– EU gir Tyrkia milliardbeløp i flyktningavtale

Syriske flyktninger i Mardin, sør-øst i Tyrkia. Turkey I sommer viste FN-tall at landet huset 1,59 millioner flyktninger.
Syriske flyktninger i Mardin, sør-øst i Tyrkia. Turkey I sommer viste FN-tall at landet huset 1,59 millioner flyktninger. Foto: Emrah Gurel / Ap

Tyrkia bistår EU med å håndtere strømmen av flyktninger og migranter. Som motytelse får Tyrkia overført nærmere 28 milliarder kroner, ifølge et utkast som blir lagt fram senere søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Begge parter skal, som det er blitt enighet om og med umiddelbar effekt, intensivere samarbeidet for å hindre migranter som ikke trenger internasjonal beskyttelse, fra å slippe inn i Tyrkia og EU, heter det i utkastet som Reuters har fått tilgang til.

Utkastet blir lagt fram på møtet mellom EU og Tyrkia som starter klokken 16 søndag. Innholdet kan bli endret som følge av samtalene mellom partene.

Les også: Makedonia setter opp grensegjerde

I utkastet heter det at migranter som ikke har behov for internasjonal beskyttelse, skal raskt sendes tilbake til sine hjemland. Som motytelse får Tyrkia overført 3 milliarder euro, nærmere 28 milliarder kroner, for å håndtere flyktningene som landet har ivaretatt.

Dette beløpet kan bli justert senere, avhengig av hvordan ting utvikler seg, heter det i utkastet.

Les også: Nå får familien til Aylan (3) komme til Kanada

EU åpner også i desember døren for å ta fatt på neste kapittel i Tyrkias forhandlinger om medlemskap. Dette er en langdryg affære som startet i 2005. Hvis Tyrkia oppfyller visse kriterier i en felles plan som partene skal diskutere søndag, kan det ligge an til at tyrkiske borgere fra oktober neste år ikke lenger trenger visum for å reise til EU. (©NTB)

Personvernpolicy