Meny

KrF-lederen vil klekke ut en plan for sentrum

Korridorene på Stortinget ser ikke KrF-leder Knut Arild Hareide noe til før til høsten, men i tankene vil han i mellomtiden forsøke å klekke ut en plan for å styrke sentrum i norsk politikk. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide skal bruke tiden i pappapermisjon til å klekke ut en plan for å samle sentrum i norsk politikk frem mot valget i 2017.

– Det er ikke noe i samarbeidsavtalen som er til hinder for å jobbe for et sterkere sentrum i norsk politikk, sier Hareide til NTB.

Han gikk ut i en tre måneder lang pappapermisjon torsdag uken før påske. Det betyr at når neste stortingsmøte settes med KrF-lederen i salen, skriver vi september.

– Det kan være positivt å få en liten pause og anledning til å se norsk politikk utenfra. Samtidig får partiet nye muligheter gjennom andre. Også er det enda et og et halvt år frem til stortingsvalget i 2017, så dette er et strategisk godt tidspunkt å ta permisjon på, sier tobarnsfaren.

Les også:  Måling: Borgerlig flertall uten KrF

Sentrum i skyggen

Hareide har sett med stigende bekymring på bråk og uro i sentrum de siste ukene. Samtidig som svært mye av debatten dreier rundt de to store.

– Vi kan ikke la Ap og Høyre få hele spillerommet. Men så har vi også vært i en tid som er preget av skillelinjene i sentrum. Jeg tenker at det finnes muligheter frem mot 2017 for å utvikle et sterkere samarbeid i sentrum, sier Hareide.

– Nå har jo dere og Venstre valgt side med samarbeidsavtalen med Høyre og Frp, mens Senterpartiet tok skrittet mot venstre inn i det rødgrønne samarbeidet?

– Mange vil med rette påpeke at det er store forskjeller og ulikheter. Men det er mer som binder sammen, noe mange saker har vist i det siste, mener KrF-lederen.

Les også:   Regjeringspartiene må svelge asylkrav fra KrF

Avgjørende rolle

I den grad stortingsvalget i 2017 blir et «statsministervalg» vil de fleste være enige om at kampen står mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre. Hareide ser ikke det i seg selv som et problem:

– Jeg tar ikke til orde for noen sentrumsregjering. Men går vi 20 år tilbake, var det jo slik at også Bondeviks sentrumsregjering i 1997 ble kalt et luftslott – helt til den så dagens lys, sier Hareide.

Bondevik I-regjeringen besto av KrF, Senterpartiet og Venstre, som samlet fikk 42 representanter og måtte støtte seg på Høyres 23 og Fremskrittspartiets 25 representanter for å få flertall som den gang var på 83 representanter.

– Ting ser veldig annerledes ut nå. Og veldig mye tyder på at det er sentrumspartiene som vil avgjøre de ulike samarbeidskonstellasjonene inn mot 2017-valget. Så at sentrum kommer til spille en avgjørende rolle, er det ikke tvil om. Spørsmålet er om vi kan gjøre det som en samlet kraft. Det vil i så fall være positivt for alle sentrumspartiene, tror Hareide.

Les også:  KrF ønsker tvangsprevensjon for kvinner som får metadonbehandling

Funderinger

Nøyaktig hvilke strategier han vil legge opp og hvilke strenger han skal spille på, er foreløpig litt åpent, vedgår KrF-lederen.

– Det er noe av det jeg skal fundere på i permisjonstiden, sier Hareide.

Han føyer til at Miljøpartiet De Grønne er definert som blokkuavhengige i det ønskede sentrumsalternativet.

– Vi så at MDG var med på å utgjøre en maktfaktor i lokalvalget, lyder analysen.

Hareide understreker at samarbeidsavtalen mellom KrF og Venstre på den ene siden og Høyre og Frp fortsatt forplikter.

– Avtalen gjelder for årene 2013 til 2017. Men jeg ser ikke noe problematisk med at vi samtidig ønsker å jobbe for et konstruktivt samarbeid i sentrum. Valget i 2017 kan gi et helt annet bilde og med større muligheter enn 2013 ga. Og uansett er det sakene som er det viktigste. Så jeg vil ikke spekulere i regjeringsspørsmålet nå, men konsentrere meg om å forsterke sentrum i norsk politikk, sier Hareide.

Les også:  Flere KrF-ere vil bryte regjeringssamarbeidet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus