Politisk analyse:Hillary Clinton er i delvis selvforskyldt trøbbel

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton
Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton Foto: Chris Keane / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningsmålingene viser at det nå er en reell kamp om å bli USAs neste president etter to forferdelige uker for Hillary Clinton.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokraten Clinton ligger bare 0,9 prosentpoeng foran republikaneren Donald Trump på gjennomsnittet av meningsmålinger. I de viktige vippestatene Florida og Ohio har Trump en knepen ledelse. I USA sier mediene nå at det er «too close to call» – altså dødt løp.

Clintons oppslutning har minket sakte, men sikkert den siste måneden. Men alarmen gikk for alvor hos demokratene da hun nesten kollapset for to helger siden.

Først sa medarbeiderne hennes at overoppheting og dehydrering var grunnen. Så kom det fram at hun hadde lungebetennelse.

Igjen var Clinton-leirens refleks å ikke være så åpne som mulig mot offentligheten, men bare si det absolutt nødvendige minimum.

Les også: – Bush stemmer på Clinton

Sliter med troverdigheten

Lungebetennelsen var i seg selv ikke spesielt alvorlig, verken medisinsk eller politisk. Positivt vinklet kunne saken like godt vært «Clinton holder det knallharde programmet tross sykdom».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet med den manglende åpenheten er at den vender søkelyset mot hennes svakeste side: Troverdighet. Målinger viser at folk ikke stoler på Clinton.

Hver gang det blir avslørt at hun har holdt noe hemmelig, forsterker det inntrykket av at hun ikke er så ærlig og åpen som en bør være. Det er et inntrykk som går helt tilbake til tidlig i ektemannen Bills tid som president.

Les også: Clinton: – Jeg har det bra

Må stole på Clinton

At ikke hun har fortalt mer om helsen sin, betyr at amerikanerne må ta henne på ordet når hun sier at hun er i god nok form til å ha en av verdens mest krevende jobber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme må velgerne gjøre når det gjelder e-postsaken. Tusenvis av eposter er slettet uten at uavhengige journalister, historikere eller arkivarer noen gang fikk se dem. «Personlig», sa Clinton. Men det er umulig å etterprøve. Igjen må amerikanerne stole på Clinton og hennes medarbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke nødvendigvis en lur strategi når flere målinger viser at rundt 65 prosent mener hun ikke er «ærlig og tillitvekkende».

Og det er nettopp denne svakheten Donald Trump hamrer løs på ved enhver anledning.

Les også: Ett minutts stillhet på Ground Zero 15 år etter

Forskjellige svakheter

Trump er riktignok ikke noe bedre – langt ifra. Han er tatt i flere og mer alvorlige løgner enn Clinton. 70-åringen har ikke vært mer åpen om helsen sin, og han nekter å offentliggjøre selvangivelsene sine.

Valgtalene hans er proppfulle av halvsannheter og direkte feilaktige påstander som er tilbakevist for lenge siden. Men det ser ikke ut til å bite på samme måte, for Trumps viktigste svakhet er ikke sannferdighet.

Akilleshælen hans er snarere temperament, karakter og lynne. Vil amerikanerne at det er Trump som skal ta viktige beslutninger i krisetid – beslutninger om liv og død, krig eller fred?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hillary Clinton slår tilbake mot Trumps anklager

Lave og høye forventninger

De siste ukene har Trump vært mer disiplinert enn tidligere i valgkampen.

Bare én gang har han insinuert at Clinton muligens kan bli utsatt for vold. Han har ikke kranglet med drepte krigshelters etterlatte . Han har ikke engang kritisert paven , bare en pastor. Selv om det fortsatt kommer kontroversielle uttalelser, er det lenger mellom dem enn tidligere.

Sett i forhold til hvor lavt han hadde lagt den retoriske lista, sier til og med enkelte at han «oppfører seg presidentaktig». Hvor lenge det vil vare, er ikke godt å si. Og om én uke er det klart for den første debatten mellom de to.

Les også: Har funnet ytterligere 14.900 eposter fra Clinton