UDI vil fortsatt kreve pass fra afghanske asylbarn

– Det er en endret vurdering av sikkerhetssituasjonen i ulike områder av Afghanistan som gjør at flere enslige mindreårige nå får opphold på humanitært grunnlag i stedet for beskyttelsesstatus, sier UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
– Det er en endret vurdering av sikkerhetssituasjonen i ulike områder av Afghanistan som gjør at flere enslige mindreårige nå får opphold på humanitært grunnlag i stedet for beskyttelsesstatus, sier UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Utlendingsdirektoratet (UDI) opprettholder kravet om at mindreårige asylsøkere fra Afghanistan som kommer alene til Norge, må skaffe seg pass selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en endret vurdering av sikkerhetssituasjonen i ulike områder av Afghanistan som gjør at flere enslige mindreårige nå får opphold på humanitært grunnlag i stedet for beskyttelsesstatus, opplyser UDI-direktør Frode Forfang til NTB.

NTB omtalte i forrige uke hvordan stadig flere enslige asylbarn helt ned i 12-årsalderen får såkalt «opphold med begrensninger», det vil si en ettårig oppholdstillatelse uten rettigheter, fordi de ikke har pass. Dette gjelder særlig mindreårige asylsøkere fra Afghanistan.

Hittil i år skal 85 barn ha fått et slikt vedtak.

– Det er ikke noe nytt at personer som får opphold på humanitært grunnlag, må fremskaffe dokumentasjon på identiteten. Loven gjør ikke unntak for enslige mindreårige, sier Forfang.

Les også: Kraftig nedgang i antall asylsøkere

– Vanskelig situasjon

Den begrensede oppholdstillatelsen innebærer at barna ikke får bli bosatt, men må bli boende i mottak, og de får ikke gå på verken norskkurs eller introduksjonskurs. Først når de kan fremvise pass, kan de få omgjort vedtaket.

Både advokater, Redd Barna og Vergeforeningen har reagert på den nye praksisen, som de mener setter mindreårige i en veldig vanskelig situasjon. De færreste av barna har nemlig dokumentasjonen som kreves for å få pass.

– Flere som har fått denne typen oppholdstillatelse, sliter veldig. Mulighetene for å få pass er svært vanskelige. Dette er en snikinnføring av ytterligere innstrammingstak, har leder i Vergeforeningen, Hilde Krogh, uttalt til NTB.

Et pass koster i tillegg 1.200 kroner, som må betales med bankkort, ifølge nettsiden til den afghanske ambassaden i Oslo. Hvordan asylbarna, som får utbetalt 14 kroner dagen, skal greie dette, er også uklart.

Les også: Mener UDI driver «ekstrem forskjellsbehandling»

Opprettholder krav

Etter at NTB omtalte saken i forrige uke, opplyste UDI at de ville vurdere praksisen på nytt. Onsdag ble det imidlertid klart at det generelle passkravet opprettholdes.

– Man kan søke om ny oppholdstillatelse med en gang man har fått pass fra hjemlandet, eventuelt at man har dokumentasjon på at slikt pass ikke lar seg fremskaffe. Hvis det skulle vise seg å være urimelig krevende å skaffe pass fra ambassaden, vil vi vurdere å gjøre unntak fra ID-kravet, sier Forfang.

Les også:

UDI bekymret for tyrkisk visumfrihet

Asylsøkere sultestreiker i protest mot UDI

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus