Mener UDI driver «ekstrem forskjellsbehandling»

– Vi har vært utsatt for en enorm forskjellsbehandling, sier Geir Langeland og Hans Christian Pettersen som lenge har ønsket å gjenåpne asylmottaket på Os Gjestegård i Etnedal, men uten suksess.
– Vi har vært utsatt for en enorm forskjellsbehandling, sier Geir Langeland og Hans Christian Pettersen som lenge har ønsket å gjenåpne asylmottaket på Os Gjestegård i Etnedal, men uten suksess. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter

– UDI må nå rydde opp i Etnedal, mener Geir Langeland og Hans Christian Pettersen som selv har forsøkt å starte asylmottak i kommunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom selskapet Os Utvikling A/S har Hans Christian Pettersen investert mer enn 5 millioner kroner i et anlegg som er spesialtilpasset behovene for et asylmottak i Etnedal.

Stedet ble også brukt som mottak frem til høsten 2014 da behovet for asylmottak ble mindre.

Etter den tid har man fått to avslag fra kommunepolitikerne på søknad om å starte opp på nytt. Begge avslagene er overkjørt av Fylkesmannen som har gitt Os Utvikling grønt lys.

Likevel har man ikke fått ny kontrakt med UDI.

Forskjellsbehandling

Pettersen mener det er et uttrykk urettferdighet, sett i lys av ABC Nyheters artikkel onsdag om hvordan asylselskapet Hero har fått en 50-millioners kontrakt med UDI i samme kommune - uten nødvendig brukstillatelse og uten noen behandling i kommunestyret.

– Vi har vært utsatt for en ekstrem forskjellsbehandling, sier Hans Christian Pettersen til ABC Nyheter.

Det avviser regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI:

«Vi bruker samme regelverk, krav og prosedyrer i våre konkurranser om ordinære mottak», skriver hun i en epost til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Driver asylmottak uten alle tillatelser

Hans Christian Pettersen er ikke overbevist:

– Det er noe som ikke stemmer i UDI sin behandling av Os Utvikling. Vi har grunn til å tro at det har vært kontakt mellom UDI og politikere, som har hindret oss i å få gjøre en innsats under flyktningkrisen, sier han.

– Verst var det i fjor - under flyktningkrisen - da vi hadde alt klart. UDI på Gjøvik gjorde da avtale med en nedlagt Kiwi-butikk på Fagernes, istedet for med oss som stod klar med rom, mat og personell!

– Bare dager før hadde de informert oss og vår advokat om at regionen var full og at de ikke trengte mottak. Det var mens flyktninger sov på gaten i Oslo og busser kjørte på E6 uten fast bestemmelsestid. UDI-direktøren reiste på tv fra campingplass til campingplass, sier Pettersen indignert.

Særbehandling av liten kommune

Geir Langeland er rådgiver for Os Utvikling, og han mener også selskapet har vært utsatt for forskjellsbehandling i en årrekke. Onsdagens artikkel viser klanderverdig opptreden fra UDIs side, mener han.

– Det er oppsiktsvekkende at man kan få kontrakt uten at nødvendige tillatelser er på plass. Kommunen må ta fylkesmannens vedtak til etterretning og umiddelbart be eiere og Hero om å søke brukstillatelse.

– Og som en statlig etat må UDI også umiddelbart be eieren av bygget og Hero søke om bruksendring slik kommunen ber om - særlig all den tid de har detaljstyrt Etnedal kommune og endog satt dem på en forbudsliste for nye asylmottak, sier Langeland.

Den listen han viser til er fem kommuner hvor UDI krever at kommunen aksepterer nye mottak, før slike kan være aktuelle.

Siv Kjelstrup i UDI påpeker at Etnedal kommune i en periode i fjor hadde både et mottak og en akuttinnkvartering.

«Vi har forståelse for at en liten kommune kan oppleve at dette er utfordrende, og vi har forsøkt å ta visse hensyn. Det har også spilt inn i forhold til de bestillinger vi har laget til markedet i en av konkurransene», skriver hun.

Langeland mener likevel at «listen» ikke lengre er aktuell for Etnedals vedkommende, for i begynnelsen av mai omgjorde Fylkesmannen i Oppland nok en gang kommunens politiske avslag på Os Utvikling søknad om reguleringsendring. Fylkesmannen ga 2. mai tillatelse til bruksendring slik at Os gjestegård nå kan brukes som asylmottak.

«Sosial dumping»

Hans Christian Pettersen mener UDI driver med en form for sosial dumping av mindre huseiere og driftsselskaper når de tidligere har lagt opp til et større antall mottak, en prosess som nå er avlyst.

– Vi har blitt lurt til å legge ned masse jobb og delta i anbudsprosesser som så har blitt droppet. De store asylselskapene har derimot fått rammeavtaler som gjør at de kan få kontrakter uten anbud. Det er med på å skape et monopol på asyltjenester, mener han.

– Men vi har nå søkt UDI nok en gang, denne gangen om muligheten for beredskapsplasser, sier Hans Christen Pettersen.

– Men helst ønsker vi å kunne være et vanlig mottak. Men nå er vi kjørt så ned i grøfta økonomisk av å bygge opp stedet som et mottak, at vi har søkt om å bli satt på beredskap - selv om det ikke gir penger i kassa på kort sikt, sier Pettersen.

«Beklagelig oppfatning»

UDIs regiondirektør Siv Kjelstrup mener Langeland og Pettersen «blander sammen alle de ulike prosesser vi har hatt i forhold til anskaffelser av mottaksplasser og de akuttinnkvarteringene vi har hatt gjennom året 2015».

«Det er beklagelig at de oppfatter at de er utsatt for forskjellsbehandling, men de må forsøke å sette seg bedre inn i de bestillingene vi har hatt på dette området. Vi forstår at det kan være kompliserte prosesser for nye aktører på markedet, og vi ønsker nettopp flere nye aktører», skriver Kjelstrup i en kommentar.

«Fordi vi har avlyst to konkurranser, er det flere som ikke har fått anledning til å bli vurdert i forhold til nye kontrakter. Det er jo beklagelig nettopp fordi vi kan miste nye aktører i markedet. Vi må imidlertid vurdere behovet for plasser til en hver tid, fordi vi ikke har økonomiske rammer til å ha for mange plasser stående tomme», sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus