Merkel vil lirke gjennom nye flyktningekvoter fra Tyrkia

HENTER FLYKTNINGER? Tysklands mektige kvinne Angela Merkel i samtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Paris 30. november. På hjemmebane har hun startet en prosess for å overta ytterligere hundretusener av flyktninger fra Tyrkia til EU.
HENTER FLYKTNINGER? Tysklands mektige kvinne Angela Merkel i samtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Paris 30. november. På hjemmebane har hun startet en prosess for å overta ytterligere hundretusener av flyktninger fra Tyrkia til EU. Foto: David Sanchez / Epa/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjedde mer på flyktningetoppmøtet mellom EU og Tyrkia sist søndag, enn at tyrkerne ble lovet 3 milliarder euro og visumfrihet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har også blitt kjent at den tyske forbundskansler Angela Merkel to timer før selve toppmøtet inviterte topplederne fra sju andre land til et diskret mini-toppmøte.

Der fremmet hun forslag om at EU skal tilby seg å overta et stort antall flyktninger som nå befinner seg i Tyrkia, i ordnede former.

På forhånd skal EU-landene ha fordelt disse flyktningene mellom seg.

På denne måten vil flyktningene slippe en farefull og kostbar reise i forsøket på å flytte til Europa.

Les også: – EU gir Tyrkia milliardbeløp i flyktningavtale

En eller flere ganger?

Ulike medier melder at det skal dreie seg om et sted mellom 300.000-500.000 flyktninger.

Ifølge avisa Guardian er dette snakk om et årlig antall, ikke en engangsforeteelse.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker var til stede og støtter ideen. Men han framholder at disse flyktningekvotene må være frivillige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som ikke vil, kan imidlertid bli straffet økonomisk, melder New York Times. Tanken er at de skal punge ut en ekstra stor andel av de 3 milliarder euro Tyrkia ble lovet på toppmøtet med EU 29. november, for å holde igjen flyktningestrømmen mot EU.

Les også: Vurderer å stramme inn til minimumskrav

Kan skje veldig snart

Juncker skal ifølge Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung forberede et forslag til fordeling av disse framtidige flyktningekvotene fra Tyrkia, til behandling allerede på EU-toppmøtet 17. og 18. desember.

Ungarns statsminister Viktor Orbán har gjort anskrik om forslaget fra Merkels «minitoppmøte», og forslaget som han sterkt motsetter seg.

Sverige var med i samtalene, men sier nei til å ta imot flere flyktninger, skriver den svenske Europaportalen.

De øvrige «villige» landene som møtte Merkel, var Belgia, Finland, Hellas, Luxembourg og Nederland.

Den norske regjeringen har varslet at den i større grad enn forgjengerne vil spille inn synspunkter i pågående EU-politikkutvikling på et tidlig tidspunkt, og ABC Nyheter har bedt europaminister Vidar Helgesen om Norges syn på kvoteordningen Merkel forelår.

Les også: Flyktningene har funnet en ny rute til Sverige