UDI bekymret for tyrkisk visumfrihet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Utlendingsdirektoratet (UDI) er bekymret for økt migrasjon til Norge om Tyrkia slipper visumkravene til Schengen-området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– UDI mener at det vil innebære en økt risiko for migrasjon fra Tyrkia og de omkringliggende landende dersom det inngås avtale om visumfrihet. Det bør derfor vurderes alternativer til visumfrihet, skriver UDI i et brev til Justisdepartementet som Dagbladet har fått innsyn i. Politiets utlendingsenhet skriver at et stort omfang av tyrkere ønsker seg til Norge, og disse vil få lett ankomst til landet med visumfrihet.

Departementet ser også for seg at innvandringen kan øke, og statssekretær Marit Berger Røsland (H) deler UDIs bekymring for at borgere i andre land skaffer seg visumfri innreise gjennom «forfalskninger eller urettmessig anskaffelse».

– Spørsmålet er også omdiskutert i EU, og det er mange land som uttrykker bekymring, sier Røsland.

Visumfrihet for tyrkiske borgere er en viktig del av EUs flyktningavtale med Tyrkia, en avtale EU håper skal stanse den irregulære migrasjonstrafikken i Egeerhavet. Målet er tyrkisk visumliberalisering innen utgangen av juni. Tyrkia har gjort det klart at landet forventer innfrielse fra EU om de skal holde på avtalen, men EU mener Tyrkia fortsatt ikke har innfridd alle kravene for å få visumfrihet. (©NTB)