– Regjeringens medaljenekt provoserer veldig

– Et slag under beltestedet, sier Kåre Simensen (Ap) i Stortingets utenriks- og forsvarskomité om at FDs historikere ikke har fulgt mandatet fra 2011.
– Et slag under beltestedet, sier Kåre Simensen (Ap) i Stortingets utenriks- og forsvarskomité om at FDs historikere ikke har fulgt mandatet fra 2011. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjektet som skulle finne frem til glemte krigshelter, har bare vurdert tre av fem norske medaljer og har ikke oppsøkt alle arkiver. – De har ikke gjort oppgaven sin, mener stortingspolitiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To sentrale elementer i mandatet for Historikerprosjektet som skulle lete opp glemte krigshelter og vurdere eventuelle medaljer for Forsvarsdepartementet (FD), er oversett.

ABC Nyheter har fått innsyn i mandatet fra da prosjektet ble iverksatt av den rødgrønne regjeringen i 2011. Her heter det at man skulle vurdere fem ulike medaljer og også oppsøke arkivene i Berlin og Moskva for å lete etter dokumentasjon.

I sluttrapporten fremkommer det at man kun har vurdert tre av de fem mulige hederstegnene, og at bare arkiv i Norge, Sverige, Storbritannia og USA er oppsøkt i de fem årene man har arbeidet for FD.

– Regjeringen oppfatter at prosjektet har løst sitt oppdrag i henhold til målsetningen for prosjektet, heter det i en epost fra politisk rådgiver Audun Halvorsen (H) i FD, til ABC Nyheter.

Han understreker også at beslutning om å ikke dele ut flere av de høyest hengende dekorasjonene «er basert på grundig og solid historikerfaglig arbeid».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kåre Willoch reagerer på medaljenekt

Stortingspolitiker Kåre Simensen (Ap) fra Finnmark er derimot ikke overbevist. Han sier at «det provoserer veldig» at mandatet ikke er fulgt.

– De har ikke gjort oppgaven sin. Dette bekrefter at man ikke ønsket å tildele noen flere dekorasjoner, og det virker som en bevisst utelatelse, sier han.

Her kan du lese prosjektets mandat:

Likebehandling

Audun Halvorsen mener kritikken mot Hstorikerprosjektets anbefaling og regjeringens vedtak, «synes særlig å bygge på at det må være mulig å dekorere noen, selv om det innebærer at prinsippene om dokumentasjon eller likebehandling, eller begge deler, må settes til side».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For regjeringen har imidlertid disse to prinsippene vært grunnleggende i all behandling av dekorasjonssaker. Regjeringen vil ikke fravike fra disse prinsippene, skriver han og fremhever at dette også er i samsvar med en anbefaling fra Forsvarsdepartementets dekorasjonsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i desember i fjor at ABC Nyheter kunne avsløre at regjeringen ikke ønsket å dekorere flere krigshelter, selv om de så sent som i 2015 ba folk om å nominere kandidater. Det kom inn 1300 forslag som nå alle er skrotet.

Les også: Avslår å hedre flere krigshelter

Kåre Simensen har stilt spørsmål til forsvarsministeren og saken vil bli gjenstand for debatt i Stortinget.

– Hvis det ikke er nok å gi sitt liv i krig for Norge, hva skal da til, spør Ap-representanten retorisk.

– Historikerprosjektets anbefaling er enda et slag under beltestedet, mener finnmarksrepresentanten som tidligere har gjort seg til talsmann for at partisaner og flere av de som kjempet ved Narvik-fronten, burde bli hedret med en medalje.

Innrømmer brudd på mandatet

Marita Hundershagen er pressevakt ved Forsvarsdepartementet. Hun skriver i en epost at sluttrapporten viser «at flere av de premissene og oppfatningene som lå til grunn for prosjektet var feil» og at arbeidet ble rettet inn etter dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Dekoreringer tilfeldige og lite rettferdige»

Hun sier dette om at to dekorasjoner ikke ble analysert nærmere:

«Når det gjelder de fem dekorasjonene som skulle analyseres av prosjektet, ble det etter hvert klart at de to såkalte frihetsdekorasjonene i svært liten grad ble tildelt nordmenn. Prosjektet fant ut at regjeringen kort tid etter at dekorasjonene ble innført rett etter krigen besluttet at de ikke skulle tildeles nordmenn. I noen svært få tilfeller ble dette likevel gjort. På 1980-tallet ble de benyttet til dekorering av krigsseilerne, et forhold som er grundig beskrevet i prosjektets rapport».

Hundershagen skriver også at man «har benyttet de arkiver som har vært hensiktsmessige for å belyse enkeltpersoners innsats. For eksempel ble tyske arkiver på mikrofilm studert ved nasjonalarkivet i Washington, hvilket også fremgår av prosjektets rapport».