Presidentvalg i Moldova:Moldova er en hårsbredd fra å vippe over til Putin

PÅ VIPPEN: En mann i hovedstaden Chisinau leser morgenavisa mandag morgen for å se resultatet av presidentvalget 30. oktober. Det viser at fattige 1,5 prosentpoeng manglet for å gi landet en russiskvennlig president, Igor Dodon.
PÅ VIPPEN: En mann i hovedstaden Chisinau leser morgenavisa mandag morgen for å se resultatet av presidentvalget 30. oktober. Det viser at fattige 1,5 prosentpoeng manglet for å gi landet en russiskvennlig president, Igor Dodon. Foto: Gleb Garanich / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Igor Dodon, som ønsker å skifte Moldovas allianse fra EU til Russland, holdt på å vinne rent flertall i presidentvalget søndag. Dermed går det mot en ny valgrunde som vil få betydning for Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Moldova:

Beliggenhet og areal: Moldova ligger mellom Ukraina og Romania og har ikke tilgang til sjøen. Arealet er 33.851 kvadratkilometer, under halvparten av Finnmark fylkes. Transdnjestr er en liten utbryterrepublikk Moldova har mistet kontrollen over. Russiske styrker er utplassert der.

Befolkning: Drøyt 3,5 millioner innbyggere. 520.000 har reist utenlands. Flerallet er moldovere som snakker rumensk, men landet har også russere, gaugazere og rumenere.

Mange moldovere har også rumensk eller ukrainsk pass.

Økonomi: Moldova er Europas nest fattigste land. Brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger sank til 1740 amerikanske dollar (14.000 kroner) i 2015.

Korrupsjon: Moldova ligger sammen med Kosovo på 103. plass i organisasjonen Transparency Interntionals liste over korrupsjon, der nr. 1 på lista, Danmark har minst korrupsjon. Norge er på 5. plass. Som turist merker du ingenting til det.

Historie: Moldova var del av Romania i mellomkrigstida. Etter 2. verdenskrig ble landet innlemmet i Sovjetunionen. Fra 1991 ble landet selvstendig.

I 2001 ble landet ledet av kommunisten Vladimir Voronin, som gikk av etter opptøyer som krevde flere liv. Han sitter fortsatt i parlamentet, mens skiftende koalisjonsregjeringer siden da har kalt seg «Allianse for europeisk integrasjon».

I 2014 inngikk Moldova en assosiasjonsavtale med EU, noe som gjorde Russland rasende. Russland innførte importstopp for en rekke moldovske landbruksvarer og vin.

Gjennomkorrupte og lutfattige Moldova gjennomførte søndag et strategisk viktig presidentvalg, der den russiskvennlige veteranen Igor Dodon i Moldovas sosialistpart PSRM ble klar vinner.

Han hadde 48,26 prosent av stemmene idet 99,33 prosent av stemmene var talt opp, melder nyhetsbyrået Moldpress.

Som nummer to kom det friske pustet Maia Sandu fra det EU-vennlige partiet Handling og solidaritet (PAS), med 38,43 prosent.

EU-vennlig korrupsjon

Landet har de siste seks årene vært ledet av EU-vennlige partier, men med så korrupte politikere, embetsverk og rettsvesen, at folk har gått lei.

Dermed vender de seg mot den mer moskvavennlige opposisjonen.

Det kan få følger for europeisk politikk:

Vinner Dodon neste valgomgang, kan samarbeidet med Russland og dets allierte bli prioritert opp på bekostning av EU.

Det kan gi Putin et nytt brohode midt mellom Ukraina og Romania.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Moldova kan falle i hendene på Putin

Har tatt ut mye av gevinsten

Dermed står det mellom Dodon og Sandu i en ny valgomgang som må avholdes, trolig innen et par uker.

Da blir spørsmålet hvordan tilhengerne til presidentkandidatene med mindre oppslutning vil stille seg.

Dodon starter kappløpet med ti prosentpoengs forsprang.

Og, som ABC Nyheter meldte, har Sandu allerede tatt ut noe av sitt potensial ved at tredjemann på meningsmålingene, Andrei Nastase fra partiet Verdighet og sannhet (PPDA), allerede før søndagens valg trakk sitt kandidatur til fordel for Sandu.

Også Moldovas liberaldemokratiske parti PLDM stilte seg bak Sandu, som tidligere har vært rådgiver i Verdensbanken.

Les også: Denne mannen kan vippe Moldova fra EU til Russland

Les også: Stalinstaten Transnistria