EU-forslag om fordeling av flyktninger fra Tyrkia:

Norge sitter på gjerdet i het flyktningdebatt i EU

VENTER PÅ EU: – Dersom vi får spørsmål om gjenbosetting av flyktninger fra Tyrkia, vil vi vurdere det, sier europaminister Vidar Helgesen, her i lokalene til den norske EU-delegasjonen i Brussel.
VENTER PÅ EU: – Dersom vi får spørsmål om gjenbosetting av flyktninger fra Tyrkia, vil vi vurdere det, sier europaminister Vidar Helgesen, her i lokalene til den norske EU-delegasjonen i Brussel. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

EU krangler i disse dager internt om de skal påta seg å fordele kvoter på hundretusener av flyktninger fra Tyrkia. Norge mener andre må ta mer ansvar og signaliserer ikke noe syn fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU summer nå internt av et forslag fra Angela Merkel om å avtale med Tyrkia å ta imot 300.000-500.000 flyktninger derfra i året, og fordele dem på ryddig vis etter avtalte kvoter i EU.

Dette viktige spørsmålet kan bli avgjort allerede på EU-toppmøtet 17. og 18. desember.
Får tyskerne tilslutning der, blir det interessant hvordan Schengen-landet Norge vil forholde seg i spørsmålet om å delta i kvoteordningen.

Les også: Merkel vil lirke gjennom nye flyktningkvoter fra Tyrkia

Norge har allerede tatt imot flyktninger

Siden regjeringen har varslet at den vil være tidlig ute for å påvirke EU-prosesser før ting er vedtatt, spurte ABC Nyheter europaminister Vidar Helgesen hva Norge mener om en slik plan.

– Er det aktuelt for Norge å slutte seg til hvis en slik ordning går gjennom i EU?

– Jeg vil først påpeke at Norge allerede bidrar gjennom å ta en høyere andel av syriske overføringsflyktninger enn de fleste europeiske land. Vi har sagt vi skal ta imot 8.000 innen utgangen av 2017, og Norge har gitt EU tilsagn om at 3.500 av disse kan regnes som del av EUs programmer, svarer Helgesen i en epost fra Utenriksdepartementet.

Forslag om fordeling av kvoter innad i EU etter flertallsvedtak i EUs organer, møter fra før motbør.

Slovakia har anlagt sak for EU-domstolen, Ungarn er i ferd med å gjøre det mens den norske EU-eksperten Erik Oddvar Eriksen mener EU-landene er forpliktet til å føye seg etter flertallsvedtak om flyktningkvoter.

Les også: Norsk EU-professor: – EU kan beslutte flyktningkvoter til hvert land

Regjeringen vurderer når EU har besluttet

For Norge som ikke er medlem av EU, men deltar i Schengen-samarbeidet om felles yttergrense, vil det være frivillig å delta eller ikke.

Spørsmålet er hva Norge vil, og om regjeringen har noe ønske om å påvirke debatten i EU før de fatter vedtak.

– Dersom Norge skulle bli invitert til å delta i en slik mulig ny ordning på frivillig basis, er dette noe vi må vurdere nærmere. Men det som nå først og fremst kreves, er at flere land tar sin del av ansvaret, er hva Helgesen vil si om det.

– For at Europa skal kunne møte flyktningkrisen og sikre Schengen-samarbeidet, er det avgjørende at flere europeiske land tar medansvar. I dag er det for mange land som ikke deltar solidarisk i den europeiske dugnaden, legger han til.

Helgesen understrker at forslaget om opprettelse av en ny gjenbosettingsmekanisme for Tyrkia er uformelt.

– Dette er formelt ikke en del av EU-Tyrkia avtalen på migrasjon inngått sist helg, men et ytterligere tiltak i arbeidet med å løse de store migrasjonsutfordringene som Europa står ovenfor. Kommisjonens ambisjon er å presentere et mer formelt forslag i midten av desember, og deretter en foreløpig diskusjon på EUs toppmøte 17. desember, sier han.

Les også: – EU gir Tyrkia milliardbeløp i flyktningavtale

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus