystemet den gangen, og de lar seg heller ikke dekorere nå. De fortjener likevel anerkjennelse», skriver instituttet i en søknad som ikke er undertegnet.

IFS påpeker Henriksens innsats som leder av prosjektet, og mener han er «meget godt kvalifisert» til å skrive en bok.

Departementet synes idéen er så god at Henriksen får innvilget ett års forskerlønn som, sammen med arbeidsgiveravgift, kommer på nesten 850.000 kroner. I tillegg vil FD betale opp mot 400.000 kroner for «kostnader i forbindelse med utgivelsen av boken».

Vil bruke innsendt materiale

At han også kjenner godt til de aktuelle kildene ettersom han i fem år har vært tilknyttet FDs dekorasjonsprosjekt, er også sikkert.

Les også: Avslår å hedre flere krigshelter

I søknaden til FD om økonomisk støtte minner en om at man «mottok en lang rekke forslag om dekorering for innsats under andre verdenskrig. Det ville være ønskelig om dette materialet stilles til rådighet for IFS».

– Det er helt i strid med dekorasjonsprosjektets mandat og formål, som gikk ut på at man skulle foreslå nye dekorasjoner for FD, som så skulle leveres statsråden i form av en innstilling og deretter behandles i rette organer, sier Borgersrud som selv har skrevet flere bøker om krigen og norske motstandsfolk.

Han var ukjent med dette bokprosjektet inntil ABC Nyheter kontaktet ham. Verken Borgersrud eller de andre to historikerne som har fungert som eksterne konsulenter for Henriksen, Synne Corell og Arvid Petterson, var kontaktet om denne boken.

– De sivile historikerne ble ikke invitert til å delta eller bidra til et bokprosjekt om dette i regi av Henriksen og IFS, sier Borgersrud som ikke er begeistret for idéen:

– Vi hadde ikke medvirket til noe slikt, og trenger ikke enda en bok fra IFS om krigen, men en ansvarlig behandling av forslagene som er kommet, mener han.

Spørsmål til forsvarsministeren

Mandag denne uken stilte også Marit Nybakk spørsmål til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide om grunnlaget for å avslå nye dekorasjoner for innsatsen under andre verdenskrig.

Svaret fra statsråden er ennå ikke klart.

Les også: Over 1.000 norske SS-soldater identifiseres i ny bok

Da ABC Nyheter snakket med Kjetil Henriksen i begynnelsen av november nevnte han også muligheten for en bok, men ga da inntrykk av at den skulle handle om norske dekorasjonspraksis:

– Enkelte manglende tildelinger har sett pussige ut, men det har en forklaring, sa prosjektleder Henriksen den gangen.

ABC Nyheter var i kontakt med Henriksen onsdag morgen. Han nøyde seg da med å takke for gratulasjonen over et godkjent bokprosjekt, og ba om at det ble tatt kontakt senere.

En drøy time senere ønsker han ikke å kommentere bokprosjektet og henviser til FDs pressevakt, selv om det er snakk om en bok han skal skrive til neste år og som da er tilknyttet eksterne IFS.

– Den boken er et direkte produkt av arbeidet i departementet og de må bestemme hvordan det skal kommuniseres, sier han.

På spørsmål om han vil kommentere Lars Borgersruds utsagn, svarer Kjetil Henriksen:

– Det får du ikke nå.

Henriksen har vært tilknyttet IFS siden 2005, først som mastergradsstudent og fra 2009 som forsker. Han er utdannet ved Krigsskolen og Hærens stabsskole, og har en mastergrad i historie fra Universitetet i Oslo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus