Slovakia og Ungarn til EU-domstolen for å stoppe flyktningekvoter:Norsk EU-professor: – EU kan beslutte flyktningekvoter til hvert land

EUs MAKT: Professor Erik Oddvar Eriksen, her på et besøk i Brussel, mener EU har makt til å bestemme hvor mange flyktninger de enkelte medlemslandene skal ta imot.
EUs MAKT: Professor Erik Oddvar Eriksen, her på et besøk i Brussel, mener EU har makt til å bestemme hvor mange flyktninger de enkelte medlemslandene skal ta imot. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har Slovakia saksøkt EU for vedtak om tvungne flyktningekvoter. Ungarns søksmål er på vei. Den norske EU-eksperten Erik Oddvar Eriksen levner dem ingen sjanser hos EU-domstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den slovakiske regjeringen har nå sendt sitt søksmål til EU-domstolen, med krav om å erklære EUs vedtak om fordeling av flyktningekvoter, som ugyldig.

22. september vedtok EU å flyte 120.000 asylsøkere fra de hardt utsatte landene Hellas og Italia, til EUs øvrige medlemsland etter en fordelingstabell.

Dette vedtaket anser Slovakia å ligge utenfor EUs fullmakter.

Det samme gjør Ungarn, som varsler at et liknende søksmål er på vei derfra.

Etter EUs vedtak skal Slovakia ta imot 1458, Ungarn 2353 av de 120.000 av asylsøkerne i denne første runden av kvotefordeling.

Les også: Jurister: – Asylbehandlingsnekt brudd på folkeretten

– Brudd på det representative demokrati

Men professor Erik Oddvar Eriksen ved Arena Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo er overbevist om at EU har myndighet til å bestemme hvor mange asylsøkere hvert enkelt medlemsland er forpliktet til å ta imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke Slovakia har en sjanse til å slå gjennom juridisk, sier Eriksen til ABC Nyheter.

– Det ville vært rart om EU gjorde ting hvis de ikke trodde domstolen står på deres side. Da hadde alarmklokken ringt, legger han til.

Slovakia argumenterer med at vedtaket går utover de nasjonale parlamenters og EU-parlamentets rettigheter, det representative demokratiet og balansen mellom institusjonene.

Slovakia anfører at vedtaket i virkeligheten må sees som et lovforslag, uten at prosedyrene for det er tilfredsstilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Danmark trekker tilbake løfte om å ta imot 1000 asylsøkere

– Ikke sikkert det er lurt

– Hvor i traktatene mener du EU har fått myndighet til å pålegge medlemslandene å ta imot et visst antall flyktninger, Erik Oddvar Eriksen?

– EUs Lisboatraktat fastslo dette med felles område for frihet, sikkerhet og rettferdighet. Dette ble knyttet sammen fordi det er gjort overnasjonalt på lik linje med det indre marked, svarer professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener EU har kompetansen til å fatte et slikt vedtak, men mangler retten til å håndheve det.

– Betyr det at felles justispolitikk innebærer at EU kan pålegge medlemsland bestemte økninger i deres folketall?

– De har kompetanse på EU-nivå til å håndtere slike spørsmål. Det viste seg etter vedtaket at dette spørsmålet ikke er spesielt enkelt å tolke, svarer professor Eriksen.

– Så er spørsmålet om et flertall vil trumfe gjennom hvis et land ikke godtar asylsøker-kvoten. Én ting er de rettslige realitetene. Noe annet er om hva som er lurt å gjøre, sier han.

Dersom professor Eriksen har rett, vil nok en forskjell mellom EØS-avtalen og EU-medlemskap bli synliggjort. Norge er ikke del av justissamarbeidet. Også Danmark står fortsatt utenfor det, etter flertall i folkeavstemningen der 3. desember.

Les: Løkke: Nei-flertall bunner i EU-skepsis

Spesielt interesserte kan finne de aktuelle paragrafene Slovakia viser til her og her.