«Supertirsdag» trolig vinn eller forsvinn for Cruz

Ted Cruz under et massemøte i Texas mandag. «Supertirsdag» kan være skjebnedagen for den konservative senatoren. Foto: Mike Stone (Reuters / NTB scanpix)
Ted Cruz under et massemøte i Texas mandag. «Supertirsdag» kan være skjebnedagen for den konservative senatoren. Foto: Mike Stone (Reuters / NTB scanpix)

Ted Cruz er avhengig av seier i hjemstaten Texas tirsdag for å holde liv i håpet om å bli USAs neste president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ted Cruz:

  • Rafael Edward «Ted» Cruz er republikansk politiker og senator fra delstaten Texas. Ønsker å bli partiets kandidat ved presidentvalget i USA i november.
  • En av favorittene til den konservative Tea Party-fløyen i Det republikanske partiet
  • Jurist. Var det som tilsvarer regjeringsadvokat i Texas 2003-2008. Har hatt ledende stillinger i Den føderale handelskommisjonen og i justisdepartementet. Var fra 2004 til 2009 professor i rettsvitenskap ved University of Texas.
  • Rådgiver for George W. Bush før presidentvalget i 2000.
  • Født 22. desember 1970 i Calgary i Canada, der foreldrene arbeidet i oljeindustrien. Amerikansk mor. Hans kubanske far, som er en konservativ kristen pastor, ble amerikansk statsborger i 2005.
  • Han er gift og har to døtre.

(Kilde: NTB)

Den svært konservative senatoren startet valgkampen med en strategi der han skulle gjøre det godt på «supertirsdagen» for å vinne republikanernes nominasjon.

– Det er klart at hvis du ikke kan vinne stater og delegater, kan du ikke bli nominert. Blir Donald Trump nominert, vil Clinton etter alle solemerker bli president, sa Cruz da han møtte pressen før et massemøte i San Antonio i Texas mandag.

Salen var full av støttespillere, mange av dem med T-skjorter med påskriften «Pålitelig konservativ» og plakater som lød «TrusTed» – altså at Cruz er til å stole på.

Les også: Rubio og Cruz i samlet angrep på Trump

Konsekvent konservativ

Fra starten har Cruz henvendt seg til konservative kristne, men Trump har hatt overraskende stor appell i den gruppen. For mange av publikummerne i San Antonio var det likevel et enkelt valg.

– Jeg er texaner. Cruz er ærlig og konsekvent konservativ. Han passer på Amerika og amerikanere, sier Jack Farmer til NTB.

Som for så mange andre, er «innvandringskontroll, nasjonens sikkerhet og gjeldsreduksjon» de viktigste sakene for 67-åringen i år.

– Marco Rubio er uærlig, og Trump er som et bortskjemt barn, sier han.

Jacob Bratt, som skal stemme for første gang i år, nevner grensekontroll og et ønske om så lite statlig innblanding som mulig. Han var aldri i tvil om at det ville bli Cruz.

– Mange av beslutningene hans er styrt av moralen fra hans sterke kristne tro. Nettopp derfor stemmer jeg på ham, sier 18-åringen.

Les også: Demonstranter forstyrret Trump-møte

Cruz leder i Texas

RealClearPolitics ' gjennomsnitt av meningsmålinger viser at Trump leder i de fleste av de elleve delstatene som velger sin kandidat tirsdag. Men i Texas har Cruz en solid ledelse på 9,6 prosentpoeng.

– Jeg stemmer på Cruz fordi han er veldig konservativ og vil lette på stridsreglene for våre soldater. I dag er hendene deres bundet, og soldater dør unødig, sier Isabel Garza (58) til NTB.

Under møtet i San Antonio var buingen høylyd da ordet «kompromiss» ble nevnt. Cruz er kjent for sin harde stil og har få allierte i hovedstaden Washington etter å ha inntatt en svært steil holdning som senator.

– Jeg vil ikke inngå kompromiss som truer religionsfriheten og det andre grunnlovstillegget, sa Cruz fra scenen, til stående applaus. Det er det andre grunnlovstillegget som sikrer amerikanere retten til å eie våpen.

Les også: Trump og Clinton satser på superseier

Kraftig ordkrig

Den siste uken har valgkampen vært preget av en kraftig ordkrig mellom Trump og Rubio. Den har gått på alt annet enn politikk.

Sistnevnte har blant annet beskyldt Trump for å ha små hender og han har insinuert at milliardæren kanskje tisset på seg under en debatt. Både Rubio og Cruz sier gang på gang at eiendomsmogulen ikke «er en ekte konservativ».

Og Trump, som nå regnes som favoritten på republikansk side, har fått kraftig kritikk for at han ikke umiddelbart tok avstand fra Ku Klux Klan etter at en kjent rasist og tidligere KKK-leder ba folk stemme på Trump.

Les også: Rubio og Cruz i samlet angrep på Trump

Må vinne

Florida-senator Rubio må også vise at han faktisk kan vinne, men vil trolig uansett holde ut til hjemstaten holder nominasjonsvalg om to uker.

Cruz er den eneste som klarte å vinne en delstat, Iowa, før Trump med klar margin vant de tre neste.

Også hos Demokratene skal mange delstater stemme tirsdag. Etter Hillary Clintons overveldende seier i South Carolina, er amerikanske medier samstemte i at det er stadig mindre sannsynlig at Bernie Sanders kan vinne nominasjonen.

Les også: Christie får kritikk for sin støtte til Trump

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus