Alle vil beholde prinsesse Märtha Louise som beskytter

Alle vil beholde prinsesse Märtha som høy beskytter. Her med kjæresten Durek Verrett i København. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Alle vil beholde prinsesse Märtha som høy beskytter. Her med kjæresten Durek Verrett i København. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsesse Märtha Louise er høy beskytter for åtte organisasjoner. Flere av dem har rollen hennes oppe til diskusjon, men ingen vil kvitte seg med henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er fornøyd med prinsessen som høy beskytter, er tilbakemeldingene fra både Blindeforbundet og Døveforbundet. ABC Nyheter har kontaktet de ideelle organisasjonene som har prinsesse Märtha Louise som sin høye beskytter. Prinsessen er høy beskytter for i alt åtte organisasjoner. Hun har vagt å fokusere på organisasjoner og tiltak for personer med funksjonshemming.

Tidligere i høst ble det i tidsskriftet Din Hørsel tatt til orde for å fjerne prinsessen som høy beskytter for Hørselshemmedes Landsforbund.

«Det er et faktum at prinsessen etter de siste tiders medieoppslag og skandaler, fremstår som mer og mer omstridt, og at hennes omdømme er svekket. Når det er slik fatt, er det kanskje prinsessen som trenger HLF mer enn HLF trenger prinsessen», skrev studieleder i HLF Hordaland, Jan Erik Hagesæter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse organisasjonene er prinsesse Märtha Louise beskytter for

Foreningen for Muskelsyke
Hørselshemmedes Landsforbund
Norges Blindeforbund
Norges Døveforbund
VIVIL lekene
Norsk Epilepsiforbund
Norsk Revmatikerforbund
Ridderrennet

Ledelsen i forbundet mener diskusjonen om beskytterskapet burde jevnlig diskuteres.

– Dette for å sikre at beskytterskapet skaper verdi for vårt arbeid. Den debatten hører først og fremst hjemme internt i vår organisasjon og ikke eksternt, skrev forbundsleder Morten Buan i en epost til ABC Nyheter i august.

Les også : Blodkreftforeningen ber Kongehuset rydde opp etter sjaman Durek

Også blant de andre forbundene diskuteres prinsessens rolle.

Fungerende generalsekretær Karsten Aak i Norges Blindeforbund forteller at de har hatt beskytterskapet oppe til diskusjon i styret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fikk henvendelser fra mediene og hadde derfor et behov for å ta en vurdering av ordningen.

Aak forteller at de ikke har opplevd noen utfordringer med beskytterskapet forbundet har, og at de er godt fornøyd med dette. Aak mener det er to år til Blindeforbundet neste gang må søke om å ha prinsessen som høy beskytter. Da er det i så fall styret som realitetsbehandler dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er landets eldste organisasjon for funksjonshemmede og vi har hatt beskytterskap siden det ble etablert og det har vi fremdeles, det tar jeg til etterretning, sier han og legger til: – Vi er fornøyd med beskytterskapet.

Norsk ætt: Dureks tipp-tipp-tippoldefar var omstreifer og livstidsfange

Handler om kongelig anerkjennelse

Generalsekretær Sissel Karin Haavaag i Norsk Epilepsiforbund forklarer til ABC Nyheter beskyttelsen forbundet får gis for fem år av gangen. For deres del innebærer det at forbundet har prinsessen som høy beskytter ut 2020, og så må det søkes igjen.

Haavaag mener det i denne forbindelsen er naturlig å ta en debatt om i hvilken grad ordningen gir organisasjon merverdi.

– Dette handler i utgangspunktet om de kongeliges anerkjennelse av organisasjonens arbeid, og ikke organisasjonens anerkjennelse av deres forretninger. Det er naturlig at vi tar den diskusjonen hver gang vi eventuelt søke på nytt. Men den diskusjonen tar vi internt når tiden er riktig, og den diskusjonen har vi ikke startet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretæren forteller at forbundet ikke tar stilling til prinsessens bedrifter.

– Men det som er viktig for oss er at for vår pasientgruppe er det skolemedisin de må lytte til.

I en e-post forteller generalsekretær Petter Noddeland i Norges Døveforbund til ABC Nyheter at å kutte båndene til prinsessen ikke har vært tema i organisasjonen.

– Vi er fornøyd med å ha henne som høy beskytter, skriver Noddeland.

I Norsk Revmatikerforbund forteller kommunikasjonssjef Gry Jorunn Holmen at prinsessens rolle ikke har vært gjenstand for diskusjon i deres organisasjon.

Hun viser til at prinsessen har fysioterapiutdanning i bunnen, noe som gjør at hun vet en hel del om plagene forbundets medlemmer sliter med. Noe som også er grunnen til at hun fikk rollen som høy beskytter.

– Vi har noen etiske retningslinjer, og de er sendt til Slottet. Hva hun gjør privat og hvilke forhold hun involverer seg i, kommenterer ikke vi, sier Holmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skryter: MDG-politiker Øyvind Solum var selv «alternativ» – roser Märtha Louise

– Lever sitt liv

I Foreningen for Muskelsyke (FFM) ble beskytterskapet tatt opp til diskusjon. Da hadde organisasjonen fått flere henvendelser fra ulike medier om prinsessens rolle.

– Vi drøftet beskytterskapet, men prinsessen har utført, og utfører, jobben som vår beskytter helt eksemplarisk. Vi ser ingen sammenblanding av rollene, sier FFMs leder Patricia Melsom til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prinsessen lever sitt eget liv. Hun avgjør også selv hvilke oppgaver hun tar på seg. Det er ikke bare oss som avgjør det. Dekningen og hvordan prinsessen blir fremstilt som privatperson i det offentlige rom bør ikke påvirke.

Les også: Prinsessen og sjamanen: – Business og åndelighet

– Veldig flink

VIVIL-lekene arrangeres hvert år på Nadderud stadion i Bærum. Da deltar 600 utviklingshemmede med 250 ledsagere under lekene. Ifølge leder David Støre har organisasjonen ikke hatt noen diskusjoner om prinsessen som høy beskytter. De mener valg av kjæreste og arbeidet prinsessen gjør for organisasjonen ikke har noe med hverandre å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hos oss er det å være annerledes normalen, og det har ikke vi monopol på. Journalistikkbransjen kunne gjerne vært rausere med folk som er annerledes eller stikker seg ut, sier Støre til ABC Nyheter. For lekene, forteller Støre, har prinsessens rolle som høy beskytter vært positivt.

– Hun har vært veldig flink. Hun løser oppgaven med å fokuserer på dialog og er nær de utviklingshemmede. Prinsessen er veldig god i å kommunisere på deres nivå. Det synes vi har vært en fin ting.

Heller ikke i ledelsen i Ridderrennet har de hatt noen diskusjoner om rollen. Også her er de veldig fornøyde med prinsessen som høy beskytter. Dalig leder Anne-Kristin Wadahl i Ridderrennet karakteriserer prinsesse Märtha Ouise som en enestående ambassadør.

– Det engasjementet hun har vist våre arrangement spesielt, og para-idretten generelt, synes vi er veldig flott. Vi er veldig glade for å ha henne som beskytter.